Venkovskou atmosféru navodí i stylové obklady a dlažby

Obrázek venkovské kuchyně má v idylických představách či vzpomínkách podobu útulné světnice s kachlovými kamny a lidovými motivy na kuchyňských obkladačkách, textilu atd. Samozřejmě i bytelnou podlahu z fošen nebo dlaždic, jednobarevných nebo naopak se zajímavými ornamenty. A k tomu ještě všeobjímající vůně domácích buchet nebo ovocného koláče. Tip na obklady a dlažbu i styl vybavení najdete na následujících řádcích, jen do pečení už se budete muset pustit sami.

Obklad Majolika RAKO Foto: RAKO, oficiální zdroj

Obklad Majolika RAKO
Foto: RAKO, oficiální zdroj

 

 

Ať už se chystáte zařizovat či vylepšovat dům nebo chalupu, ten nezaměnitelný pocit venkovské útulnosti, klidu a pohostinnosti stojí za to, abyste si jej přenesli i sem. Začněte třeba květinovými obklady ze série Manufactura nebo Majolika a jakoby prošlapanou „cihelnou“ podlahou ze série Via, které má v nabídce tradiční značka RAKO.

 

 

Materiály i vzhled

Venkovský dojem do vaší kuchyně, koupelny, ale i chodby a dalších místností, přivanou materiály s přírodním a „hand-made“ vzhledem. Volte je hlavně v odstínech hnědé, terakoty, smetanové, vanilkové či bílé. Vybíráte-li obklady do kuchyně či koupelny, pak laskavou barevnost, lehce opotřebovaný vzhled a romantický dekor  hledejte u série Manufactura. Vyznavači jednoduchosti mohou zvolit obkládačky ze série Majolika s lehce taženým, jemně stěrkovaným reliéfem v bílé, světle šedé či světle béžové, případně zvolit obkládačky napodobující mozaiku ze stejné série. Série Majolika nabízí i výraznou variantu – obklady s majolikovými motivy, připomínající ty na starých hrnečcích z antik prodejen.

Pocit útulnosti do domu vnesou lehce oprýskané skříňky, keramické úchytky a množství dekorací. Namísto pákové baterie zvolte ty klasické s kohoutky, v kuchyni namísto nerezového dřezu namontujte keramický. Okna nezapomeňte obléknout do stylových závěsů. I tady ale platí: Všeho s mírou!

Obklad Manufactura RAKO Foto: RAKO, oficiální zdroj

Obklad Manufactura RAKO
Foto: RAKO, oficiální zdroj

 

 

 

Podlaha do chalupy

Samozřejmě, do venkovské kuchyně se hodí klasická dřevěná podlaha. Bohužel i ta má své nevýhody. Moderní keramické dlaždice nabízejí věrné imitace dřeva i kamene a navíc jsou jejich vlastnosti k běžnému užívání mnohem tolerantnější – jsou odolnější a vyžadují mnohem menší údržbu. Vedle dekoru dřeva či kamene nebo prošlapané cihelné dlažby budete držet styl také s černobílými dlaždicemi. 

Jako optický základ domu působí dlažba se vzhledem kamene. Dlaždice RAKO ze série Stones jsou od přírodního kamene prakticky k nerozeznání, ale lépe se udržují a jsou cenově dostupnější. Další variantou je série Via  která spojuje romantiku starých opotřebených podlah s barevností pálených cihel typických pro venkovská sídla. Těm, kdo preferují klasickou dřevěnou podlahu, avšak s výhodami keramiky, lze doporučit série Board a Era.

Obklad Majolika a dlažba Via RAKO Foto: RAKO, oficiální zdroj

Obklad Majolika a dlažba Via RAKO
Foto: RAKO, oficiální zdroj

 

 

U dlažby se samozřejmě nabízí v potaz jeden nedostatek, a tím je chlad. Řešením je podlahové vytápění, pro něž je právě keramická dlažba vhodným přenosovým médiem.

 

 

 

 

 

Zdroj: RAKO

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.