Keramický obklad kontra další materiály pro kuchyň a koupelnu

Oblíbenost keramického obkladu nejlépe hovoří o jeho praktičnosti v prostorách, kde je trvalá vyšší vlhkost a současně zde stěny přicházejí do přímého styku s vodou, v kuchyních pak s mastnotou, ovocnými a zeleninovými šťávami atd. Nepřeberné množství barev, dezénů i stále širší nabídka z pohledu rozměrů činí „obkladačky“ stále atraktivní. Jsou nejen praktické, ale danému prostoru vtisknou osobitost, pomohou dotvořit požadovanou atmosféru.

Keramický obklad RAKO Random, dezén kámen Foto: RAKO, oficiální zdroj

 

Stěny koupelen a kuchyní obložené keramikou představují sice tradiční, ale v žádném případě nudné řešení.  Díky moderním technologiím, například digitálnímu tisku a speciálním povrchovým úpravám obkladů a dlažby, uspokojí i velmi specifické představy o místě očisty či „laboratoře na probouzení chuti“. A to vše při praktických výhodách keramiky, které naprostá většina dalších materiálů nemůže nikdy dosáhnout. Kalibrované obklady navíc umožňují pokládku s minimální tloušťkou spáry.

Hygiena keramického povrchu je s jinými materiály nesrovnatelná. Keramické obklady spolehlivě vyčistíte úplně běžnými čisticími přípravky, houbičkou a vodou. Na větší zašpinění si můžete vzít pomocníky, například čisticí přípravky RAKO CL 803 nebo RAKO CL 804 z řady RAKO SYSTEM. Keramiku lze doplnit spárovacími hmotami ze stejné řady, jejichž receptury snižují zanášení pórů nečistotami a usnadňují čištění. Více na www.rakosystem.cz.

 

Luxusní ano, ale praktická především

Kámen patří k nejstarším přírodním materiálům spojeným s koupelí, v interiéru působí velmi luxusně. Vyniká vysokou mechanickou odolností, vyžaduje však pečlivý výběr vhodného druhu a speciální údržbu.

Přírodní kámen se v koupelně či kuchyni často využívá ve formě velkých řezaných desek, jejichž povrch mívá sklony k usazování vodního kamene, plísní i k vzniku barevných odlišností v ploše. Některé druhy přírodního kamene nemají dostatečnou chemickou odolnost, takže třeba barvy na vlasy nebo silnější čisticí prostředky na kamenných obkladech snadno vytvoří neodstranitelné skvrny.

Kámen je rovněž těžký materiál, který může působit tvrdě. Další nevýhodou je vysoká cena. V koupelnách se proto často uplatňuje keramický obklad imitující kámen. Ten působí zpravidla jemněji, je cenově dostupnější a snáz se udržuje.

Keramický obklad RAKO Random, dezén kámen Foto: RAKO, oficiální zdroj

Keramický obklad RAKO Random, dezén kámen
Foto: RAKO, oficiální zdroj

 

 

Betonová stěrka nebo obklad připomínající betonový povrch

Keramické obklady připomínající beton mohou milovníci průmyslové atmosféry využít i v koupelně a  kuchyni, tedy na místě, kde by cementová stěrka nebyla z praktických důvodů vhodná. Ta je, jakožto porézní materiál, citlivá na usazování nečistot, které se pak z jejího povrchu dosti obtížně čistí. Údržbu stěrek usnadňuje nátěr speciální syntetickou impregnací, jež nasákavost omezí a povrch vyhladí. Keramické obklady v betonovém dezénu mají zdánlivě nenápadný design s velmi neutrální barevností, proto jej lze výborně kombinovat s dalšími architektonickými prvky.

Keramický obklad RAKO Cemento, dezén betonové stěrky Foto: RAKO, oficiální zdroj

Keramický obklad RAKO Cemento, dezén betonové stěrky
Foto: RAKO, oficiální zdroj

 

 

Tapeta v koupelně: Jako doplněk obkladů

V koupelně je negativním faktorem pochopitelně vlhkost, v jejímž důsledku roste riziko napadení povrchu tapety plísní. Do koupelny i kuchyně můžete zvolit omyvatelné vinylové či vliesové tapety, ale ani ty nelze doporučit na plochy přímo zatížené vodou, jako jsou sprchové kouty, prostory nad vanou a umyvadlem či dřezem. Keramický obklad naproti tomu odolá vodě, tepelným změnám i mechanickému zatížení.

Keramický obklad RAKO Concept,  Foto: RAKO, oficiální zdroj

Keramický obklad RAKO Concept,
Foto: RAKO, oficiální zdroj

 

 

Malba pro častou změnu, keramika pro odolnost

Výmalba nabízí výhodu časté, rychlé a levné změny interiéru. Vývoj v oblasti nátěrových hmot přinesl malířské nátěry kvalitní, s mnoha přidanými vlastnostmi, nepatří však na plochy přímo zatížené tekoucí nebo stříkající vodou. A to ani v případě omyvatelných nátěrů.

Káva, červené víno nebo kečup tvoří skvrny, kterých se lze jen těžko zbavit i v případě, že jste předtím aplikovali nejkvalitnější omyvatelnou malbu. Z glazovaného keramického obkladu tyto látky bez problémů umyjete teplou vodou.

Malba v atraktivním odstínu může spoluvytvářet v interiéru zajímavé barevné řešení. Obklad je však tvůrcem stylu a atmosféry: V návrzích si můžete „pohrát“ nejen s barevností, ale také s velikostí formátů a jejich kombinacemi, motivy a povrchovou úpravou, ale také s šířkou a barevností spár mezi jednotlivými obkladačkami.

Keramický obklad RAKO Manufactura,  Foto: RAKO, oficiální zdroj

Keramický obklad RAKO Manufactura,
Foto: RAKO, oficiální zdroj

 

 

Odborný tip RAKO

Keramika se uplatní v obytném interiéru i exteriéru na podlaze, obložit můžete i stěnu nad pracovní deskou, pohrát si s kombinací velkého formátu a mozaiky, výhodou jsou chemická nezávadnost, odolnost, údržba. „Žhavé“ okolí krbu zvládá keramika nejlíp. V rodinném domě se nabízí bezbariérové a optické propojení interiéru s venkovní terasou, kdy se při vstupu ze zahrady nemusíte bát každého škrábnutí na podlaze.

 

Tip redakce

Keramickému obkladu už není vymezeno místo jen v užitných místnostech, přestává být sluhou a může dodat interiéru i zajímavý, neotřelý estetický rozměr. Kdo se nebojí experimentů, není konzervativní, může si pustit obklad třeba i do ložnice. Samozřejmě jako dekorační prvek, s nímž je nutné nakládat velice citlivě.

 

 

Zdroj: RAKO

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.