Vánoční výstava v Botanické zahradě

Vánoční výstava ve skleníku Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty UK má svou dlouholetou tradici. K ní patří rovněž každoročně koncipování expozice na zadané téma. Letos jím je nostalgii přinášející „Vánoční vzpomínání“. Přesto je výstava nanejvýš optimistická, což je dáno jak skutečně živými stromečky v nádobách, tak jistou rozverností pohádkových postav a zároveň tím, že je aktuální výstava co se exponátů týče současně nová, neokoukaná.

Vánoční výstava - Betllém z vizovického těsta - detail Foto: e-Newspeak

Vánoční výstava – Betllém z vizovického těsta – detail
Foto: e-Newspeak

 

Tentokrát je zde vystaveno na 80 procent zcela nových exponátů, mnohé z nich byly vytvořeny přímo pro aktuální výstavu v souladu se zadaným tématem. Celkově byste jich, dle slov organizátora výstava Ing. Petra Herynka, napočítali na 3 500, což je víc než úctyhodné číslo. Výstava je řešena jako volně navazující uspořádání různě velkých expozic, námětově jsou zde zastoupeny zejména betlémy nejrůznějších stylů, materiálů velikostí i rozsahů, ozdobené vánoční stromečky, samostatné ozdoby, které samy o sobě nejlépe ukazují bezbřehost fantazie a tvůrčích možností těch, pro něž je výtvarná a řemeslná činnost především zábavou a radostí.

 

Jako v pohádce

Děti i dospělé potěší ukázky historických i těch o trochu mladších hraček, ať už je jím loutkové divadélko ze sedmdesátých let nebo malá výstavka plyšových medvídků. Dětem učarují a možná i trochu mrazu po zádech přinesou loutky vodníků, draků, ježibab a především značně znepokojivé Karkulky s vlkem. Loutky a hračky jsou jednou z hojněji zastoupených oblastí. Nechybí ani různými technikami zdobený perník.

 

Ledové království

Pokud snad na výstavu zavítá zapřísáhlý milovník minimalismu, jemuž paleta sytých barev způsobuje kopřivku, může svůj pohled zaměřit buď na reliéfy kostelíků ze sněhobílého pergamenového papíru, stromečky ustrojené rovněž do pergamenových ozdob, případně na tvarově však již bohatší palác Sněhové královny.

 

Obchůdek s dárky

Součástí výstavy je jako každoročně obchůdek nabízející drobné dárky, jež pocházejí od vystavovatelů, takže si doma můžete naaranžovat podobná zátiší či ozdobit stromečky ručně vyráběnými ozdobami, které vám budou výstavu evokovat. Perníčkové „péefka“, komičky, sněhuláky, keramické hrnky a další drobnosti mohou být milým dárkem vašim nejbližším i přátelům. Nakoupit zde můžete i jmelí, zlacený len a další přírodniny.

Vánoční výstava: Babka u šicího stroje Foto: e-Newspeak

 

 

Organizační informace

Výstavní skleník Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty UK, Na Slupi 16, Praha 2. Výstava trvá do 3. 1. 2016, otevřeno je od 10 do 17 hodin.

 

 

Zuzana Ottová

Zdroj: Ing. Petr Herynek

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.