Vánoční výstava „Připravujeme Vánoce“

(aktualizováno) Jako každoročně probíhá i letos v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty UK v Praze Na Slupech vánoční výstava, jejímž duchovním otcem je přední český bonsajista Ing. Petr Herynek. Stačí zavítat do výstavního skleníku v horní části zahrady a rázem zapomeneme, že venku vše nasvědčuje tomu, že Vánoce už jsou dávno za námi. Kouzlo nejkrásnějších svátků v roce je tak silné, že nás navíc přenese do časů, kdy byli dětmi naši rodiče či prarodiče. Stejně jako v předchozích letech má výstava své téma. A dozvíte se zde i to příští výstavy, do jejíchž příprav se můžete aktivně zapojit .

 Plakát vánoční výstavy "Připravujeme Vánoce" Oficiální zdroj: Botanická zahrada UK v Praze

 

„Výstava nese název „Připravujeme Vánoce“. Ten název jsme si vypůjčili z malé knížečky receptů na vánoční cukroví z roku 1950. Zvolili jsme ten název proto, že je zde letos přehlídka vánočního cukroví včetně soutěže, která proběhla o vernisáži,“ vysvětluje ing. Herynek.

Vánoční výstava v Botanické zahradě - cukroví finalistů soutěže Foto: e-Newspeak

I když prostory skleníku nejsou nijak rozsáhlé, vánoční strunu tu rozezní těžko uvěřitelných 2 500 velkých i drobných exponátů. Jak to před Vánoci vypadalo při nákupu všeho potřebného k pečení nastíní instalace, která zobrazuje část obchodu se smíšeným zbožím, tzv. koloniálu pana Cardy ve středočeském Černoučku. Atmosféru vesnické světnice evokuje pro změnu zákoutí se stolem, na němž nechybí domácí chléb, a kolem něhož jsou rozestavěny vyřezávané židle. Drobnější exponáty jsou vyrobeny buď z přírodnin nebo z přírodních materiálů.  V letošní expozici pak hraje důležitou roli těsto, a to hned na několik způsobů. Buď jde o těsta, z nichž jsou vyrobené vánoční dekorace nebo o cukroví. To zastupuje mj. sedm finalistů soutěže, do níž své výrobky přihlásilo na sedm desítek soutěžících. S vítězným cukrovím se budou moci seznámit v příštím roce také čtenáři časopisu Zahrádkář, a podle zveřejněných receptů si je i sami vyzkoušet upéct.

K nejpůsobivějším a také rozměrově největším patří dekorace z tradičního slaného těsta, z níž autorka Jana Bužková vytvořila celou jihočeskou vesničku s trhem. Barokní štíty a náves hemžící se postavičkami bude možná zcela nevánočně evokovat filmovým fanouškům známou závěrečnou scénu z českého filmu Trhák.

Vánoční výstava v Botanické zahradě: Jana Bužková - Betlém ze slaného těsta Foto: e-Newspeak

Vánoční výstava v Botanické zahradě: Jana Bužková – Betlém ze slaného těsta
Foto: e-Newspeak

 

Křehkost krajkoví zase dokáží zkušené ruce zdobiček vytvořit na tradičních vánočních perníčcích. Jinou variantu zdobení představují jemné modré kresby tradičních vánočních motivů, které posouvají perníčky z řemeslné oblasti do sféry uměleckých dílek.

Úsměv vyvolá rozverností doslova přetékající kameninový hrnek plný mikulášského pečiva v podobě čertíků od Jindřišky Chybové. Vtipná a přitom jednoduchá dekorace nemá chybu.

Nad dřevěnou miskou plnou drobounkých miminek spících v bílých košíčcích z ořechových skořápek a přikrytých vyšívanými peřinkami, zaplesá oko návštěvnic od 2 a nejméně do 99 let.

Vánoční výstava v Botanické zahradě: Miminka paní Polanské Foto: e-Newspeak

Vánoční výstava v Botanické zahradě: Miminka paní Polanské
Foto: e-Newspeak

 

Dětské návštěvníky navíc potěší dávný domeček pro panenky s původním vybavením či stylová světnička, v níž si pod vedením zkušené cukrářky vytvoří a upečou vlastní cukroví.

 

Co dům, zahrada, pole i les dal

Tradiční i netradiční, vtipné, veselé, elegantní, řemeslné, ale i až umělecky působící dekorace, to vše najdete vedle sebe na jediném prostoru skleníku. K nejkřehčím a pravou zimní vánoční náladu asi nejvíce vyvolávajícím patří betlém a další vánoční ozdoby z bělostného pergamenového papíru.

Vánoční výstava v Botanické zahradě: Eva Hájková - Betlém z pergamenu, v popředí růžové panenky Jany Karkovské Foto: e-Newspeak

Vánoční výstava v Botanické zahradě: Eva Hájková – Betlém z pergamenu, v popředí růžové panenky Jany Karkovské
Foto: e-Newspeak

 

Barevnou odlišnost rubu a líce březové kůry využívají drobné závěsné betlémky a další ozdobičky. Madonka ze šustí v pařezu připomene slavnou da Vinciho Madonu ve skalách. Důstojnou eleganci představuje např. věnec se svícny v podobě vyřezávaných postav, které jednoduchostí provedení připomínají raně středověké řezbářství.

Vánoční výstava v Botanické zahradě: Eva Muková - Madonka ze šustí Foto: e-Newspeak

Vánoční výstava v Botanické zahradě: Eva Muková – Madonka ze šustí
Foto: e-Newspeak

 

Vše doplňuje, kromě živých vánočních stromečků v květináčích a chvojí, také zimní zelenina a ovoce jako řepa či panenská jablíčka, které se běžně objevovaly na vánočních stolech našich praprapředků.

 

 Inspirace pro velké i malé tvořivce

Jednou z mnoha sympatických stránek výstavy je, že probouzí chuť vytvořit si vlastní dekorace, což je dáno tím, že mezi exponáty najdeme i takové, které dokáže vyrobit ze zcela dostupných zdrojů i menší dítko.

Máte doma usušenou kytici růží nebo přímo ulámané květy? Namísto cesty do koše poslouží jako základ pro působivou dekoraci nazvanou „růžičkové panenky“. Podobně jako slavná Maková panenka mají i ony sukničku z okvětních plátků. Bohatý květ růže z nich udělá víly, rokokové dámy v krinolíně stejně jako venkovské dívenky s bohatou vrstvou spodniček.

Trocha trpělivosti postačí při inspirování se skládanými papírovými řetězy a figurkami.

Pár šišek a k tomu okrasná dýně, trochu vlny nebo koudele, filcu či brk a už se nad hlavou mohou vznášet nejrůznější ptáčci, ale třeba i sloni.

Vánoční výstava v Botanické zahradě: Ptáčci ze šišek s ocásky z brků Foto: e-Newspeak

Vánoční výstava v Botanické zahradě: Ptáčci ze šišek s ocásky z brků
Foto: e-Newspeak

 

Výstavní obchůdek

Některé z dekorací, ale i živé květiny či čtyřlístky pro štěstí si můžete zakoupit přímo na výstavě v obchůdku umístěném u vchodu.

 

Praktické informace

Výstava je otevřena denně od 10 do 17 hodin do 2. 1. 2015 v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty UK v Praze, Na Slupi 16, Praha 2

Více informací včetně možnosti vstupu do skleníků zdarma se dočtete na stránkách Botanické zahrady FF UK.

 

Za rok ve stejnou dobu

A dokonce už víme, na co se budou moci těšit návštěvníci vánoční výstavy v příštím roce. Ta bude věnována za prvém vzpomínkám na dětství. S tím souvisí i další téma, které dostane na výstavě prostor, a to jsou pohádky a pohádkové bytosti. A do třetice se o příjemně nostalgickou atmosféru postarají zobrazení vesniček, městeček, chaloupek či kostelíků.

Samozřejmě nebudou chybět tradiční lidové ozdoby.

Bude se i soutěžit, tentokrát o nejhezčí chaloupku nebo kostelík. K obohacení výstavy může přispět každý, kdo může nabídnout něco souvisejícího s uvedenými tématy. Aktivní pomoc při výstavě organizátoři velmi uvítají. S konkrétními nabídkami, ale i dotazy se můžete obracet na pana Ing. Petra Herynka, a to buď prostřednictvím telefonu na číslo 606 849 976 nebo mailem na bonsai.herynek@seznam.cz

 

Zdroj: BZ FF UK, Ing. Petr Herynek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.