Vánoce venku

 Asi by to nebyly ty pravé Vánoce, jak je známe, kdyby se v ulicích, uličkách, předzahrádkách a v oknech nerozsvítila světýlka. Tvoří to tu správnou zimní, kouzelně intimní atmosféru. Vedle pečení a uklízení k Vánocům neodmyslitelně patří i specifická dekorace a to jak doma, tak venku.

Vánoční dekorace okna může potěšit oko v interiéru i exteriéru Foto: e-Newspeak

Kromě zdobení stromečků a keříků blikajícími světélky existuje spousta jiných způsobů, jak obohatit svou zahrádku nebo třeba jen vstup do domu. Většina domů se neobejde bez vánočně zdobeného věnce na dveřích. Je to taková zažitá klasika. Ne každý si ale potrpí na klasickou, poměrně rustikální dekoraci. Neoslovují je šišky, ani ořechy a sušené ovoce a asi i slaměné, proutěné či háčkované ozdoby nechali v krabici po babičce. Nestaví betlémy, nevážou mašle na venkovní květináče ani na okenní římsy, neláká je zavěšení pestrobarevných baněk různých tvarů a raději upřednostňují moderní pojetí v jednobarevném stylu, s působivým osvětlením a možná i Santou lezoucím po střeše.

Výběru barev se v podstatě meze nekladou. Inspiraci lze čerpat například v zahrádkářských obchodech, kde jsou dekorativní aranže již vytvořeny. K těm nejvíce trendy barvám patří jako vždy nestárnoucí kombinace červené a zlaté, dále modré, šedé a stříbrné, či modré a sněhově bílé. Výjimkou ale nejsou ani kombinace oranžové, či bronzové a zelené, fialové a šedostříbrné. Symbolicky a efektně působí proutěné nasvícené koule umístěné v květináčích či jen tak volně v zahrádce. Designoví fajnšmekři zřejmě sáhnou po extravagantně vyladěných ozdobách navržených americkými celebritami či světoznámými dekoratéry nebo si pověsí vánoční stromek vzhůru nohama. Výraznou ozdobou venkovních stromků může být gigantická pestrobarevná stuha pletená z naimpregnovaných papírových pruhů.

Co si ale tak trochu pohrát a vydat se zlatou střední cestou, spojit modernu s klasikou? Bezlisté dřeviny natřít třeba na bílo nebo fialovo, zapíchnout je do vázy a lehce ozdobit drobnými hračkami? Kutilové a tvořivci můžou určitě využít vše, co doma najdou. Kartonové krabice lze natřít či zabalit jako velké dárky a obvázat je mašlí. Před domem to pak působí pohádkově. Stejně tak vytvoříme z kartonu, polystyrenu či překližky sobí smečku táhnoucí sáňky. Zastánci českého Ježíška si mohou dle jednoduché šablony vystřihnout symbolický betlém, také ho jednobarevně natřít a dozdobit popř. jen drobnými detaily. Atraktivní a jednoduchá pozvánka v podobě světélky olemovaného chodníčku uvítá zbloudilé pocestné. Tou úplně nejjednodušší a pro děti zábavnou záležitostí jsou vánočními prvky vylepšení sněhuláci, pokud nám ovšem počasí dopřeje alespoň trochu sněhu.

Venkovní výzdoba v podobě zabalených dárků Foto: e-Newspeak

 

Barbora Šabartová

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.