První podzimní dražba společnosti Dorotheum: Proměněná šance sběratelů kubistického nábytku


Hned první poprázdninová aukce nejprestižnějšího aukčního domu na českém trhu s uměním a jedné z největších aukčních společností na světě, která se konala 20. září 2014 v pražském hotelu Marriott vzbudila ve sběratelském světě opravdovou senzaci díky kompletnímu souboru nábytku a doplňků od uznávaného architekta Otakara Novotného. O unikáty svedli čeští i zahraniční zájemci doslova lítý boj. Podle předpokladu byly pro dražitele rovněž atraktivní položky z kategorie výtvarného umění. Jmenovitě práce
Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové, Františka Víznera a Mikuláše Medka.

Knihovna dle návrhu arch. Otakara Novotného Foto: archiv Dorotheum, oficiální zdroj

Knihovna dle návrhu arch. Otakara Novotného
Foto: archiv Dorotheum, oficiální zdroj

 

Nově objevený kubistický nábytek podle návrhů Otakara Novotného z roku 1911, který pochází z pracovny doktora Čeňka Zemánka v proslulé vile v Holicích na Moravě vzbudil vskutku mimořádnou pozornost. Napínavý souboj mezi zájemci probíhal v sále i na telefonu. Nejžádanější a současně nejdražší položkou se stala knihovna, za kterou vítěz zaplatil 408 tisíc korun. „Takto unikátní nábytek se na trhu s uměním objevuje výjimečně. Soubor byl kompletní a k jednotlivým kusům nábytku a světel se vzácně dochovaly původní plány s razítkem ateliéru Otakara Novotného. Cena mohla být ještě vyšší, neboť jsme měli zájemce ze zahraničí. Ti ale nezískali vývozní povolení, a tak soubor zůstává v rukou českých majitelů,“ vysvětluje Dr. Mária Gálová, MBA, ředitelka české pobočky aukční síně Dorotheum,

Nábytek se prodal za celkovou částku 856 tisíc korun. Pro nás patrioty je příjemným zjištěním, že snad zůstane na domácí půdě, škoda jen, že se nedražil jako komplet, neboť takto „roztrhán na kusy lačnými sběrateli“ ztrácí na výpovědní hodnotě z pohledu historie umění. Nejlépe by mu samozřejmě bylo tam, kam víc jak sto let patří – v holické vile projektované ve stylu geometrické moderny, které důsledná rekonstrukce v roce 2011 vrátila téměř původní vzhled. Škoda že se v kontextu s ní nedočkala vila i obnovení vybavení interiéru. Jenže ten dnes slouží zcela jiným účelům a o tom, zda nábytek putoval na dražbu přímo z vily či od dědiců dr. Zemánka nebo již ze soukromé sbírky, lze jen spekulovat.

 

Skleněné plastiky opět bodovaly

Z nabídky autorského skla, na něž se Dorotheum již několik let specializuje, uspěla především plastika Země – Měsíc z roku 1985 od umělecké i partnerské dvojice Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové s finální cenou 540 tisíc korun, která tak ještě mírně překonala odhadní cenu ve výši rovného půl milionu korun. „Potvrdilo se, že jde o dílo mimořádné hodnoty. Oba autoři patří ke světové špičce ve sklářském umění a právě toto dílo pochází z doby, kdy byli na vrcholu tvůrčích sil. Plastika vyniká nejen po výtvarné stránce, má silný příběh – autoři ji darovali slavnému fotbalistovi Josefu Bicanovi k jeho 80. narozeninám,“ dodává Mgr. Miroslav Zíka, expert společnosti Dorotheum na užité umění. Pozornosti dražitelů se těšila také elegantní oranžová mísa Františka Víznera, jež se prodala za 384 tisíc korun.

 

Vítězství klasických technik

V segmentu výtvarného umění se pozornost sběratelů obrátila zejména na téměř nedostupnou ukázku rané tvorby Mikuláše Medka, významné osobnosti českého poválečného období, který svůj talent patrně podědil po svém dědovi Antonínu Slavíčkovi a jehož učiteli byli neméně slavní malíři – František Muzika a František Tichý. Obraz z roku 1944 nazvaný prostě Zátiší si nový majitel odnesl za 660 tisíc korun, což je víc jak dvojnásobek vyvolávací ceny.

Celkem překvapivě byl pro sběratele atraktivní i velkoformátový portrét Dagmar Havlové s názvem Prezidentova žena od Jiřího Davida, který byl tvůrčím způsobem s Havlovými spojen i kontroverzní instalací srdce na Pražském hradě. Portrét se vydražil za 150 tisíc korun.

 

Aktuální informace

Vše o proběhlé aukci včetně úplného on-line katalogu s dosaženými cenami naleznete na stránkách aukčního domu Dorotheum 

 

Zuzana Ottová

Zdroj: Dorotheum

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.