Dorotheum: Komu patřil závěr aukční sezóny?

Sobotní aukce Dorothea, jež uzavírala letošní aukční sezónu, přinesla zajímavý pohled na aktuální zájem o uměmí a starožitnosti. Neprodalo se ani jedno z hlavních lákadel – Filovo Zátiší na stolku s mandolínou, vínem, sklenicí a podnosem, stejně jako Pohled na Vesuv Ivana K. Ajvazovského. Naopak dražbu ovládly donedávna opomíjené krajinky, městské motivy, žánrové obrázky a dobové portréty. Zájem byl i o sakrální umění, zejména plastiky, což není v předvánoční době nijak překvapující, protože se mohou stát stylovým dárkem pro sběratele.

Aukce Dorothea: Karel Černý - Vesnice nad řekou, olej na plátně, 49,5 x 70 cm, 1938 Foto: archiv Dorotheum

Aukce Dorothea: Karel Černý – Vesnice nad řekou, olej na plátně, 49,5 x 70 cm, 1938
Foto: archiv Dorotheum

 

Největší úspěch sklidila krajinomalba Vesnice nad řekou  z roku1938 od brněnského rodáka Karla Černého. Dražba obrazu odstartovala na částce 260 tisíc korun, dražitelé ale nakonec vyhnali cenu na 1,14 milionu korun včetně aukční přirážky. Dílo putovalo do rukou českého sběratele. „Karel Černý patřil mezi nejvýznamnější osobnosti českého moderního malířství 20. století. Olej pochází z autorova raného období, ze samého konce studií na pražské Akademii výtvarných umění, a ukazuje na jeho mimořádný výtvarný talent,“ vysvětluje dr. Mária Gálová, MBA, ředitelka české pobočky společnosti Dorotheum. Z bohaté nabídky krajinářů dále upoutal olej Motiv z Vysočiny od Oldřicha Blažíčka, který se prodal za 480 tisíc korun. Nového majitele si našla také avizovaná Malba 4 od Jana Kotíka. Vydražila se za 456 tisíc korun.

 

Autoři málo známí i ti, které zná každý

Zájem vzbudily i práce Aleny Kučerové, která stála na výsluní hned v počátcích své tvorby v šedesátých a sedmdesátých letech, vytvářené technikou perforování. V nabídce byla díla tištěná z perforované desky. Víc jak polovina z nich se prodala za cenu vyšší než byla jejich odhadní cena.

Aukce Dorothea: Alena Kučerová - Bez názvu, tisk z perforované desky na papír, 49 x 67,5 cm, 1980 Foto: archiv Dorotheum

Aukce Dorothea: Alena Kučerová – Bez názvu, tisk z perforované desky na papír, 49 x 67,5 cm, 1980
Foto: archiv Dorotheum

 

 

Více než trojnásobný skok v ceně zaznamenal obraz stále vyhledávanějšího Vojtěcha Hynaise. Dražba komorního portrétu Ida, jenž zachycuje Hynaisovu partnerku Annu Voirin, skončila na finálních 456 tisících korun.

Aukce Dorothea: Vojtěch Hynais - Ida, olej na dřevě,35 x 26,5 cm  Foto: archiv Dorotheum

Aukce Dorothea: Vojtěch Hynais – Ida, olej na dřevě,35 x 26,5 cm
Foto: archiv Dorotheum

 

Zaujal i Portrét dámy od Vladimíra Sychry s nevšedním oduševnělým výrazem. Malíř jej vytvořil v roce 1940 možná již s tím, že bude součástí výstavy v Mánesu. Zajímavostí obrazu je oboustranná malba, přičemž malíř použil odlišné styly. Nicméně podobizna na lícní straně je co se týče výrazu mnohem zajímavější. Obraz se prodal za vyvolávací cenu osmdesát tisíc korun.

Aukce Dorothea: Vladimír Sychra - Portrét dámy, olej na dřevě, 57 x 44 cm, 1940 Foto: archiv Dorotheum

Aukce Dorothea: Vladimír Sychra – Portrét dámy, olej na dřevě, 57 x 44 cm, 1940
Foto: archiv Dorotheum

 

 

Za „nejkomunikativnější dílo“ lze považovat téměř půlmetrovou bustu Afričan značky Goldscheider vyrobené kolem roku 1891. Pohled mladého muže sleduje diváka a jakoby hodnotil „s kým má tu čest“. Drapérie přecházející v podstavec sice není u bust ničím neobvyklým, ale v tomto případě je použita k podtržení výrazu plastiky a hraje tak v díle plnohodnotnou roli. Plastika se prodala za cenu mírně převyšující vyvolávací cenu, jež byla stanovena na dvacetčtyři tisíc korun. Stejnou značku na aukci zastupovaly i nadčasové černé madonky s výraznou glazurou z první poloviny 20. století.

Aukce Dorothea: busta Afričan, návrh Léveque, keremika, výška 45 cm, zhotovila firma Goldscheider, kolem 1891 Foto: archiv Dorotheum

Aukce Dorothea: busta Afričan, návrh Léveque, keremika, výška 45 cm, zhotovila firma Goldscheider, kolem 1891
Foto: archiv Dorotheum

 

 

Aukce Dorothea ukázala na přetrvávající zájem o kvalitní díla starých mistrů. Příkladem může být reprezentativní plátno (191,5×133,5 cm) Svatá rodina Františka I. od napodobitele italského renesančního umělce Rafaela Santiho, které se prodalo za 480 tisíc korun.

Aukce Dorothea: Rafael Santi - napodobitel, olej na plátně, 191,5 x 133,5 cm Foto: archiv Dorotheum

Aukce Dorothea: Rafael Santi – napodobitel, olej na plátně, 191,5 x 133,5 cm
Foto: archiv Dorotheum

 

 

I starožitná část aukce měla co nabídnout

Bohatá byla také nabídka starožitností, která zahrnovala artefakty ze segmentu zbraní, asiatik, nábytku, porcelánu, skla i hodin a šperků. Výrazného cenového nárůstu dosáhly barokní skřínkové hodiny. Dorotheum je nabídlo za 70 tisíc korun, cena se nakonec zvedla na 240 tisíc korun včetně přirážky. Za 216 tisíc se prodal unikátní stříbrný barokní korbel s motivem Vraždění neviňátek, zhotovený Lorenzem Hoffmannem v Královci kolem roku 1680.

Aukce Dorothea: Lorenz Hoffmann - Korbel s víkem s celoplošně tepaným výjevem Vraždění neviňátek, výška 24 cm Foto: archiv Dorotheum

Aukce Dorothea: Lorenz Hoffmann – Korbel s víkem s celoplošně tepaným výjevem Vraždění neviňátek, výška 24 cm
Foto: archiv Dorotheum

 

Kompletní přehled prodaných děl najdete na výsledkové listině aukce.

 

Zdroj: Dorotheum

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.