Dorotheum: První podzimní aukce nabídne špičkové ateliérové sklo, design a výtvarné umění 20. století

Exkluzivní dražba více než 400 uměleckých artefaktů, která se uskuteční 20. září 2014 od 14 hodin v pražském hotelu Marriott, láká sběratele umění na takové skvosty jako je unikátní plastika Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové, vzácné Zátiší od Mikuláše Medka či kubistický nábytek z proslulé vily v Holicích na Moravě. Zajisté tentokrát zaujme i filmové fanoušky. Zejména je totiž osloví původní kostýmní návrhy Theodora Pištěka pro známou americkou filmovou sci-fi minisérii Duna z roku 2000, která se natáčela u nás a nepřehléhlednutelnou postavu v ní ztvárnila Bára Kodetová.

Mikuláš Medek - Zátiší, olej na kartonu Foto: archiv Dorotheum, oficiální zdroj

Mikuláš Medek – Zátiší, olej na kartonu
Foto: archiv Dorotheum, oficiální zdroj

 

Výtvarné umění se v aukční nabídce střídá s designem, současná díla se svými předchůdci. Ve všech případech není nouze o zvučná jména, ba přímo ta nejzvučnější.

 

Sklářská topka

V sekci autorského skla nabídne Dorotheum 46 objektů, kterým dominuje plastika Země – Měsíc od světově proslulých umělců Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové. Dílo vzniklo v roce 1985, tedy na vrcholu tvůrčích sil tandemu Libenský-Brychtová, a bylo osobním darem slavnému fotbalistovi Josefu Bicanovi. „Stanislav Libenský byl vášnivým fanouškem klubu SK Slavia Praha a velkým obdivovatelem Josefa Bicana. Tuto plastiku věnoval příteli „Pepimu“ k jeho 80. narozeninám. Dílo, které v sobě ukrývá profil obličeje a z určitých úhlů se doslova mění před očima, bylo až do naší aukce uchováváno v majetku rodiny Bicanových. Na trhu s uměním tedy zažívá svou premiéru,“ říká Dr. Mária Gálová, MBA, ředitelka české pobočky aukční síně Dorotheum, Odhadní cena tohoto unikátního skleněného objektu činí 500 tisíc korun, vyvolávat se bude už na částce 360 tisíc Kč.

Stanislav Libenský a Jaroslava Brychtová - Země-Měsíc, skleněná plastika Foto: archiv Dorotheum, oficiální zdroj

Stanislav Libenský a Jaroslava Brychtová – Země-Měsíc, skleněná plastika
Foto: archiv Dorotheum, oficiální zdroj

Na aukci je Stanislav Libenský zastoupen ještě jedním, ranějším dílem a to vázou nazvanou Ukolébavka podle vyrytého textu z Alšova Špalíčku. Vyvolávací cena činí 36 tisíc Kč.

To nejlepší z českého skla 2. pol. 20. století představují také výsostně elegantní mísy a váza z broušeného a leštěného skla od Františka Víznera, další klíčové osobnosti v oblasti českého ateliérového skla. Jejich vyvolávací ceny se pohybují v rozmezí 160 až 280 tisíc Kč a dvě z nich jsou dokonce přímo z pozůstalosti umělce. „Veškeré práce autora vznikali v jeho naprosté samotě, bez asistentů a jsou výsledkem výhradně ruční práce a klasických řemeslných postupů. Jeho dílo si ve světě dobylo značného uznání a mnohé z jeho prací byly zakoupeny pro vůbec nejslavnější muzea jako Metropolitní Museum v New Yorku nebo Louvre a jsou také zastoupeny i v těch nejvýznamnějších soukromých sbírkách“, uvádí Mária Gálová.

V sekci skla jsou ale tentokrát zastoupeni téměř všichni nejznámější skláři současnosti. Nechybí stále aktivní legenda, dnes dvaadevadesátiletý René Roubíček, který je zastoupen dvěma křehkými pracemi. Dále pak pro sběratele uměleckého skla finančně dostupnější Bohumil Eliáš starší i mladší, Jaromír Rybák, Jiří Šuhájek či Bořek Šípek. U jejich prací se vyvolávací cena pohybuje v rozmezí 12 až 34 tisíc Kč.

 

Pestrá nabídka výtvarného umění

Pod kladívko putuje kvalitní výtvarné umění, například Zátiší z roku 1944 od Mikuláše Medka, přední osobnosti českého poválečného období. Obraz je velmi vzácnou a téměř nedostupnou ukázkou jeho nejstarší tvorby na trhu s uměním. Dražit se začne na částce 300 tisíc Kč.

Olej Václava Špály Pradlena z roku 1919, v němž se velmi osobitým způsobem prolínají vlivy kubismu a expresionismu, se začne vyvolávat na částce 700 tisíc Kč. Výtvarné umění 60. let 20. století je zastoupeno další z atraktivních Venuší od Ladislava Sutnara. Dílo bylo publikováno a také vystaveno na autorově retrospektivě US Venuse/Americké Venuše v Galerii Rudolfinum v roce 2011. Vyvolávací cena je stanovena na 340 tisíc Kč. Aukce Dorothea však nabídne i dostupnější Sutnarovu tvorbu v cenových relacích až desetkrát nižších.

Václav Špála - Pradlena, olej Foto: archiv Dorotheum, oficiální zdroj

Václav Špála – Pradlena, olej
Foto: archiv Dorotheum, oficiální zdroj

Sběratelsky atraktivní položkou je i socha Amoeba II od Ladislava Zívra, která se do aukční nabídky dostala z významné soukromé sbírky a bude se dražit za 500 tisíc korun. „Vznik tohoto díla spadá do období 60. let, kdy se autor inspiroval organickými tvary a přírodními fenomény. Odtud také název díla. Zívr vnímal přírodu v neustálém pohybu, ve vzájemném působení a proměnách – amoebách,“ vysvětluje Dr. Michal Šimek, expert na výtvarné umění aukčního domu Dorotheum.

V aukční hře je opět tempera Jedouchov od Jana Zrzavého, z vyvolávací cenou 600 tisíc Kč. Dvěma studiemi je zastoupen Jan Preisler, přičemž studie ke Koupání, olej se začne dražit za 190 tisíc Kč a studie ženské postavy k obrazu Jaro za 50 tisíc Kč. Cenově víc než přijatelně si mohou zájemci pořídit i „svého“ Fillu v podobě leptu s tradičním námětem Zátiší s lahví, pohárem a dýmkou, který má vyvolávací cenu pouhé 3 tisíce Kč. Lhotákovu Dívku v červeném kabátě nabídne Dorotheum od 30 tisíc Kč.

O tom, že je trh s uměním poněkud nevyzpytatelným, přesvědčí aktuálně velmi nízká cena za práce Jiřího Anderleho. Vyvolávací cena jeho kombinovanou technikou vytvořených děl začíná na pouhých 8 tisících korunách a odhadní cena je stanovena ve výši 12 tisíc.

Pro poetické duše je současná aukce dobrým místem pro pořízení takto laděného díla. Najdou tu Villona Ludmily Jiřincové ve vyvolávací ceně 4 tisíc, což ukazuje na poměrně stálý trend u této autorky, Paganiniho Františka Tichého v počáteční ceně 5 tisíc Kč či celou sérii Sen noci svatojánské od Jiřího Trnky, kde je vyvolávací cena 8 tisíc za jednu litografii.

Sběratelé hledající prověřená jména se na aukci setkají s tvorbou Tvrdohlavců Stefana Milkova, Jaroslava Róny a Jiřího Davida, dále tu najdou jména jako Rittstein, Vožniak, Liesler, Sklenář, Hodonský, Procházka, Kotík, Istler, Paderlík, Jiroudek, a z těch ještě o nějakou generaci starších jsou to např. Švabinský, Tavík-Šimon, Ženíšek, Sedláček, Hudeček či Kaván.

 

Neznámý, nedoceněný, netypický

Aukce jsou vždy malým dobrodružstvím, protože na nich můžeme objevit neznámá či netypická díla známých autorů, tvůrce, které zavál čas i ty, kteří rádi šokují, provokují. Nebo i ty, kteří mají ať už vlastním přičiněním nebo nikoliv lehce bulvární příchuť. Na nás pak je, jestli jim sami pro sebe dáme palec nahoru či dolů.

V zářijové aukci Dorothea se například objevuje autor zajímavý, nedoceněný a veřejnosti prakticky neznámý – Jaroslav Veris. Byl žákem prof. Preislera, působil v Paříži a zbytek svého života prožil na Sázavě, kde byl víceméně znovuobjeven na počátku 21. století. Jeho umělecký záběr byl široký, od realistických kreseb přes surrealismus a ‚Braqueovská zátiší‘ po čistou abstrakci. Jeho působivý olej Tichý podvečer se bude dražit od 19 tisíc Kč.

Vlastnit krajinku od ‚malíře pravěku‘ Zdeňka Buriana se také každému hned tak nepoštěstí.

Kdo kromě výtvarného umění vzývá i další múzy a možná i rád brouzdá bulvárem, třeba uvítá pohled na olej Jany Kremanové, aby si zauvažoval nad tím, že herečka Vanda Hybnerová nemá umělecké nadání jen po meči.

Hledače kuriozit či netradičních námětů může zaujmout i olej Jiřího Davida Prezidentova žena. Zachycuje Dagmar Havlovou před jednou ze složitých operací jejího muže. Sám autor ke vzniku díla poznamenal: „Zaujal mne její výraz, její nehraný smutek, pohled jako kdyby dovnitř sebe, možná by se dalo říci rozjímání. Záměrně jsem volil chladnou, modrozelenou barevnost, abych zdůraznil atakující emoce a barvou nerozptyloval. A jistou naddimenzovanost portrétu jsem použil proto, aby divák mohl fyzicky lépe vstoupit do tohoto intimního momentu.“ Jak se autorovi podařila sonda do duše bývalé první dámy nechť posoudí každý návštěvník aukce nebo předchozí výstavy.

 

Nově objevený nábytek z vily lékaře Zemánka

Pro náročnější sběratele a milovníky českého designu je připraven unikátní kubistický nábytek od uznávaného architekta Otakara Novotného, který byl v roce 1911 navržen pro lékaře Čeňka Zemánka v Holicích na Moravě. Rozsáhlý soubor zahrnuje psací stůl, knihovnu, židle a sadu osvětlovacích těles. „Jde o dosud nepublikovaný, nově objevený nábytek z proslulé vily, jenž zajímavým způsobem doplňuje tvorbu slavnějších protagonistů českého kubismu,“ podotýká Mgr. Miroslav Zíka, expert společnosti Dorotheum na užité umění. Vyvolávací cena stolu je 90 tisíc Kč.

 

Psací stůl - návrh Otakar Novotný Foto: archiv Dorotheum, oficiální zdroj

Psací stůl – návrh Otakar Novotný
Foto: archiv Dorotheum, oficiální zdroj

 

Originální a nevšedně řešená jsou i svítidla s poniklovanými stínidly opět podle návrhů Otakara Novotného, které jsou i k draženým předmětům přiloženy. Budou ozdobou každého retrointeriéru, ale mohou vnést patřičnou dynamiku i do interiéru moderního.

 

Nábytkové ikony i netradiční originalita

Milovníky nadčasového designu jistě osloví párek ikonických plexisklových křesel „Champagne chair“
podle návrhu Erwina a Estelle Laverneových z roku 1957 pro značku Formes Nuvelles. Vyvolávací cena začíná na 22 tisících Kč.

Z úplně jiného soudku je originální kovová svařovaná Židle – plastika od ‚královny českých skládek‘ Věry Janouškové, která si stojí opravdu vysoko. Ocenění začíná na 50 tisících Kč.

 

Kostýmní návrhy pro film Duna

Dorotheum nabídne také původní kostýmní návrhy Theodora Pištěka pro filmovou minisérii Duna z roku 2000. Pištěk je držitelem Oscara za kostýmy ve filmu Amadeus a patří mezi nejrespektovanější kostýmní výtvarníky na světě. Nabízená trojice návrhů je podle odborníků skutečným mistrovským dílem. Cena každého z nich startuje na 14 tisících korunách.

 

Vize kulturního stánku

Mladší generaci umělců bude na aukci zastupovat světově oceňovaný vizuální umělec Federico Díaz, dnes i vedoucí Ateliéru supermédií na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové, se svým
projektem architektonické vize kulturního a vědecko-vzdělávacího centra pro Prahu nazvaným E-AREA, který má vyvolávací cenu 40 tisíc Kč.

 

Předaukční výstava

Všechny předměty je možné si prohlédnout na předaukční výstavě, která probíhá od soboty 13. září až do samotné aukce v galerii Dorotheum na Ovocném trhu v Praze 1.

 

Bližší informace

Více informací včetně úplného on-line katalogu naleznete na stránkách aukčního domu Dorotheum.

 

 

Zuzana Ottová

Zdroj: Dorotheum

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.