On-line přenos ze závěrečného koncertu Jazzfestu Bonn

Festival Electronic Beats se letos poprvé spojil s jazzovým festivalem Jazzfest Bonn, který se koná od 22. května do 1. června v Bonnu. Pod názvem Electronic Beats meets Jazzfest Bonn zde proběhne závěrečný koncert Jazzfestu, na kterém zahrají Wayne Shorter Quartet a Matthew Herbert Big Band. Fanoušci jazzové i elektronické hudby budou mít ojedinělou příležitost v rámci přímého přenosu zhlédnout vystoupení těchto výjimečných hudebníků v neděli 1. června od 20 do 22 hodin na electronicbeats.net nebo přes mobilní aplikaci EB.TV.

Festival Electronic Beats 2014 Oficiální zdroj: Electronic Beats

 

Festival Jazzfest Bonn je zaměřený na současný kreativní jazz a každoročně představuje to nejlepší z německé i světové jazzové scény. V průběhu deseti večerů může publikum navštívit koncerty klasických i progresivních jazzových hudebníků, které se konají na různorodých místech v Bonnu, jako je galerie Bundeskunsthalle, Beethoven-Haus či historické muzeum Haus der Geschichte. Závěrečný koncert Jazzfestu Bonn v podání Wayne Shorter Quartet a Matthew Herbert Big Band se odehraje v prostorách Telekom Fora.

Festival Electronic Beats 2014 - Matthew Herbert Oficiální zdroj: Electronic Beats

Historicky první spolupráce mezi festivalem Electronic Beats a Jazzfestem Bonn propojuje dva zdánlivě odlišné světy – elektronickou hudbu a jazz. Festival Electronic Beats chce fanouškům jazzu a elektronické hudby přiblížit tento ojedinělý jazzový festival a zprostředkovat jim zážitek z živého vystoupení dvou hudebních legend.

Organizátoři festivalu Electronic Beats si uvědomují, že bez vlivu jazzu by elektronická hudba nebyla představitelná. Zcela zásadní byl pro elektronickou hudbu například přínos Milese Davise a jeho posun od hard bopu k fusion jazzu na jeho albech In a Silent Way a Bitches Brew, která jsou považovaná za ústřední zdroj inspirace elektronické hudby. Sám Wayne Shorter, který právě pro Miles Davis Quintet napsal několik skladeb, spolupracoval také například s Joe Zawinulem v jejich „kolektivní kapele“ Weather Report a nesmazatelně tak obohatil žánry, jako je fusion nebo jazz-rock. Hudebník a producent Matthew Herbert vydal několik elektronických hudebních alb ovlivněných jazzem pod pseudonymy Wishmountain, Radio Boy či Doctor Rockit a patří k zásadním osobnostem elektronické a experimentální hudební scény. Je autorem remixů pro zpěvačky Björk či Yoko Ono, kapelu R.E.M. nebo zpěváky Johna Calea a Serge Gainsbourga, produkoval také sólový debut zpěvačky Róisín Murphy, která v minulosti vystoupila i na pražském Electronic Beats. Od roku 2001 se svým Big Bandem doslova překračuje žánry jazzové a elektronické hudby a jeho živá vystoupení jsou vždy neopakovatelným zážitkem.

Festival Electronic Beats 2014 - Wayne Shorter Quartet Oficiální zdroj: Electronic Beats

 

 

Zdroj: Electronic Beats

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.