Prague Patchwork Meeting: Hostem výstavy bude světová designérská dvojice Kaffe Fassett a Brandon Mably

Letošní již 9. ročník mezinárodní výstavy Prague Patchwork Meeting má hned dvě esa ve svém quiltařském rukávu. Díky renomé akce i jejích organizátorů se mohou návštěvníci setkat nejen s prací, ale i samotným duem největších současných textilních návrhářů, kteří vytvořili nespočet návrhů látek pro přední světové módní značky a jejich tvorbu si oblíbily takové osobnosti jako například Barbra Streisand, Lauren Bacall, Shirley Maclaine, John Schlesinger či princ Michael z Kentu. Od roku 2013 se Kaffe Fassett pyšní oceněním „největší umělec barev v Británil“.

Kaffe Fassett a Brandon Mably  Foto: PPM, oficiální zdroj

Kaffe Fassett a Brandon Mably
Foto: PPM, oficiální zdroj

 

Těžištěm současné designérské činnosti Kaffeho Fasstta je navrhování barevných potisků látek pro patchwork, indických pruhovaných látek a dalších bavlněných látek firmy Rowan a Westminster Fibres. Zároveň neustále cestuje po celém světě se svými kurzy, přednáškami a workshopy na téma barevného designu. Velmi ho zajímá, jak lidé jeho vzory vnímají a zpětně se jimi nechá inspirovat.

Hlavním Kaffeho cílem při jeho cestách po světě je naučit quiltařky pracovat s barvou podle vlastního instinktu. Jeho mimořádný smysl pro barevné cítění a neustálá snaha tvořit, spolu s jeho nakažlivým entuziasmem vůči svým žákům, z něj bezesporu činí guru světa barev a textilu. Provází ho motto: „Nebojte se barev!“

 

Kaffe Fasset – Život plný barev

Kaffe Fassett se narodil v San Franciscu v roce 1937. V devatenácti letech získal stipendium na umělecké škole v Bostonu, kterou po třech měsících opustil a odjel malovat do Londýna. Od roku 1964 žije v Anglii.

Při návštěvě Skotska objevil svět barevných přízí, zakoupil dvacet barev shetlandské vlny a svoji barevnou inspiraci ze skotské krajiny zpracoval do pleteniny. Základy pletení ho naučila spolucestující ve vlaku zpět ze Skotska. Hned jeho první vzor byl publikován na celé stránce Vogue Knitting. Spolupracoval s návrhářem Gibbem a firmou Missoni, pro které vytvářel vzory komerčních kolekcí, které jsou pro firmu dodnes charakteristické.

Počet rozhovorů, které Kaffe Fassett během své umělecké činnosti poskytl, nelze vypočítat, lze spíš konstatovat, že není v britské televizi talk show nebo pořad, který by ho jako hosta nepozval.

V roce 1985 měl velký úspěch se svým televizním vyšívacím projektem ze čtverců o straně 15 cm na téma oblíbeného předmětu, a oslovil tak více než 2 600 účastníků. Ve stejném roce ho televize BBC požádala, aby moderoval seriál o nejlepších umělcích textilní tvorby Velké Británie. Následovala šestidílná série o využití intenzivních barev v pletacích vzorech „Glorius Colour“ pro kanál 4. Od své premiéry v roce 1986 byla již 3 x reprízována a vydána jako dvoudílné video. Pořad převzaly televize z celého světa včetně Japonska a Kanady. V roce 1998 vydal další video inspirované barvami a designem, který při svých cestách nasbíral po celém světě, následoval seriál pro Radio 4 na téma šití.

Kaffe Fassett  Foto: PPM, oficiální zdroj

Kaffe Fassett
Foto: PPM, oficiální zdroj

 

Otisk nejen v textilu

První Kaffeho vyšívací práce získala Pamela Lady Harlach pro svého manžela, dvě čtvercové tapisérie 150×150 cm se staly předlohou pro vánoční balení obchodního domu Marks a Spencer v roce 1994, obdobné byly instalovány na výletní lodi Sea princess, další jsou v Elisabethan House v Yorkshire, v Elisabethan Tapestry Weaving Company v Edinburghu, mozaika podle jeho návrhu zdobí vchod divadla v Ojai v Kalifornii. Pro individuální klienty po celém světě navrhl vyšívané výplně opěrek křesel. Jeho jedinečný design najdeme na keramice, nádobí, oděvech, kobercích, látkách atd.

Od roku 1981 velmi úzce spolupracuje s firmou Rowan Yearns v Yorkshire, toto spojení přineslo unikátní návrhy pletacích vzorů a inspirovalo pletařky po celém světě. Kaffe pravidelně přispívá do jejich celosvětově distribuovaného časopisu. Od roku 1976 je spojen i s firmou Ehrman Tapestries v Londýně, pro kterou navrhuje exkluzivní vyšívací kity, které jsou na prvním místě v žebříčku mailových objednávek.

V roce 1993 ho Royal Shakespeare Company požádalo i o návrhy divadelních kostýmů pro hru „Jak se vám líbí“. Kaffe při své práci využil všechny součásti své designerské tvorby: pletení, vyšívání, tkaní i patchwork. Pokud již zmiňujeme mimořádné akce, nelze opomenout ani rok 2005, kdy byl vyzván, aby ozdobil vánoční strom pro Victoria &Albert Museum návazně na publikaci své knihy V&A Quilts.

Mezinárodní charitní organizace Oxfam požádala Kaffe Fassetta o spolupráci při navrhování vzorů tkaných v nejchudších oblastech Indie a Guatemaly. Cílem bylo najít co nejlépe prodejné vzory na západních trzích. Výsledkem byla úžasná kolekce barevných ručně tkaných látek, ze kterých se šijí košile, jsou vhodné na patchwork a další zpracování do přehozů. Jejich distributory jsou firmy Rowan a Westminster Fibres. Další charitativní činnost ho zavedla i do Jižní Afriky.

 

Světové prezentace

V roce 1988 se Kaffe Fassett stal prvním žijícím textilním umělcem, kterému byla uspořádána sólo výstava ve Victoria&Albert Museum. Ohromný počet návštěvníků zdvojil během trvání výstavy návštěvnost muzea. Stejně tak se výstavě vedlo i při jejím dalším putování po Finsku, Holandsku, Norsku, Dánsku, Švédsku, Austrálii, Kanadě, USA a Islandu (návštěvnost rekordních 5% celé populace).

Z posledních výstav lze jmenovat American Museum v Bath (VB), Švédsko, Dánsko, USA a Japonsko. Obchodní dům Hankyu v Ósace vyzval K. Fassetta, aby navrhl 3 prostory pro prezentaci britských výrobků pod záštitou British Council. Během 6 dnů navštívilo tuto instalaci 30 000 návštěvníků. V roce 1998 pak v Japonsku proběhla i další jeho výstava.

 

Mistrovská cena

V roce 2013 mu byla propůjčena Turnerova cena, pojmenovaná po slavném krajináři Josephu M. W. Turnerovi udělovaná britskou Tate Gallery význačným umělcům a historikům. Jedná se o nejsledovanější britské ocenění výtvarníků. Kaffe Fassett byl oceněn jako největší „barevný“ umělec Británie.

V současné době dokončuje další knihu a pracuje na 15. výroční publikaci pro firmu Rowan.

Kompletní přehled tvorby a publikací najdete na www.kaffefassett.com.

 

Druhou polovičku designérské dvojice – Brandona Mablyho vám představíme v příštím článku.

 

V souvislosti s blížící se výstavou Prague Patchwork Meeting se můžete již brzy těšit na soutěž o vstupenky.

 

Zdroj: PPM

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.