Prague Design Week: Letem designovým světem

Třetí ročník Prague Design Week nabízí v tom nejlepším slova smyslu srovnání s prvními ročníky dnes již proslaveného Designbloku. Prostor je tu dán pouze originálním nápadům, zajímavým tvůrcům, nejde o posilování pozice velkých značek, které si mohou dovolit investice do masivní propagace. Těch zde najdeme jen minimum a jsou součástí různých expozic. O to příjemnější atmosféra tu vládne. Pohovořit si o vystavených produktech nebo prototypech můžete většinou přímo s tvůrci, mnohdy studenty uměleckých škol. Originalita nápadů se samozřejmě nejlépe ocení v reálu, následujícími tipy vám chceme alespoň zprostředkovat dojmy a ujistit vás, že návštěva přehlídky v Kafkově domě u Staroměstského náměstí, která potrvá až do neděle 8. května, stojí za úvahu.

PDW: La femme MiMi Foto: PDW, oficiální zdroj

PDW: La femme MiMi
Foto: PDW, oficiální zdroj

 

 

Jste-li příznivci originálních nápadů ať už v oblasti bydlení, najdete na Prague Design Weeku inspiraci v drobnějším nábytku, doplňcích, svítidlech, stolním nádobí, na své si přijdete i jako milovníci neotřelých módních kreací a doplňků, které ale nemusí být nenositelné, dále šperků a pro obě kategorie zajímavých látek často s ručními potisky.

Svoje nápady i techniky osvětlují autoři návštěvníkům ve formě přednášek a různých workshopů.

 

 

Něžně ženská i rafinovaná Mimi

Jednou z nejhezčích expozic se prezentuje módní značka La femme MiMi, jak již název napovídá, výhradně orientovaná na dámské oděvy a doplňky.

Na první pohled  zaujme instalace, kterou návrhářka Mimi Lan vytvořila společně s architektem Jaroslavem Minaříkem. Pod barevným baldachýnem se vznášejí v prostoru jednotlivé kousky kolekce pro letošní jaro a léto, v níž autorka, pocházející z vietnamského Saigonu, odvážně spojila inspirací oděvy své domoviny s elegancí první republiky i evropskými lidovými či florálními motivy, které jsou součástí projektu Vyšívané příběhy. Zaujmou i velmi příznivé ceny šatů okolo 2 400 Kč. Čemu asi nepodlehne málokdo jsou plátěné batůžky s obrázky jakoby vyjmutými z botanické příručky nebo rozpustilými větrníky. A to za cenu 450 Kč.

Značka nabízí rovněž zakázkovou výrobu. Materiály jsou převážně přírodní, od plátna po hedvábí.

PDW: La femme MiMi - pohled do expozice Foto: e-Newspeak

Více na stránkách La femme MiMi

 

 

Nekorektní portréty slavných

Práce výtvarné i designérské dvojice Niñasilla & yana zaujmou všechny hravé návštěvníky. Veselé portréty Fridy Kahlo, Coco Chanel, Andyho Warhola, Edgara Allana Poea, Vincenta van Gogha nebo Audrey Hepburn jako Holly nesmrtelné Snídani u Tiffaniho nebo Jeffa Bridgese, tak jak si ho pamatujeme z komedie Big Lebowski.

Portréty jsou vytvořeny v cartoonovém stylu, nejspíš vás na první pohled napadne srovnání se South Parkem. Proporcemi mají blízko i k japonským chibi.

Specialitou tvůrkyň nejsou jen slavné tváře, na základě zaslané fotografie vytvoří portrét na zakázku komukoliv, což je dobrý tip na originální dárek. Cena portrétu činí 1 300 Kč.

Na Design Weeku představují designérky i projekt Little pleasures (malá potěšení). Jedná se o jedinečnou paletu čajů, jejichž chutě jsou vybrány, aby zobrazili nejhlubší character littles – právě zobrazovaných osobností. Čeká Vás tedy překvapení v každém doušku.

PDW: Niñasilla & yana: Frida Kahlo Foto: e-Newspeak 

 

Zvířátka z porcelánu

Originální porcelánové brože v podobě zvířat složených jako origami představuje rodinná firma Stehlík design. Jako úplnou novinku zde představuje módní doplněk pro pány – porcelánového motýlka. Na výběr jsou ještě další drobné šperky. Obojí bud v klasickém bílém glazovaném porcelánu nebo v černém provedení bez glazury.

Expozici má Stehlík design společnou se značkou Boho, která vás tu zve k pohádkově prostřenému stolu, nad ním levituje ne zcela typická čajová konvička.

PDW: Stehlik design Foto: PDW, oficiální zdroj

 

 

Obří kapky

Impozantní a přesto křehká asymetrická skleněná svítidla podobající se buď nadnormativním kapkám nebo rohům představuje Jana Hejdová.  Skleněná světla vznikla ve spolupráci s českou značkou HORMEN. Světlo je směřováno pomocí LED technologií do hrany těl lamp ve čtyřech variantách, jejichž velikost dosahuje až 80cm.

PDW: Jana Hejdová Foto: e-Newspeak

 

 

Na počátku bylo slovo

Série nenápadných porcelánových šperků se zrodila z nápadu – otázky: „Jak vypadá slovo?“ Tu si položily a současně na ni hledaly odpověď Dana Tomečkové a Hana Polívková. Pod značkou ana tak vznikl projekt WORDlab a slova nejprve vyřčená byla pomocí 3D technologie otištěná do porcelánu.

PDW: ana Foto: PDW, oficiální zdroj 

 

Uvězněné v betonu

Studio Vobouch, jež tvoří Markéta Kalivodová a Richard Švejda se prezentuje kolekcí porcelánových váz, jejichž tvary i dekory vycházení z klasických váz skleněných. Vázy nestojí samostatně, ale jsou „uvězněné“ v bloku, jakoby z nich byla jen zčásti odňata licí forma.

PDW: Studio Vobouch Foto: e-Newspeak

 

 

Utajená gymnastika

Sedací míč I´boule designéra Lukáše Herrmanna má luxusní kožený vzhled, pod nímž se ukrývá jógový míč. Spojuje tak eleganci a zdravé sezení. Díky dokonalému zpracování a prošívání se ovšem míč nekutálí jako běžné gymnastické míče, tudíž se na něm nejen pohodlně sedí, ale i dobře vstává třeba i starším osobám.

PDW: I´boule Foto: PDW, oficiální zdroj

 

 

Skutečně ekologický nábytek

Takzvané jednocestné dřevěné palety se stávají čím dál větším zdrojem nápadů pro levné vybavení interiéru nebo zahrady. Designéři i kutilové je používají v surové formě, maximálně obroušené a nalakované. Studio Paletky k nim, jako k levnému materiálu přistoupilo komplexně a tvoří z nich nábytek, na němž jeho „odpadový“ původ rozhodně nepoznáte.

Firma pořádá také víkendové workshopy, nabízí tvorbu nábytku na míru, koncepční navrhování a realizaci interiérů pro jednotlivce i firmy.

PDW: Studio Paletky Foto: e-Newspeak

 

 

No, jasan

Jasanové dřevo je výchozím materiálem pro lustry, lampičky a lampy Claro lighting boutiques. Dalším programem je beton, i z něho svítidla a navíc i drobné bytové doplňky, které značka prodává. Čistý design dává vyniknout materiálům, současně není nudný.

Ceny svítidel se pohybují v rozmezí cca 2 000 až 6 000 Kč.

PDW: Claro Foto: e-Newspeak

 

 

Srdce nebo trofej?

Ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je krása i genialita. Jednoduchý drátěný držák na kolo HANG BIKE od Martina Foreta je toho důkazem. Obytné místnosti nepokazí vzhled, ani na sebe nestrhne zbytečnou pozornost, přesto bez kola zcela supluje výtvarný artefakt. Tvůrce uvádí jako výchozí tvar srdce, z určitého úhlu připomíná právě díky zavěšení na zeď i trofej. Což je svým způsobem totéž.

PDW: Martin Foret - HANG BIKE Foto: PDW, oficiální zdroj

 

 

Chvála lepenky

Kartonová lepenka je tvárný y levný materiál, značka Kartoons s ní umí dokonale kouzlit. Nástěnné hodiny, budíky, stínidla, poličky, sedáky i hračky či dekorace vzniklé vrstvením lepenky mají eleganci i vtip.

PDW: Kartoons Foto: e-Newspeak

 

 

Rozsviťte lampiony

Designérku tvořící pod značkou Saltanat prý už od dětství fascinovaly možnosti papírových modelů. Poté co objevila čínské řemeslo Jianzhi, rozhodla se svoji zálibu přenést do trojrozměrných geometrických tvarů z překližky a kartonu, která slouží jako svítidla.

DW: Saltanat Foto: e-Newspeak

 

 

Medová inspirace

Kam chodí na nápady včelařka Lenka Mičolová? Jednoduchá odpověď, k úlům. A právě medové plástve se staly zásadními pro novou kolekci autorských šperků s hravým názvem Gelée Royale. Porcelán a zlato dávají vyznít neochvějně přesné šestiboké struktuře.

Plástvemi jsou rovněž inspirované nástěnné porcelánové lampy, Akrylové reliéfní plastiky. Plástev samotná posloužila designérce k výrobě neobvyklé bambitky, kterou prezentuje v kompletním kufříku s náboji – včelkami, ládovadlem atd.

Včely se pak objevují jako hlavní aktérky fotografického triptychu, samozřejmě s pláství.

PDW: Lenka Mičolová - Gelée Royale Foto: e-Newspeak

Další práce autorky najdete zde

 

 

Obuvní architektura

Značka Shoedaism je zaměřena na designovou dámskou obuv v limitovaných kolekcích. Charakterizuje ji výrazná podrážka. V aktuální svatební kolekci je inspirována architekturou, konkrétně detaily sloupů a kanelur.

PDW: Shoedaism Foto: PDW, oficiální zdroj

 

 

S cvočkem se neztratí

Další vtipný jednoduchý nápad je reakcí na pověstné záhadné mizení ponožek, které po vyprání nelze sladit do páru. Aby od sebe neutekly, vymyslel výrobce originálních ponožek GRÅPENGER jednoduchou lest, každý pár opatřil cvořky, kterými se k sobě před praním sepnou. U stánku si může každý zahrát na designéra a zkusit navrhnout ponožky podle svých představ. Vítězný návrh bude vyroben.

PDW: GRÅPENGER - ponožky s cvočky Foto: PDW, oficiální zdroj

 

 

Jeden hot a druhý …

Jako v kulisách komedie s Louisem de Funesem a Annie Girardot si můžete připadat při vstupu do expozice rodinné Tkalcovny Kubák Strmilov. Měkké tkaniny v přírodních tónech i barevných kárech a pruzích vyvolávají okamžitou touhu zachumlat se do nich. Firma zpracovává převážně českou vlnu a to od rouna po finální výrobek.

PDW: Tkalcovna Kubák Strmilov Foto: e-Newspeak

 

 

Český design s příchutí Orientu

Anvita Jain a Kryštof Kříž tvoří partnerskou i tvůrčí dvojici a své produkty nabízejí v rámci nově vzniklého designového studia Jain&Kříž. Jejich látky i hotové oděvy hlásí, že nesou punc exotiky, od hravých námětů k tradičním. Potisky jsou založeny na ilustracích obou designérů a na látky jsou nanášeny ručně pomocí dřevěných forem, tedy tradiční řemeslnou technikou. A jak u nás, tak v indických dílnách.

PDW: Jain&Kříž - šaty Faces Foto: PDW, oficiální zdroj

 

 

Pokouření s UFem

Moderní vodní dýmky vyrobené v České republice svůj účel na první pohled neodhalují. Setkání s nimi je setkáním s létajícím talířem. Značka Nubes Pipes vstoupila na trh koncem roku 2015, v nabídce má nyní dva modely v různých verzích a barvách.

PDW: Nubes Pipes  Foto: PDW, oficiální zdroj

 

 

Ulítlé busty

Je pravda, že ne na všechny podobizny včetně bust se dá dívat a člověk by se jimi chtěl nechat celý den pozorovat. Polská sochařka a designérka žijící v Praze – Magdalena Jadwiga Poplawska, to vyřešila po svém. Místo pohledem do tváří se pokocháte voňavou kyticí nebo stačí zmáčknout vypínač a v „hlavě se jim rozsvítí“.

PDW: Magdalena Jadwiga Poplawska Foto: e-Newspeak

 

 

Kabinet kuriozit

Značka kabinet se již v názvu hlásí k inspiraci světem bizarních až obskurních kuriozit.

Porcelánové šperky i neobvyklé dekorace do interiéru navrhují společně od roku 2011 Kristýna Plesková a Pavlína Bubnová. Pořídit si od nich na přehlídce můžete lehce morbidní náhrdelníky s porcelánovámi přívěšky ve tvaru kosti, woodoo panenk atd.

PDW: kabinet Foto: e-Newspeak

 

 

Kdy a do kdy

Prague Design Week probíhá do neděle 8.května v Kafkově domě, náměstí Franze Kafky 3, Praha 1.

V přízemí je návštěvníkům k dispozici kavárna, kde probíhají i přednášky a další akce.

Veškeré informace najdete na oficiálních stránkách designové přehlídky.

 

 

Zuzana Ottová

Zdroj: PDW

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.