Belmondo: Návrat legendy

Jsou tomu téměř na chlup tři roky, co jsme doma otevřeli lahvinku vína s příznačným názvem Jean-Paul… a připili nejsympatičtějšímu darebovi filmového plátna na zdraví. K jeho neuvěřitelným osmdesátinám. V roce Belmondových osmdesátých třetích přichází Paul Belmondo s dárkem, který dal nejen svému otci, ale současně i všem jeho fanouškům – celovečerní dokument Belmondo (Belmondo par Belmondo). V českých kinech se objeví od čtvrtka 5. května, kdy bude premiérově promítán v kině Lucerna.

Belmondo plakát Oficiální zdroj: www.belmondofilm.cz 

Filmy Jean-Paula Belmonda přivedly do kin více než 130 milionů diváků, celovečerní dokument, v němž se legendární “Bebel” vrací na místa, kde vznikaly jeho nejslavnější filmy, jistě přiláká nejednoho obdivovatele a především obdivovatelku. Proč si společně nezavzpomínat, nepřeříkat si s tím či oním hrdinou v podobě Jean-Paula některou z nezapomenutelných replik. Spolu s ním a jeho synem Paulem navštívíme Rio de Janeiro, Paříž,  Řím i francouzskou Riviéru.

Paul vede vyšetřování, vyslýchá očité svědky – hvězdy filmů a otcovy osobní přátele, zpovídá svého “papá”. Odhaluje okamžiky, které by jinak zůstaly tajemstvím. A objevuje fantastický životní příběh výjimečného muže jako nikdo předtím.

Sám Jean-Paul Belmondo se o dokumentu vyjádřil v tom smyslu, že s nikým jiným by do toho nešel. Podobné nabídky nesčetněkrát odmítl, až ta od syna byla tou pravou výzvou.

Belmondo: v dokumentu se po místech největší slávy vydává se svým otcem Paul Belmondo Foto: www.belmondofilm.cz, oficiální zdroj

Belmondo: v dokumentu se po místech největší slávy vydává se svým otcem Paul Belmondo
Foto: www.belmondofilm.cz, oficiální zdroj

 

V dokumentu vzpomínají na natáčení kolegové a tvůrci filmů. Po letech se tak spolu s ním setkáme třeba s Claudií Cardinale, jenž byla Belmondovou milenkou Venuší v dramatu o králi pařížského podsvětí, s Ursulou Andress, která hrála pro změnu Belmondovu snoubenku v prvním „Muži“ a prožila s ním bouřlivý vztah, s „věčným čekatelem“ na roli Dona Quijota Jeanem Rochefortem, jenž stál u Jaen-Paulových prvních skutečně výrazných úspěchů, objevil se s ním například v Cartouchovi a pak samozřejmě v roli komorníka znuděného multimilionáře v Muži z Hongkongu.

Vzpomínat a přemítat o Belmondově šarmu bude kolega a současně dávný rival v neoficiální soutěži o post nejmilovanějšího francouzského herce – Alain Delon. Úspěch Borsalina si sice nezopakovali, přesto se na staré bardy dalo dobře dívat v byť poněkud sentimentální dobrodružné komedii Poloviční šance, kde se spolu sešli po letech coby dva potenciální otcové Vanessy Paradis. 

Mladší generaci zastoupí v dokumentu současná hvězda francouzské kinematografie Jean Dujardin, kterého proslavil retro film Artist, pamatovat si ho můžeme i z Památkářů nebo typicky francouzských Milosrdných lží. S Belmondem si zahrál v jeho zatím posledním filmu Muž a jeho pes. Zavzpomínal si i na dětství, kdy odmítal jít spát, jakmile se jeho oblíbený herec objevil na televizní obrazovce.

Kdo v dokumentu chybět opravdu nemůže, je Jean-Paulův přítel Charles Gérard. Nezapomenutelný impresário z filmu Zvíře. Zahráli si spolu v několika filmech, ale mnohem víc toho spolu prožili mimo záběry kamery. Před několika lety se po nemoci již v pohybu značně omezený Belmondo neváhal s Gérardem vydat do země jeho předků, Arménie. Své v dokumentu řekne i Gérardův další dobrý přítel, režisér Claude Lelouche, který s Belmondem natočil Bídníky 20. století a ještě předtím Cestu zhýčkaného dítěte.

Z dalších zpovídaných je to například do škatulky komisařů nenávratně zařazený Jean-Pierre Marielle, který se s Belmondem i většinou v dokumentu vystupujících herců sešel ve stejnojmenné komedii Herci. Předtím spolu hráli například v Bezva fintě či Sympatickém darebovi. Zpovídán je i charakterní a komediální herec Claude Brasseur, Delonův syn Anthony a ze záznamů promluví herecké a režisérské hvězdy z doby Belmondovy největší slávy.

Dokument režíroval Régis Mardon.

Do českých kin je film distribuován pod značkou beverly – matous distribution.

 

 

 

Zuzana Ottová

 

Zdroj: www.belmondofilm.cz

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.