Podivuhodný svět Julese Verna ožije v CČM

Po výstavě vynálezů Leonarda da Vinciho před čtyřmi lety v Arkádách Pankrác je tu další chvályhodný počin, tentokrát Centra Černý Most, ukazující, že obchodní centra nemusí být jen svatostánky konzumu, ale mohou zprostředkovat seznámení se světovým kulturním dědictvím. Po celý březen tu na děti i dospělé, kteří ještě mezi nákupními regály nepoztráceli fantazii, budou čekat slavné vynálezy z verneovek.

ccm_nautilus
Už 150 let se malí i velcí snílci vydávají díky otci sci-fi, francouzskému spisovateli Julesi Vernovi na dobrodružné výpravy do středu Země, na Měsíc, brázdí hlubiny oceánů, nechávají se unášet vzdušnými proudy a „dva roky prázdnin“ jsou pro ně synonymem vytouženého útěku od všedních starostí, od otravných úkolů školních i pracovních.

 

Malý návrat do dětství

Pokud jste tedy vyrůstali s hrdiny Vernových románů, jistě jste mnohokrát zatoužili setkat se s nimi v reálu, prožít doopravdy společně nejedno dobrodružství. To sice blížící se výstava v CČM nabídnout nemůže, ale setkání s vynálezy, které hrály v knížkách a posléze i filmech důležitou úlohu a mnohdy byly vlastně stejně nezastupitelnými hrdiny příběhu, ano. Od 1. března se můžete těšit na 8 unikátních 3D exponátů obřích rozměrů, mezi kterými nechybí ani ponorka Nautilus, horkovzdušný balón nebo vznášedlo Albatros či parní slon, ale i model glóbu.

ccm_sloni-povoz

Stačí trocha fantazie, a i ve věku značně dospělém se budu k Nautilu blížit s vědomím, že uvnitř čeká kapitán Nemo, jež alespoň pro mě má jednou provždy podobu Omara Sharifa, kterou mu neukradl ani po 20 000 mílích pod mořem poněkud vyšinutý Michael Caine, abych se s ním mohla vydat na Tajuplný ostrov. Tak jako kdysi, kdy se Nautilus po mnoho týdnů večer co večer vynořoval v korytě Botiče.

Zkuste to také, uvidíte, že si takto výlet za dobrodružstvím užijete mnohem více, než jako pouhý rodičovský doprovod, protože jakkoli jsou dětské sny pošetilé, neměli bychom je nikdy nechat úplně vyblednout. A právě tato výstava je ideální možností k oživení jejich barev.

ccm_verne_003
Březnové víkendy v Centru Černý Most

Pro návštěvníky expozice bude na každý březnový víkend přichystán i pestrý doprovodný program pro chytré hlavy spojený s vědou. Všichni si budou moci zasoutěžit, zúčastnit se kvízů o ceny nebo se pokusit vyřešit hlavolamy různé obtížnosti. O vybraných březnových víkendech se zájemci mohou zapojit také do interaktivních fyzikálních pokusů společnosti ČEZ vedených profesory Západočeské univerzity v Plzni.

Centrum Černý Most se s výstavou slavnostně rozloučí v neděli 30. března zábavným programem pod taktovkou moderátora Tomáše Krause. Zákazníci se mohou těšit na populárního kouzelníka Richarda Nedvěda s originálními čísly „trapnomagie“ či tanečníka Miroslava „Bruise“ Žilku, bronzového finalistu soutěže Česko Slovensko má talent 2013.

„Jsem velmi ráda, že našim zákazníkům umožníme navštívit tuto jedinečnou výstavu, která bude v České republice uvedena vůbec poprvé. Věřím, že nejen děti, ale i rodiče s nadšením uvítají možnost nahlédnout do Vernova světa plného fantazie. Navíc si každý může otestovat vlastní vynalézavost a bystrost v některé z aktivit bohatého doprovodného programu,“ uvedla Karolina Štochlová, ředitelka Centra Černý Most.

Více informací naleznete na www.centrumcernymost.cz nebo na www.facebook.com/centrumcernymost.

ccm-cesta-do-stredu-zeme

 

Zuzana Ottová

Zdroj: CČM

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.