Pocta Michelangelovi (1475-1564)

V letošním roce uplyne 450 let od úmrtí jednoho z nejvýznamnějších světových umělců – sochaře, malíře, architekta a básníka Michelangela Buonarrotiho, jehož dílo patří k vrcholům renesančního umění. Národní galerie v Praze toto výročí připomene komorní výstavou ve Schwarzenberském paláci na Hradčanech, kde setkání s tvorbou italského umělce zprostředkují grafické listy jeho současníků i rytců pozdějších generací. 

Domenico Cunego podle Michelangela Buonarrotiho Stvoření Adama ze stropu Sixtinské kaple, 1772 Mědiryt Národní galerie v Praze

Domenico Cunego podle Michelangela Buonarrotiho
Stvoření Adama ze stropu Sixtinské kaple, 1772
Mědiryt
Národní galerie v Praze
Fotografie © 2014 Národní galerie v Praze

 

Michelangelova originalita a hluboký psychologický obsah otevřely cestu manýrismu a modernímu umění. I dnes obdivujeme dokonalost jeho sochařského umu, bravuru a energii jeho kreseb, lehkost umělcova koloritu i prostou monumentalitu jeho architektury.

 

Inspirace napříč stoletími

Kromě světově známých děl, jakými jsou např. Medicejská kaple z baziliky San Lorenzo ve Florencii – zobrazená na rytinách proslulého nizozemského rytce Cornelise Corta, nebo pohledy na chrám sv. Petra či motivy ze Sixtinské kaple atd. jsou představeny také grafické listy zobrazující umělcovu intimnější tvorbu. Rytiny Nicolase Béatrizeta a Giulia Bonasone z poloviny 16. století reprodukují některé z kreseb, které Michelangelo vytvářel pro své nejbližší: přítelkyni Vittorii Colonnu a Tommasa Cavalieriho.

Z mistrova bohatého odkazu čerpali rovněž barokní umělci, hold mu však skládá i umění 19. století a mnozí moderní tvůrci. Výstava představuje také několik pozdějších grafických listů, mezi nimi velmi působivý portrét italského umělce, který vytvořil grafik českého původu Emil Orlik v roce 1913.

 

Praktické informace

Expozice bude veřejnosti otevřena od 15. srpna do 19. října, každý den kromě pondělí od 10 do 18 hodin. Na podzim bude připravena komentovaná prohlídka s autorkou výstavy.

 

Michelangelo Buonarroti

Michelangelo se narodil 6. března 1475 v Caprese poblíž Arezza, avšak rodina se brzy vrátila do Florencie, která se na dlouho stala jeho domovem. Umělecké školení získal v dílně Domenica Ghirlandaia a také studiem antického sochařstvím v bohatých medicejských sbírkách. Mocný vladař Lorenzo Magnifico si záhy všiml talentu mladého umělce a začal jej podporovat. S Florencií je Michelangelo spjat řadou významných děl, které vytvořil jak pro Mediceje, tak pro republiku či soukromé objednavatele. Monumentální socha Davida je dodnes ikonou Florencie.

Druhým nejvýznamnějším působištěm umělce se stal Řím. Papežské sídelní město nabídlo Michelangelovi mimořádné zakázky, v nichž dokázal obstát způsobem, jenž předčil všechna očekávání. Sousoší Piety ve Svatopetrské bazilice, malířská výzdoba Sixtinské kaple, náhrobek papeže Julia II., přestavba vatikánského chrámu či proměna Kapitolského náměstí jsou zcela zásadní umělecké počiny, které patří právem k tomu nejdůležitějšímu, co chtějí návštěvníci Věčného města vidět. Umělcův plodný život vyhasl v požehnaném věku osmdesáti devíti let 18. února 1564.

Michelangelova tvorba sklízela obdiv již mezi současníky. Umělci z Itálie i Záalpí přicházeli obdivovat a studovat jeho díla. Např. strop Sixtinské kaple označil Giorgio Vasari přímo za „Akademii kresby“, protože snad všichni umělci pobývající v Římě mířili k Michelangelově fresce, aby kopírovali jeho slavné postavy a později inspiraci využili ve své práci. Umělcova tvorba se těšila také velkému zájmu rytců, kteří známá díla převáděli do mědirytu či leptu. Grafické listy rychle šířily Michelangelovy novátorské kompozice i jednotlivé figurální motivy. První grafická reprodukce nástěnné malby Posledního soudu ze Sixtinské kaple vznikla v roce 1543, tedy pouhé dva roky po dokončení fresky, a do konce 16. století jich známe již patnáct od rozličných autorů a v různých rozměrech.

Emil Orlik podle Jacopina del Conte Portrét Michelangela Buonarrotiho, 1913 Měkký kryt Národní galerie v Praze Fotografie © 2014 Národní galerie v Praze

Emil Orlik podle Jacopina del Conte
Portrét Michelangela Buonarrotiho, 1913
Měkký kryt
Národní galerie v Praze
Fotografie © 2014 Národní galerie v Praze

 

Zdroj: Národní galerie v Praze

1 komentář

    • Majajáček on 12.8.2014 at 17:49

    Odpovědět

    Na výstavu se už moc těším, Michelangelo je borec. Nápad s jeho díly v podání ostatních umělců je super. Škoda, že k tomu nepřidají i nějaké jeho originály:o)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.