Nový titul v Divadle na Vinohradech: Soudce v nesnázích

Příchod jara oslavilo Divadlo na Vinohradech premiérou klasické viktoriánské frašky anglického dramatika Arthura Winga Pinera, jíž však režisér a ředitel divadla Tomáš Töpfer uvolnil šněrovačku a umožnil tak hercům soudobější projev. V hlavní roli životem zkoušeného soudce se představí Viktor Preiss. Jedny z prvních repríz jsou na programu již dnes a zítra, další jsou naplánovány na 16. dubna., 14. května. a 10. června.

soudce-v-nesnazich__perex-foto-viktor-kronbauer

 

Karbanit s nezletilcem ve vykřičeném hotelu? Zdrhat v převleku před policajty? Poslat milovanou ženu za mříže? Viktor Preiss se jako ctihodný soudce Posket ocitá v řadě choulostivých situací, v nichž by se diváci rozhodně sami ocitnout nechtěli.

 

Za vším hledej ženu

Konzervativní lidumilný soudce, který ve své domácnosti zaměstnává po odpykání trestu delikventy jež sám odsoudil, se ve zralém věku ožení s půvabnou čerstvou vdovou v podání Kateřiny Brožové. Ta ovšem svou přitažlivost ještě zvýší tím, že si pro jistotu upře pár let, čímž ze svého dospívajícího syna, hraje ho Marek Holý, rázem učiní malého chlapce, jehož zájmy a potřeby jsou v rozporu s deklarovaným stářím.

Posket se snaží sblížit s vyženěným synem a toto sbližování jej přivádí na nebezpečně šikmou plochu, tedy do nevěstince. Tam narazí na starého přítele prvního manžela své ženy a na nápadníka své švagrové. A jak tomu ve správné frašce bývá, všechno se zamotá.

 

Inscenační tým

Překlad Jiří Josek

Režie Tomáš Töpfer
Výprava Jan Dušek
Dramaturgie Jan Vedral
Hudba Ondřej Brousek

Obsazení

Posket, soudce policejního soudu / Viktor Preiss

Agáta Posketová, dříve Farringdonová, rozená Verrinderová / Kateřina Brožová

Cis Farringdon, její syn z prvního manželství / Marek Holý

Charlota, její sestra / Tereza Bebarová

Plukovník Lukyn, důstojník infanterie na penzí / Václav Svoboda

Kapitán Horác Vale, důstojník Shropshirského pluku / Petr Rychlý

Bullamy, soudce policejního soudu / Otakar Brousek ml.

Wyke, sloužící u pana Posketa / Jaroslav Satoranský

Beatie Tomlinsonová, učitelka na klavír / Ivana Uhlířová

Pophamová, kuchařka / Lucie Polišenská

Wormington, úředník policejního soudu / Oldřich Vlach

Madame Blond, majitelka hotelu U koťátek / Lilian Malkina

Isidor, číšník U koťátek / Václav Jílek

Inspektor Messiter / Martin Zahálka

Seržant Lugg / Jaromír Meduna
Strážmistr Harris / Lukáš Příkazký

 

Na vlastní oči

Více informací včetně traileru najdete na stránce inscenace, jejímž prostřednictvím si můžete zakoupit vstupenky online.

 

Návrat po jednom a čtvrt století

Soudce Posket okouzlil Prahu ze scény Národního divadla v inscenaci tehdy čerstvé londýnské komediální novinky již v roce 1890. Po 125 letech přebírá roli po Františku Kolárovi, tehdejší hvězdě souboru činohry ND, Viktor Preiss, osvědčený vinohradský představitel dvojrole ve slavné Feydeauově vaudevillové komedii Brouk v hlavě.

Fraška Soudce v nesnázích (The Magistrate) patří do řady Pinerových komediálních opusů, v nichž vytváří vzorový základ moderní britské komedie. Hra byla uvedena v roce 1885 v Court Theatru. Pinero ji napsal na zakázku pro scénu, která se jinak zabývala uváděním dramat a Pinera povolala, když zápasila s diváckou krizí a hra se skutečně udržela v „seriálovém“ provozu na repertoáru déle než rok, Pinero sám ji vzápětí jako režisér uvedl v New Yorku, další uvedení následovala v Austrálii, Jižní Africe a Indii. Komedie pronikla záhy do Francie, na německé scény a do Rakouska, odtud pak pět let po londýnské premiéře i do Prahy. V Londýně byla hra znovu inscenována po sedmi letech a je pravidelně znovu uváděna, naposledy s velkým ohlasem v Royal National Theatre v roce 2012.

O veselohrách Shawova současníka A. W. Pinera se s uznáním píše jako o dobře namíchaném koktailu feydeauovského situačního humoru a  wildeovskou konverzační komikou. Diváci Divadla na Vinohradech, kde je jak Feydeau, tak Wilde na repertoáru, mohou nyní sami posoudit, zda je to pravda. V každém případě však tento bláznivý příběh dokáže pobavit i diváky na počátku třetího tisíciletí. Je to dáno tím, že neštěstí druhého vždycky potěší, zvláště, když je v sázce bezúhonnost. Dalším argumentem je, že se dramaturgie, režie i výprava nedrží striktně dobového projevu, kostýmů, scény i rekvizit a sází na civilnější herectví umocněné humorností vsuvek ze současnosti, jakou je například nabízení cigarety s filtrem.

soudce-v-nesnazich_plakat

 

O autorovi

Arthur Wing Pinero se narodil v roce 1855 v Londýně, rok před G.B.Shawem a pět let po H.A.Jonesovi. Tato trojice dramatiků položila zejména svou tvorbou v 90. letech 19. století základy moderní britské dramatiky. Z historického odstupu je nejvýznamnějším z těchto spolupracujících a současně konkurujících si autorů Shaw, ale neautoritativnějším dramatikem z této trojice je právě Pinero.

Pinerova rodina původem z Portugalska se při diaspoře sefardských Židů usadila v Anglii. Pinerův otec byl advokát a od raného věku připravoval syna na to, že převezme jeho praxi. V těchto raných prožitcích má kořeny Pinerova znalost prostředí soudu, kterou osvědčuje právě v komedii Soudce v nesnázích. Jako devatenáctiletý zběhl Pinero k divadlu a několik let se živil jako herec, pět let byl angažován ve významné Irvingově společnosti. Hereckou zkušenost dokázal využít k psaní živých a herecky vděčných postav.

Jako autor debutoval v roce 1877 a po prvních úspěších a výdělcích rezignoval na herectví a stal se profesionálním divadelním autorem. Za svůj život napsal 44 her. Staral se o jejich produkce, pracoval v různých profesních spolcích. Zasloužil se například o to, že autoři jsou odměňováni z tržeb za představení a jejich příjem tak závisí na diváckém úspěchu inscenace. Zabýval se také problematikou moderní inscenace, patřil k zakladatelským osobnostem realistického divadla ve své vlasti. Ve společenských hrách, žánrově velmi nepodobných uváděné komedii, se v intencích realisticko- kritického přístupu věnoval zobrazení sociálních dopadů společenských proměn; v tomto směru soupeřil na jevišti s již zmíněným G.B.Shawem a tehdy evropsky módním Ibsenem.

Po objevu filmu se mu Pinero rovněž věnoval, devatenáct jeho her včetně Soudce v nesnázích´(v roce 1921) bylo zfilmováno. Po první světové válce Pinerova obliba a vliv na scéně i ve společnosti postupně slábla. Přesto Arthur Wing Pinero zemřel v roce 1934 jako uznávaná osobnost.

 

Zuzana Ottová

Zdroj: Divadlo na Vinohradech

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.