Jan Vančura: Vydat ze sebe vše, abych si nepřipadal do počtu

Toho, kdo na skupině díky politické situaci několikrát měnící jméno Rangers – Plavci – Rangers, vyrůstal, zasáhne při vyslovení kteréhokoliv z jmen jejích zakládajících členů vlna nostalgie i smutku nad tím, jak si s ní osud několikrát nepěkně pohrál. Přesto se dva z nich nikdy nevzdali a díky nim žije česká legenda dál. Zatímco Mirek Řihošek zůstává stále věrný původnímu hudebnímu tělesu, Honza Vančura si vyzkoušel samostatně několik výletů do hudebních i nehudebních sfér, z nichž se pak ke spolupráci se skupinou zase vracel. Od loňského roku se díky jeho aktivitě „plavecký fenomén“ zdvojnásobil. Obklopil se novými muzikanty, ke stálému hostování přibral Irenu Budweiserovou, zpěvačku, díky jejíž hlasové kapacitě nejednou naskočí posluchačům husí kůže po těle, a do rybníčku českého šoubyznysu vypustil nové Plavce.

jan-vancura

 

Zpěvák Honza Vančura pokračuje v koncertování s Plavci s tradičním repertoárem, na který jsou diváci této slavné skupiny zvyklí. Letošní rok navíc představí na koncertech také své excelentní spoluhráče: uznávaného harmonikáře a zpěváka Mária Biháriho, Jakuba Racka, vítěze řady evropských kytarových soutěží a výjimečného kontrabasistu Lukáše Pelce. Plavce spolu se zpěvačkou Irenou Budweiserovou budete moci vidět a slyšet v rámci jejich připravovaného celorepublikového letního turné.

 

V hudební branži se pohybujete již od šedesátých let, co vás na hudbě stále tolik přitahuje?

Na hudební scéně oslavím letos 50. výročí. Hudbu vnímám jako krásný dar, který si můžeme užívat. Když se podaří skloubit koníčka s vaší profesí, je to velká životní radost. Nové seskupení Plavců, které jsme uvedli v loňském roce, mě tuto radost přináší vrchovatě. Mário Bihári, Jakub Racek, Lukáš Pelc, ostřílení muzikanti a mnou obdivovaná zpěvačka Irena Budweiserová, to je sestava z nejbujnějšího snu. S nimi se těším z každého koncertu a reakce diváků mě utvrzují, že lépe jsem volit nemohl.

 

V současné době pokračujete v koncertování s Plavci s tradičním repertoárem. Kde vás můžeme vidět vystupovat?

V současné době vystupujeme převážně v Česku a na Slovensku. V letních měsících se účastníme mnohých hudebních festivalů, ty taneční si ale necháváme až na konec kariéry:-). Základ našeho repertoáru tvoří klasické plavecké písně, některé s novým aranžmá. Co mě nabíjí a posouvá dál, jsou duety s Irenou v některých nových písních. Vedle Ireny musím vydat ze sebe vše, abych si nepřipadal do počtu. To mě vždycky bavilo, nebýt do počtu, v čemkoliv.

 

Máte pro své fanoušky připraveny také nějaké hudební novinky?

Hudební novinkou je každý koncert, snažíme se o novou atmosféru, navodit radost a pocit příjemně strávených chvil pro diváky i pro nás. V letošním roce chystáme také nové album, to bude krásná práce.

 

Jak vznikala spolupráce s vašimi novými hudebníky? Znáte se již delší dobu nebo byla dílem náhody?

Po profesním rozchodu s Rangers (Řihošek a spol.) jsem uvažoval jak dál. S Bihárim a Rackem jsem se již v minulosti na jedné scéně sešel, Pelce mě osud přivál do cesty, takže zbývala už jen třešnička na dortu a tou byla a je Irena Budweiserová. Mohu jen poděkovat všem, kteří se na rozkolu Rangers podíleli, neboť naplnění, které prožívám, bych bez tohoto kroku těžko pociťoval.

 

Kromě koncertování s Plavci jste také provozoval kavárnu a moderujete pořad Hudební samoobsluha na Českém rozhlase. Máte vůbec čas věnovat se svým koníčkům?

V budově Čro v Hradci Králové jsem otevřel radiokavárnu „Šťastná Nota“, stal jsem se nájemcem tohoto prostoru a snažil jsem se zde poněkud oživit večerní hudební reje, případně i jiné…reje. Ze zdravotních důvodů jsem ale bohužel tuto spolupráci musel ukončit, ale velice mě těší, že pokračuji s moderováním v rozhlase, kde připravuji hodinový pořad písniček s názvem „Hudební samoobsluha“. Čas věnovat se koníčkům mám, neboť vše o čem jsem hovořil, jsou mé nejmilejší koníčky.

 

Máte v rámci své hudební kariéry ještě nějaký nesplněný sen, který byste rád uskutečnil?

V současnosti se všechny moje záměry a sny hudební kariéry naplňují beze zbytku.  Prožívám velmi šťastné pracovní období.

 

Zdroj: Jan Vančura – Plavci

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.