Na poslední chvíli: Tip na výstavu Michala Brixe

Občas se mi stane, že v rámci návštěvy úplně jiné akce objevím další, která mě zaujme natolik, že hned vím, že by mezi našimi tipy neměla chybět. Zpravidla se tak stává na poslední chvíli, těsně před jejím ukončením. Nejinak je tomu s výstavou obrazů a kreseb Michala Brixe, jež nezapřou, že jejich autor je původním povoláním architekt. Futuristické krajiny a města organických tvarů jsou vystavěny precizně a přesto nadmíru snově. V Galerii Jaroslava Fragnera jsou k vidění už jen do 27. února.

 Michal Brix, akryl na plátně Foto: e-Newspeak

O tom, že čeští architekti dokáží vytvořit zajímavá díla, ne jen kopie rakouských bankovních ústavů, už nás dokázali, přesvědčit mnohokrát, na smůlu často nerealizovanými návrhy. I Michal Brix má ve svém profesním portfoliu stavby limitované zadavatelem i návrhy podstatně odvážnější. Žádné se však nemohou porovnat s těmi, které si vytváří ve své výtvarné fantazii a následně jim dává podobu formou kresby a ještě lépe malby, kde barevná paleta dokáže mnohem vyvolat působivou atmosféru měst budoucnosti i neznámých světů či krajin. Jako byste se vydali s partou Jacka O‘ Neilla skrz Hvězdnou bránu na návštěvu vzdálených galaxií.

Nesmírně plastické tvary budov, hor písečných dun, jež Brixovy obrazy evokují urbanistická řešení měst, jaká by asi vznikla, kdyby se na ně použily návrhy Jana Kaplického a dalších známých světových architektů. Michal Brix svými akryly dokládá, že se k nim může se svými vizemi směle řadit.

 

Více o výstavě Michal Brix | Kresby – obrazy 2013-2015 se dočtete a reprodukce dalších děl najdete na stránkách Galerie Jaroslava Fragnera

 Michal Brix, akryl na plátně Foto: e-Newspeak

Kdo je Michal Brix

Doc. akad. arch. Michal Brix se narodil roku 1946 v Praze, kde vystudoval architekturu na tehdejší UMPRUM, dnes VŠUP. V současnosti se již věnuje pouze výtvarné činnosti. Je autorem např. návrhu Paláce Flora, dostavby ruzyňského letiště, Hotelu Butterfly a Mariánských lázních. Jeho výtvarná díla naleznete ve sbírkách Národní galerie v Praze, Uměleckoprůmyslového musea v Praze či Muzea umění v Olomouci.

 

Zuzana Ottová

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.