Komentovaná prohlídka a setkání s autory výstavy Architektura konverzí 2005–2015

Pro nadšené zájemce o současnou architekturu proběhne dnes (29. 1.) od 18:30 v pražské Galerii Jaroslava Fragnera komentovaná prohlídka expozice Architektura konverzí 2005–2015 a setkání s Benjaminem Fragnerem a jeho kolegy, spoluautory výstavy a stejnojmenné publikace. Vstup je pro veřejnost zdarma bez nutnosti rezervace předem.

Obálka publikace Architektura konverzí Foto: Galerie Jaroslava Fragnera, oficiální zdroj

Výstava se zabývá osudy reliktů české průmyslové minulosti, jejichž monitorování a podněcování smysluplné revitalizace jsou dlouholetým centrem zájmu Výzkumného centra průmyslového dědictví při FA ČVUT. Právě s jeho činností je spojena aktuální bilanční výstava Architektura konverzí 2005–2015 v pražské Galerii Jaroslava Fragnera. Můžete se zde seznámit s více než čtyřmi desítkami osudů industriálních budov a jejich úspěšných konverzí realizovaných za poslední dekádu. Příklady z celé České republiky jsou soustředěny do pěti kategorií podle motivace investorů a vlastníků, která rozhodla o změně původní funkce – od komerčního využití pro administrativu, studia, novou výrobu, obchod, ale rovněž pro bydlení, a především pro kulturu a nejrůznější veřejné aktivity. V rámci expozice máte možnost spatřit například transformaci původní těžní věže dolu Kukla v Oslavanech v rozhlednu téhož jména či stále probíhající přerod dolu Hlubina v ostravské komunitní a kulturní centrum – možného nástupce Stodolní ulice. Mezi dalšími nedávno započatými konverzemi se v rámci výstavy objevují i prostory Nákladového nádraží Žižkov. Samotná expozice potrvá do 1. 2.

Výpravná publikace Architektura konverzí 2005–2015 na expozici přímo navazuje a mapuje úspěšné proměny průmyslových budov. „Kniha ilustruje také atmosféru doby, kdy stavby proměnou procházely, jelikož i to předurčuje realizaci opětovného užití staveb – od vlivu společensky obecně akceptovaných priorit, přes ty prosazované mocí, až po stav hospodářství,“ upřesňuje Benjamin Fragner, který vede Výzkumné centrum průmyslového dědictví FA ČVUT v Praze.

 

 Zdroj: Galerie Jaroslava Fragnera

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.