Mariza, královna portugalského fada zahájí hudební festival Struny podzimu

V pondělí 6. října bude ve Státní opeře slavnostně zahájen mezinárodní hudební festival Struny podzimu.  První koncert bude patřit hvězdě, díky níž si fado z Pyrenejského poloostrova podmanilo celý svět a zabydlelo se na velkých hudebních festivalech i v nejprestižnějších koncertních sálech. Fado znamená osud, písně jsou plné stesku po lásce, moři a odloučení. Jejich interpretka – Mariza pak uhrane nádhernou barvou hlasu, hloubkou, noblesou i svou otevřeností.

Struny podzimu - portugalská zpěvačka Mariza Foto: Struny podzimu, oficiální zdroj

Struny podzimu – portugalská zpěvačka Mariza Foto: Struny podzimu, oficiální zdroj

 

Marizina hudba jde nad rámec tradičního fada. Nebojí se s tímto žánrem experimentovat, koření jej různými styly, ačkoliv ctí jeho tradici. New York Times o této výrazné umělkyni napsaly: „…do fada vnáší moderní cit, a kavárenskou směs cikánských, židovských, arabských i andaluských vlivů.“ Sama Mariza říká: „Fado má velmi pevné základy, ale je to městská hudba. A jako všechny druhy městské hudby se fado mění tak, jak se mění společnost. Žijeme v novém století, takže přirozeně zpívám o všech nových věcech, které mě obklopuji v novém Portugalsku. Vytvářím zkrátka fado pro novou generaci.“ Hudební velvyslankyně Portugalska míří za publikem Strun podzimu se svou čtyřčlennou kapelou, ve které nebude chybět ani specifický zvuk portugalské kytary. Nadcházející koncert ve Státní opeře tak slibuje nejen mimořádný hudební, ale i emotivní zážitek.

 

Jazz i klasika – tradice i experiment

Žánrově pestré Struny podzimu nabídnou během dalších podzimních týdnů například koncerty jazzových matadorů Ahmada Jamala a Hugh Masekely, legendárního minimalisty Stevea Reicha a Colin Currie Group, společný koncert pianisty Brada Mehldaua a mandolínisty Chrise Thileho, virtuózní violoncellistky Mayi Beiser či první dámy flamenka Estrelly Morente. Závěrečnou tečku za letošním ročníkem napíše klubová noc SPOTLIGHT s magickou show britského tria Young Fathers, LOW či Taylorem McFerrinem.

Struny podzimu - Chris Thile a Brad Mehldau Foto: Struny podzimu, oficiální zdroj

Struny podzimu – Chris Thile a Brad Mehldau Foto: Struny podzimu, oficiální zdroj

 

Struny podzimu 2014 – přehled koncertů

 

6. října

Státní opera – MARIZA

 

9. října

Studio Hrdinů – MAYA BEISER

 

14. října

Forum Karlín – COLIN CURRIE GROUP & STEVE REICH

 

19. října

Rudolfinum – AHMAD JAMAL

 

23. října 

Pražská křižovatka  – HOSSEIN ALIZÂDEH & PEJMAN HADADI

 

30. října

České muzeum hudby – DIDGORI

 

3. listopadu

Lucerna – Velký sál – CHRIS THILE & BRAD MEHLDAU

 

5. listopadu 

Rudolfinum – HUGH MASEKELA & LARRY WILLIS

 

9. listopadu

Stavovské divadlo – ESTRELLA MORENTE

 

17. – 19. října

Divadlo Minor – Struny dětem

 

12. listopadu 

Roxy/NoD  – Klubová noc Spotlight – YOUNG FATHERS, XENIA RUBINOS, TAYLOR McFERRIN, LAW, KATT w. DA FAKE PANDA, Floex

 

Struny podzimu - Estrella Morente Foto: Struny podzimu, oficiální zdroj

Struny podzimu – Estrella Morente Foto: Struny podzimu, oficiální zdroj

 

Struny podzimu on-line

Detailní informace o koncertech, rádio Struny podzimu, videoukázky – www.strunypodzimu.cz

Aktuální informace z festivalového dění – www.facebook.com/strunypodzimu

Videa z vybraných koncertů – www.youtube.com/user/Strunypodzimu

 

Kdo je Mariza

Napůl Afričanka, napůl Portugalka přímo ze srdce Mourarie, lisabonské čtvrti, kde se fado v 19. století narodilo, převzala pomyslné žezlo po legendární Amálii Rodrigues. V roce 2011 se fado plné melancholie a tíživé osudovosti dostalo její zásluhou na seznam kulturního dědictví lidstva UNESCO. Jako čerstvý objev world music uhranula před devíti lety publikum Colours of Ostrava. Dnes je globální hvězdou, díky níž je fado synonymem pro Portugalsko, stejně jako flamenko pro Španělsko.

První album Fado em mim vydala v roce 2001 a byl to okamžitý úspěch – jen v Portugalsku za něj získala čtyři platinové desky. Mezinárodní úspěch v plné míře Mariza zaznamenala v roce 2003 s druhým albem Fado curvo, které je dnes považováno za absolutní klasiku současné podoby tohoto žánru. Její zatím poslední album nese název Fado tradicional. A opět jej provází vynikající ohlas.

V minulosti Mariza spolupracovala s řadou předních osobností hudebního světa, mimo jiné Stingem či Lenny Kravitzem. Je držitelkou mnoha cen, např. Ceny BBC pro world music. Podílela se rovněž na několika dokumentárních filmech o fadu. Miliony televizních diváků ji letos vidělo i třeba na vystoupení před finále Ligy mistrů UEFA.

Struny podzimu - portugalská zpěvačka Mariza Foto: Struny podzimu, oficiální zdroj

 

 Zdroj: Struny podzimu

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.