Struny podzimu slaví 20 let: Nabídnou festivalové hvězdy i nové nápady

Struny podzimu letos slaví dvacet let a opět se vydávají za hudebním dobrodružstvím křižujícím nejrůznější žánry. Jak se na energického dvacátníka sluší, oslaví mezi 5. říjnem a 19. listopadem narozeniny originálními nápady, festivalovými reminiscencemi i výsostnými gratulanty na pódiích. Na úvodním slavnostním večeru se představí Buika, charismatická dáma tmavé barvy pleti i hlasu, v němž se snoubí napjatá energie flamenka s kreolským a bluesově-jazzovým feelingem. Festival uzavře jazzová královna Cassandra Wilson, která složí poklonu Billie Holiday.

Struny podzimu letos zahájí Buika s rytmy flamenka namíchané s kreolským a bluesově-jazzovým feelingem Foto: Struny podzimu, oficiální zdroj

Struny podzimu letos zahájí Buika s rytmy flamenka namíchané s kreolským a bluesově-jazzovým feelingem
Foto: Struny podzimu, oficiální zdroj

 

Dvacet let cizelérské dramaturgické práce a spousta neotřelých nápadů – tím se tandemu Marka Vrabce a Dany Syrové a jejich stabilnímu týmu spolupracovníků podařilo Struny podzimu umístit na prestižní a nepřehlédnutelnou pozici na kulturní mapě Evropy. Letos zaujme jistě novinka, která pod výstižným názvem Encores, tedy přídavky, přivede v podobě jakýchsi „late night“ koncertů na pódium po skončení hlavního programu hvězdné hosty znovu, aby se představili v jiné, komornější poloze. Připomenou tak domáckou atmosféru raných festivalových let, kdy se ještě festival konal v sálech s minimální kapacitou. Struny podzimu i v narozeninovém roce vysílají dalšího svého jazzového stipendistu do zahraničí, rozšiřují Struny dětem o program pro teens a na 19. listopadu plánují v klubu Roxy tradiční závěrečnou klubovou noc SPOTLIGHT věnovanou mladým talentům a novým hudebním fúzím. Tradicí je již také neformální afterparty festivalu.

 

„Společně se skvělým týmem se za dvacet let podařilo jasně vyprofilovat Struny podzimu jako festival, jehož dramaturgie je samostatným tvůrčím dílem. Naši návštěvníci to oceňují a společně s námi podstupují tato krásná dobrodružství a objevují pro sebe mnohdy neprobádaná hudební území,” vysvětluje umělecký ředitel a zakladatel Strun podzimu Marek Vrabec a dodává: „Festivaloví umělci spoluvytvářejí v dialogu s festivalem neopakovatelnou atmosféru, na níž se podílejí svým osobitým tvůrčím přístupem, speciálními projekty, neobvyklým repertoárem, spoluprací s nečekanými uměleckými partnery…”

 

Tóny z domova i ze světa

Jubilejní ročník Strun podzimu představí nové tváře i ty hudebníky, kteří již Struny podzimu úspěšně navštívili v minulosti. Téměř polovina letošního hlavního programu představuje festivalové premiéry, druhou pak tvoří návraty festivalových hvězd, které v dvacetileté historii festivalu nadchly publikum nejvíce. Nepůjde o opakování, nýbrž o návraty v nových uměleckých projektech připravených právě pro Struny podzimu.

Prestižním projektem letošního festivalu je historicky první koncertní provedení rozsáhlé partitury mimořádně invenčního skladatele Zdeňka Lišky k jednomu z nejlepších filmů české historie – k Marketě Lazarové Františka Vláčila. Petr Ostrouchov dílo citlivě zpracoval a vytvořil celovečerní „filmovou symfonii“, kterou doprovodí projekce. Nastudování a interpretace se ujaly soubory Baborák Ensemble a Martinů Voices, ale také vypravěč a dva vokální sólisté.

V unikátním prostoru památníku na Vítkově se rozezní hlasy členů Theatre of Voices Paula Hilliera, aby za přítomnosti jednoho z nejinvenčnějších komponistů současnosti, postminimalisty Davida Langa, provedli jeho vysoce ceněná díla The Little Match Girl Passion, ověnčené Pulitzerovou cenou, a Ark Luggage.

Na Struny podzimu zavítá i postminimalista David Lang Foto: Peter Serling/Struny podzimu, oficiální zdroj

Na Struny podzimu zavítá i postminimalista David Lang
Foto: Peter Serling/Struny podzimu, oficiální zdroj

 

Poté proběhne festivalová novinka, pozdně večerní přídavek čili Encore: od 22 hodin uvede osobně David Lang skladbu Stimmung Karlheinze Stockhausena, jejíž provedení proběhne v bizarní kulise Památníku na Vítkově a v provedení Paula Hilliera a jeho ansámblu, který za nahrávku tohoto díla získal mj. cenu Grammy.

Langovo dílo bude na Strunách podzimu interpretovat Theatre of Voices Paula Hilliera Foto: Struny podzimu, oficiální zdroj

Langovo dílo bude na Strunách podzimu interpretovat Theatre of Voices Paula Hilliera
Foto: Struny podzimu, oficiální zdroj

 

Hrou na varhany oslní Cameron Carpenter, který v karlínském Foru představí vlastní monumentální verzi digitálního mobilního nástupce varhan (tzv. International Touring Organ). Královský nástroj vysvobozuje ze zažitých konvencí a zvukových i repertoárových omezení. V rámci Encore se setká a nejspíš i hudebně utká s mladou českou varhanicí Kateřinou Chrobokovou alias KATT, která jinou cestou došla k podobnému výsledku, vlastním mobilním varhanám, na které vytváří autorskou hudbu.

Nekonformní varhaník Cameron Carpenter Foto: ©Heiko Laschitzki/Struny podzimu, oficiální zdroj

Nekonformní varhaník Cameron Carpenter představí International Touring Organ Foto: ©Heiko Laschitzki/Struny podzimu, oficiální zdroj

 

Na Pražský hrad, kde se před dvaceti lety začala psát historie Strun podzimu, zavítá francouzský kontratenorista Philippe Jaroussky. V komorním programu představí v hudbě různých francouzských autorů a žánrů písně na slova básníka Paula Verlaina, jehož verše inspirovaly název festivalu a jsou také dodnes festivalovým mottem. Americký houslista Gil Shaham, který oslnil v roce 2009 sólovým recitálem, se letos vrací s newyorským orchestrem Sejong Soloists. Přivezou mimojiné zajímavou variaci na Vivaldiho Čtvero ročních dob z pohledu jihokorejského skladatele Sukhi Kanga. 

Na pražském hradě se představí francouzský kontratenorista Philippe Jaroussky Foto: Struny podzimu, oficiální zdroj

Na pražském hradě se představí francouzský kontratenorista Philippe Jaroussky
Foto: Struny podzimu, oficiální zdroj

 

Slavné návraty

Na Struny podzimu se letos vrací výjimečné osobnosti ze světa vážné hudby, jazzu i world music. První z festivalových návratů bude patřit fascinujícímu korsickému sboru A Filetta, jehož koncert byl před lety ozdobou vokální série v Českém muzeu hudby. Tentokrát před publikum předstoupí společně s libanonskou zpěvačkou Fadiou Tomb El-Hage. Letos čtyřicetiletý klavírista Jason Moran zaujal festivalové publikum již v roce 2011 jako sideman Charlese Lloyda. Nyní v sólovém recitálu zazáří jeho schopnost spojit v jediném večeru harlemské piano dvacátých let, chicagskou avantgardu let šedesátých i hiphopové téma. Po koncertě ve Velkém sále Lucerny láká do sousedního Music Baru na další z letošních Encore – na Fats Waller Dance Party. V klubovém prostoru projeví svůj talent entertainera, jemuž je, podobně jako jeho vzoru, blízká i bezprostřední radost z hudby a tance.

Struny podzimu oživí sólový klavírní recitál Jasona Morana Foto: Struny podzimu, oficiální zdroj

Struny podzimu oživí sólový klavírní recitál Jasona Morana
Foto: Struny podzimu, oficiální zdroj

 

 

Jazzové finále ve stylu Billie Holiday

Poslední tóny jubilejních Strun podzimu pak budou patřit nezapomenutelnému hlasu Cassandry Wilson. Majitelka jednoho z nejuhrančivějších jazzových kontraaltů se vrací na festival s poctou královně blues Billie Holiday, kterou pod názvem Coming Forth by Day vydala před pár týdny.

Cassandra Wilson si pro Struny podzimu připravila poctu Billie Holiday Foto: Mark_Seliger/Struny podzimu, oficiální zdroj

Cassandra Wilson si pro Struny podzimu připravila poctu Billie Holiday
Foto: Mark_Seliger/Struny podzimu, oficiální zdroj

 

Hudba pro juniory

Jubilující Struny podzimu nezapomenou ani na děti. Od 16. do 18. října jim bude patřit program v divadle Minor a poprvé také v areálu Novoměstské radnice vyhrazené nově programu pro teenagery – Struny teens. Program Struny dětem bude zveřejněn 24. srpna na webových stránkách festivalu.

Předprodej vstupenek právě začíná. Více informací na www.strunypodzimu.cz.

 

Zdroj: Struny podzimu

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.