Jazzová diva Cassandra Wilson uzavře letošní Struny podzimu

Blíží se finále 20. ročníku festivalu Struny podzimu, o jehož ukončení ve velkém stylu se ve středu 18. listopadu postará dvojnásobná držitelka Grammy, jazzová zpěvačka Cassandra Wilson, Velkém sále Lucerny představí naživo svůj nový projekt Coming Forth by Day, v němž skládá poctu královně blues Billie Holiday. Na koncertě zazní hity jako Donʼt Explain, All of Me či Strange Fruit.

Struny podzimu: Cassandra Wilson Foto: Mark Seliger/ Struny podzimu, oficiální zdroj

Struny podzimu: Cassandra Wilson
Foto: Mark Seliger/ Struny podzimu, oficiální zdroj

 

Cassandru Wilson doprovodí kapela sestavená z ostřílených hudebníků, kteří jako sidemani křižují světová podia po boku zvučných jmen nejen z jazzového ranku či s vlastními projekty. V Lucerně vystoupí kontrabasista Lonnie Plaxico, klavírista Jon Cowherd, houslista Charlie Burnham, bubeník Davide Direnzo a saxofonista Robert Marshall.

Koncert se koná 18. listopadu od 19.30 hod ve Velkém sále Lucerny.

Více informací a vstupenky na www.strunypodzimu.cz.

 

Nová Billie

Stejnojmenné CD, které vydala na začátku roku, strhlo lavinu pochvalné kritiky, například Wall Street Journal uvedl „Tohle není tradiční jazzové album. Známým písním vtiskla neznámý ráz, který vyzývá k podrobnému prozkoumání nově naznačovaných významů.”  The Washington Post na základě alba prorokuje, že: Cassandra Wilson má nakročeno k vlastnímu statusu legendy.” 

Stylový rozptyl Cassandry Wilson sahá od experimentů s ansámblem M Base přes zemitá bluesová alba a hiphopové náznaky až k energickému mixu jazzu, etnu, folku a blues. Ať už zpívá jakýkoliv repertoár, má potřebu k němu zaujmout vlastní postoj – proto vždy publikum oslovuje s nevídanou naléhavostí a dokáže na něj přenést přirozenou radost z tvorby. Stejně tak přistupovala k poctě Billie Holiday. „Už bezpočet zpěváků se inspirovalo Lady Day, ale snad jedině Cassandra Wilson dokáže předvést tak fantastickou poctu…,“ uvedli nedávno i na rádiu NPR. 

 

Hudební ochutnávka v podání Cassandry Wilson:

 

Kdo je Cassandra Wilson

Cassandra Wilson si vydobyla během několika dekád své hudební kariéry neobyčejné postavení na hudební scéně a vytvořila si jedinečný a osobitý styl. Jazz ji provázel od prvních roků života, narodila se v Mississippi v rodině váženého jazzového hudebníka a zpívat začala už v pěti letech. V polovině osmdesátých let vydala debutové album Point of View, jímž jasně přesvědčila o svém talentu. Další zkušenosti čerpala v kolébce jazzu New Orleans a později v New Yorku, kde spolupracovala se Stevem Colemanem a jeho M Base Collective. Poté se vydala na vlastní uměleckou dráhu a na své konto si připsala celou řadu kvalitních nahrávek, například New Moon Daughter (1995), Belly of the Sun (2002), Glamoured (2003), Thunderbird (2006) či To You: The Pop Side (2009).

Časopisem Downbeat byla třikrát po sobě jmenovaná Jazzovou vokalistkou roku, dvakrát vyhrála cenu Grammy a Wynton Marsalis ji získal pro svou nahrávku i turné Pulitzerovou cenou oceněného jazzového oratoria Blood on the Fields. Po účinkování v představení newyorského Lincoln centra k poctě Milesu Davisovi, jedním z jejích velkých vzorů, Wilson nahrála a vydala vlastní poctu tomuto umělci, Traveling Miles. V roce 2001 byla časopisem Time označena za „Nejlepšího pěvce Ameriky“. Českému publiku Wilson poprvé představily v roce 2009 právě Struny podzimu.

Cassandra Wilson Foto: Struny podzimu, oficiální zdroj

 

Zdroj: Struny podzimu

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.