Jarní prázdniny na korutanských sjezdovkách

O perfektně upravených alpských sjezdovkách, jež čekají na lyžaře a snowboardisty ve 24 zimních střediscích, i prvním sněhu letošní zimy, který pro ně poskytl odpovídající materiál, jsme vás již informovali. S blížícím se jarem budou mít Korutany další eso v rukávu – jako nejjižnější spolková země Rakouska nabídnou přírodní krásy ozářené prvními paprsky jarního slunce. A těm odvážnějším, jimž nechybí smysl pro humor třeba i den lyžování v kiltu.

Dovolená v největším korutanském lyžařském středisku Nassfeld Foto: ©Nassfeld.at/KÄRNTEN WERBUNG , oficiální zdroj

Dovolená v největším korutanském lyžařském středisku Nassfeld Foto: ©Nassfeld.at/KÄRNTEN WERBUNG , oficiální zdroj

 

Na ledovci

Zcela samostatnou kapitolou je Mölltalský ledovec – ten nabízí více jak 300 dnů v roce ryzí lyžařské zážitky. Až do května je možné kroužit obloučky na 17 dobře připravených sjezdovkách, extrémně široké carvingové testovací trati a stejně tak na vyzývavé závodní trati FIS, nebo si zvednout adrenalin v trendovém funparku a boardercrossové trati.

Svět věčného sněhu a ledu je ovšem třpytivým potěšením také pro milovníky vysokohorského slunce bez lyží. Takoví se nechají pohodlně vyvézt lanovkami Gletscherexpress a Eisseebahn až do nejvýše položené zimní zahrady v Rakousku, panoramatické restaurace Eissee, v nadmořské výšce 2.800 metrů na okraji ledovce. Z její terasy je takřka na dosah majestátní svět velehor s třemi desítkami třítisícovek Vysokých Taur a jejich králem Großglocknerem. K tomu jako bonus chutná kuchyně, v místním dialektu „Kärntna Kuchl“, šéfkuchaře Klause Labera.

Mölltalský ledovec Foto: ©HT-NPR, D. Zupanc/KÄRNTEN WERBUNG, oficiální zdroj

Mölltalský ledovec
Foto: ©HT-NPR, D. Zupanc/KÄRNTEN WERBUNG, oficiální zdroj

 

V největším středisku

Také Nassfeld, největší korutanské lyžařské středisko, má jarní slunečné lyžování povinně ve svém programu až do poloviny dubna s mnoha opravdovými „taháky“: největší sluneční terasou v Alpách, neobvyklými tématickými bary, pohodlnými lehátky a křesly pro odpočinek a neotřelými akcemi, např. zimní pláží na sněhu a Bikini Flashmob, soutěží ve waterslidu, která se koná14. března, slavností Festa de Cuba, jež připadne na 22. března nebo soutěží Nassfeld Ski und Golf Trophy probíhající od 29. března do 4. dubna.

Lyžařské středisko Nassfeld Foto: ©Nassfeld.at/KÄRNTEN WERBUNG, oficiální zdroj

Lyžařské středisko Nassfeld
Foto: ©Nassfeld.at/KÄRNTEN WERBUNG, oficiální zdroj

 

Netradiční program

Středisko Turracher Höhe, známé jistotou sněhu, se sjezdovkami až do výšky 2 205 m n. m. slibuje lyžařské zážitky a další akce na sjezdovkách až do začátku května. K tomu ještě idylické běžecké trati, zimní trasy pro pěší turistiku a zamrzlé horské jezero, které se v zimě mění na bruslařskou plochu. Už jste slyšeli o turracherském číšníkovi na sjezdovce? Nazývá se „Pistenbutler“ a denně je na cestě po celém středisku, které zná jako své boty. Ví o všech zajímavostech, zvláštnostech a skrytých koutech střediska a je připraven kdykoliv lyžařům poskytnout vyčerpávající informace, rady a pomoc. Jarní lyžaři ho mohou potkat, jak vyvolává „Gelati, Gelati“ a servíruje lyžařům trochu navzdory počasí originální zmrzlinu ze selského statku v pohoří Nockberge.

Pistenbutler - turracherský číšník Foto: KÄRNTEN WERBUNG, oficiální zdroj

Pistenbutler – turracherský číšník
Foto: KÄRNTEN WERBUNG, oficiální zdroj

A ještě důležitá poznámka: V restauracích a mnoha horských chatách střediska Turracher Höhe je kvalita na předním místě: regionální suroviny a produkty, perfektní servis a vybrané kulinářské speciality jsou tady samozřejmostí. A jako nádavek ještě k tomu nádherné panoramatické terasy.

Tipy střediska:

7. březen – 1. den lyžování v kiltu

14. březen – Gastronomický den „Höchst.Delikates.Frühlingskulinarium“ 

21. březen – Snowcross-závody sněžných skútrů 

29. březen – Rodinný den“Schabanack-Family-Party“ .

 

Se sněhovou garancí

S jarním sluncem jako z obrázků v katalogu a jistotou sněhu na sjezdovkách nabízí svým hostům nejlepší podmínky pro vychutnání si pobytu, a to až do plného jara také středisko Katschberg. Zimní dovolená tu začíná v nadmořské výšce 1 600 metrů a zcela ve smyslu hesla „z hotelu přímo na sjezdovku”. Obzvlášť rodiny tuto přednost ocení. O čem všichni hosté Katschbergu nejvíce vyprávějí, je výtečná kuchyně na horských chatách a Apres-Ski plné slunce. Lyžařské středisko Katschberg vede až do výšky 2 200 m n. m. a platí za místo s nejvyšší jistotou sněhu v Korutanech.

A zatímco na kopcích si jarní slunce užívají lyžaři, také do údolí dorazí jaro. Nadšení cyklisté tu snadno nachytají do pedálů první kilometry a objeví nové trasy. Pěší turisté si na čerstvém jarním vzduchu vychutnají pohledy na dech beroucí horskou a jezerní krajinu.

 

Zážitky z wellness

Rovněž hosté termálních lázní a lázeňských domů si s jarním sluníčkem užijí první hodiny wellness na čerstvém vzduchu a prožijí nefalšovanou „radost ze života“. K natankování nových sil a energie nezvou jen termální lázně Bad Kleinkirchheim, lázně Kärnten Therme ve Warmbad-Villachu a oba lázeňské domy u jezer Millstätter See a Wörthersee. O zážitky a uvolnění se postarají také vyhřívané jezerní koupele v hotelích Schloss Seefels na jezeře Wörthersee, Hochschober v Turrachu a Koller’s u jezera Millstätter See. K tomu navíc mnoho hotelů, podle typu ubytování a regionu, poskytuje tradiční a místní wellnessové nabídky, např. saunové procedury a masáže s kozlíkem lékařským nebo horskou limbou.

Jarní prázdniny v Korutanech Foto: ©TineSteinthaler_Falkert/KÄRNTEN WERBUNG, oficiální zdroj

Jarní prázdniny v Korutanech
Foto: ©TineSteinthaler_Falkert/KÄRNTEN WERBUNG, oficiální zdroj

 

Více info na www.korutany.com

 

 

Zdroj: KÄRNTEN WERBUNG

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.