Hradozámecká noc: Romantická tečka za prázdninami

Návštěvy hradů a zámků patří k tradičním cílům prázdninových výletů. V posledních letech si je můžeme užít ještě o něco romantičtěji, pokud přijmeme pozvání zámeckých pánů na noční prohlídku či dokonce přespání. Jako zážitek, který si návštěvník již natrvalo spojí s koncem prázdnin a léta se nabízejí tzv. Hradozámecké noci, které již pošesté organizuje Národní památkový ústav. Letos se do projektu zapojilo několik desítek památek ze všech krajů republiky. Dva takové tipy máme pro vás na tento víkend.

Hradozámecká noc plakát Oficiální zdroj: NPÚ

Prohlídky, koncerty, divadla a mnoho dalších atraktivních akcí – to jsou Hradozámecké noci. Netradičním programem jsou takto prezentovaná jako místa neustále živá, na něž má smysl se vracet. Kompletní seznam najdete na www.hradozameckanoc.cz.

 

Hradozámecká noc na Chvalském zámku

Ta je určena především rodinám s dětmi. Večerní a noční prohlídky komentované vílou Ohnivkou nebo skřítkem Matýskem. Kromě interiéru zámku si během nich návštěvníci prohlédnou interaktivní výstavu Rumcajs zámeckým pánem aneb Radek Pilař dětem a jak už to na správném zámku bývá i tajemnou  komnatu duchů.

Zámek bude osvětlený svíčkami, bude se soutěžit.

Víla Ohnivka provází každou celou hodinu od 18 do 21 hod. Skřítek Matýsek provází každou půlhodinu od 18.30 do 21.30 hod.

Vstupné: dítě od 2 do 15 let, student, ZTP/P 80 Kč, dospělý 120 Kč, rodinné vstupné (2 dospělí + max. 3 děti) 290 Kč.

Jedna skupina může zahrnovat max. 20 lidí vč. dětí, je proto nutná Rezervace času prohlídky na tel. 281 860 130.

Více informací na webu Chvalského zámku.

Hradozámecká noc Chvaly Oficiální zdroj: Chvalský zámek

 

Hradozámecká noc – večerní prohlídky zámku Radim

Časy prohlídek:

20.30 – 2 volná místa 

21.30 – 2 volná místa

22.00 – 14 volných míst

Další časy budou průběžně přidávány podle množství rezervací.
Délka večerní prohlídky cca 50 minut. Vstupné: 160 Kč / děti do 12 let 110 Kč
Rezervace míst nutná na tel.: 774 607 650 nebo email: info@zamek–radim.eu

Středočeský zámek Radim postavený v roce 1610 se zachoval ve své původní podobě a patří tak k nejnázornějším ukázkám renesančního venkovského sídla střední šlechty. Postavit jej nechal Karel Záruba z Hustířan. Prožil i dramatická období jako známé selské povstání potlačené nakonec u nedalekého Chlumce nad Cidlinou.

V 18. století patřil zámek hraběti Kinskému, který ho posleze prodal Lichtensteinům. Ve dvacátých letech 20. století skončila prodejem zámku Dr. Bukovskému jeho šlechtické éra. Zažil i nevítané nájemníky jako wermacht a posléze Ruudou armádu a státní správu.

V roce 1994 byl zámek navrácen dědicům rodiny Bukovských, kteří ho v roce 2005 prodali současnému majiteli, panu Antonínu Dotlačilovi, který provádí náročnou celkovou rekonstrukci zámku do jeho co nejpůvodnější podoby. Interiéry jsou vybaveny renesančním nábytkem. V několika místnostech zůstaly zachovány původní malované záklopové stropy z let 1607- 10.

Nejen hradní noci
Dnes, kromě tradičních prohlídek, které nabízejí na výběr dva okruhy, je zámek a zámecký park i oblíbeným místem pro romantické svatby.

Útočiště znaveným návštěvníkům poskytne stylová zámecká kavárna, kde si lze objednat i zajitění svatební hostiny nebo rodinné či firemní oslavy.

Zámek i kavárna mají otevřeno denně mimo pondělí.

Více informací o zámku a pořádaných akcích najdete na www.zamek-radim.eu

Hradozámecká noc na Zámku Radim Oficiální zdroj: Zámek Radim

 

Zdroj: NPÚ, Chvalský zámek, Zámek Radim

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.