Velikonoční trhy dějištěm aprílového rekordu

Ke svátkům jara patří radost a zábava a vzhledem k tomu, že do oslav Velikonoc spadá i nejbláznivější den roku – Apríl, je nasnadě, kudyy se bude zábava o tzv. Sazometné středě ubírat. Nejinak tomu bude i v rámci Velikonočních trhů na Staroměstském náměstí v Praze. Největší české velikonoční trhy se stanou ve středu 1. dubna dějištěm unikátního pokusu o rekord. Maratónec Miloš Škorpil se pokusí o aprílový rekord v běhu kolem velké kraslice. K vidění bude také driblování s vařeným vejcem i soutěžení obřích králíků. Den rekordů a kuriozit potrvá od 16 do 19 hodin.

Velikonoční trhy na Staroměstském náměstí Foto: Taiko, oficiální zdroj

Velikonoční trhy na Staroměstském náměstí
Foto: Taiko, oficiální zdroj

 

Ultramaratonec, držitel několika rekordů, učitel běhu a autor několika knih Miloš Škorpil se pustí do pokusu o hodinový vytrvalostní běh kolem kraslice přímo na Staroměstském náměstí. „Běžec bude vůbec poprvé obíhat šedesát minut náš největší exponát kraslice s lidovými motivy. Vejce je dva metry vysoké s průměrem 135 centimetrů. Komisaři budou měřit, kolik kilometrů vytrvalec kolem kraslice naběhá. Vzhledem k tomu, že jde o první pokus tohoto typu, věříme v pokoření rekordu,“ usmívá se Miroslav Marek, prezident Agentury Dobrý den Pelhřimov, která je organizátorem akce.

Tento pokus o neobvyklý velikonoční rekord však nebude jediný. Šestinásobný mistr světa ve foot-bagu Jan Weber se pokusí o rekord v driblování vařeným velikonočním vejcem. „Honza zkusí udělat nohama co nejvíc doteků, než vajíčko spadne na zem. Bude muset být hodně opatrný, aby ho sám nerozbil. Každopádně to bude zajímavá podívaná,“ doplňuje Miroslav Marek.

V centru Prahy budou na Apríla závodit také obří králíci. Tradiční králičí exhibici s názvem Velikonoční HOP uvidí návštěvníci trhů před pódiem na zelené dráze. V dostihovém prostoru se představí králíci na barevných překážkách, které se budou snažit pod vedením svých chovatelů překonávat. Na programu se objeví také další disciplíny, jako jsou skok do výšky, do dálky nebo rychlostní závody.

 

Rekordní rozměry

V prostoru náměstí budou k vidění předměty rekordních rozměrů. Například největší odrátovaná keramická kraslice o váze dvacet kilogramů a výšce téměř sedmdesát centimetrů, na kterou tvůrci spotřebovali 46 metrů drátu. Chybět nebude sada odrátovaných slepičích vajíček z rekordně rozsáhlé kolekce i nejmenší odrátovaná kraslice, která má dva centimetry na výšku a průměr v nejširším místě 1,5 centimetru. Organizátoři představí také rekordmana v rychlostním drátování velikonočních obrazových motivů. Na Staroměstském náměstí by se také vůbec poprvé měla objevit více než 130 centimetrů vysoká kraslice potažená čokoládou.

 

Změna v programu!

Vzhledem k silnému větru ruší společnost Taiko program na pódiu Staroměstského náměstí v pondělí 30. a v úterý 31. března. 2015.

 

Zdroj: Taiko

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.