Noc a den v muzeu

Pokud se budete mezi dny 14. a 15. 9. nacházet v našem hlavním městě, pak by vás mohlo zajímat, že Muzeum hlavního města Prahy se chystá zapojit hned do dvou kulturních akcí, díky nimž můžete vidět zajímavé expozice.

prazska-muzejni-noc

 

První z těchto událostí je již 10. ročník Pražské muzejní noci probíhající mezi 19:00 až 1:00 následujícího dne. Návštěvníkům se zdarma otevřou následující budovy MHMP:

 

hlavní budova Muzea hlavního města Prahy na Florenci (Na Poříčí 52, Praha 8)

–          výtvarné dílny v Dětském muzeu, 19:00 – 23:00 hod.

–          etapová hra „Klíčník“, možnost pořídit si vlastní fotografii s Klíčníkem

–          pracovní listy „Zemětřesení v muzeu“

–          divadelní představení „O Kašpárkovi“ pod vedením divadla Xaver, od 19:30 a od 21:00

–          celý program v hlavní budově Muzea doprovodí hudební skupina Tandem plus, 19:00 – 22:00 hod. bude hrát před budovou a 22:00 – 23:00 v prostorách muzea

 

Zároveň budou moci návštěvníci zhlédnout nedávno otevřenou výstavu Primátorský řetěz / Dary primátorů pražským. Primátorský řetěz je insignií úřadu zhotovenou v roce 1897 podle návrhu Antonína Balšánka, mj. autora návrhu právě hlavní budovy Muzea hlavního města Prahy. Výstava je navíc doplněna o dary z celého světa, které dostali pražští primátoři. Lze mezi nimi nalézt i kuriozity v podobě silonových ponožek z NDR nebo zmenšený Tádž Mahal.

(Po dobu Pražské muzejní noci bude z technických důvodů uzavřena výstava Peníze, nebo život? a také 3D kino Langweilova modelu.)

 

Zámecký areál Ctěnice (Bohdanečská 259/1, Praha 9 – Vinoř)

–          komentovaná prohlídka výstavy „Chaloupka na vršku a jiné pohádky z ateliéru Šárky Váchové“

–          komentovaná prohlídka expozic „Dějiny obce Vinoře / Od pravěku do 20. století“ a „Zámek Ctěnice / Dějiny, stavební vývoj a obnova“

–          zámecká restaurace, kde bude možnost zakoupit si občerstvení, bude otevřena do 23:00 Podskalská celnice na Výtoni (Rašínovo nábřeží 412, Praha 2)

–          pracovní listy „Jsi dobrý plavec/šífař?“

–          hostinec, kde bude možnost zakoupit si občerstvení, bude otevřený během celé muzejní noci

 

Svatomikulášská městská zvonice (Malostranské nám. 556/29, Praha 1)

–          expozice „Pražské zvony“, která je věnována výrobě zvonů a historii pražského zvonařství

–          pracovní listy „Po schodech za hlásným na Mikulášskou zvonici“

 

Hned následujícího dne potom proběhne akce v rámci projektu Dnů evropského dědictví, jejíž letošní téma je „Památky v novém světle“. Návštěvníkům se zdarma otevřou následující budovy:

 

aisano_wikimedia-commons_muzeum_hlavniho_mesta_prahy-jpeg

 

hlavní budova Muzea hlavního města Prahy na Florenci (Na Poříčí 52, Praha 8)

K dispozici bude od 9:00 do 18:00 jak již výše zmíněná výstava Primátorský řetěz/Dary primátorů pražským, tak tradiční exponát – Langweilův model Prahy, v tento den i s 3D projekcí.

 

Zámecký areál Ctěnice (Bohdanečská 259/1, Praha 9 – Vinoř)

Mezi 10:00 – 18:00 zde mohou návštěvníci zhlédnout stálé expozice Dějiny obce Vinoře / Od pravěku do 20. století a Zámek Ctěnice / Dějiny, stavební vývoj a obnova, které přibližují začátky vodní tvrze a následujícího stavebně-historického vývoje jak Zámeckého areálu Ctěnice, tak obce Vinoř. Dále budou mít návštěvníci jednu z posledních možností navštívit výstavu „Chaloupka na vršku a jiné pohádky z ateliéru Šárky Váchové“.

 

Podskalská celnice na Výtoni (Rašínovo nábřeží 412, Praha 2)

Rovněž mezi 10:00 až 18:00 nabízí celnice poslední možnost vidět stálé expozice, jednou z nich je např. „Historie zaniklého Podskalí“ nebo „Z dějin Podskalí“. Muzeum bude uzavřeno od  15. 9. 2013 až do listopadu 2015, kdy bude otevřena expozice nová.

 

L.V.

Zdroj: MHMP

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.