Febiofest jde do finále

Slavnostní zakončení 23. ročníku MFF Praha  – Febiofest proběhlo ve čtvrtek 24. března večer v CinaStar na smíchovském Andělu, kde byl vyhlášen vítězný film. Pražští diváci se však mohou těšit na promítání i v následujícím dni. Zkrátka nepřijdou ani mimopražští filmový fanoušci na něž čekají regionální ozvěny festivalu, kde se setkají s vybranými filmy z různých festivalových kategorií.

Febiofest 2016: vizuál Oficiální zdroj: MFF Praha – Febiofest

 

Který pohled na „Novou Evropu“, jak je nazvána soutěžní sekce, je tím pro porotu složenou z filmových nadšenců ten nejzajímavější, nejobjevnější nebo „jen“ nejbližší? Jedno je jisté, ať zvolila kterýkoliv z filmů, hrdinou není žádný úspěšný byznysmen, sportovec, ani modelka. Ani happyend se nedá očekávat. Zkrátka, možná Nová Evropa, ale nikoli „stará Amerika“. Nová Evropa je plná outsiderů, lidí na pokraji společnosti i zoufalství, přesto se dál peroucích o své místo na slunci. Pokud jste byli pilnými návštěvníky letošního festivalu, už pravděpodobně své favority máte, přehled soutěžních filmů najdete na webové stránce festivalu, věnované sekci Nová Evropa.

 

A tady je vítěz 23. ročníku MFF Praha – Febiofest: 

islandsko-dánské drama Vrabčáci osmatřicetiletého rodáka z Reykjavíku režiséra Rúnara Rúnarssona. Cenu za nejlepší film si odvezl i z MFF v San Sebastiánu a bodoval také na festivalu v Chicagu. Grand Prix Febiofestu je spojena s částkou 5 000 eur pro režiséra a 5 000 eur pro potenciálního českého distributora. Citlivý příběh o chlapeckém dospívání v dechberoucích přírodních kulisách islandského venkova podkresluje hudba klávesisty slavné islandské kapely Sigur Rós.

 

Porota včele s ekonomem Janem Švejnarem ocenila na filmu především silný a věrohodný příběh o tématu dospívání, který zbytečně netlačí na city. Vyzdvihla také herecké výkony a nepředvídatelný závěr filmu. Film vypráví příběh šestnáctiletého chlapce Ariho, mj. zpěváka v chlapeckém sboru, na hranici mezi dětstvím a pubertou. Ari je odeslán z islandské metropole za otcem a babičkou na sever ostrova, kde vládne polární den. V prostředí drsného venkova hledá hlavní hrdina vztah ke svým blízkým a kamarádce z dětství.

 

Vítěz soutěže „I ty jsi filmařem“

Vítězem soutěže filmů natočených na tablet nebo mobil a určené pro veřejnost, se stal film Tmavě bílá od Jakuba Janči. Porota ve složení režisérů Marko Škop, Petr Václav a Jordi Niubó film ocenila za autorské, subjektivní a poutavé vytvoření autonomního světa s výrazným obrazem a moderním viděním postavy psance, která prchá před nepřehlédnutelnou mocí systémů a má plán, jak přetvořit současnou společnost. Vítěz soutěže získal Apple iPhone 6s.

 

Půl stovka hostů

Letošního ročníku Febiofestu se zúčastnilo více než 50 zahraničních hostů, pět z nich převzalo Kristiána za přínos světové kinematografii. Mezi nimi i italská filmová legenda režisér Marco Bellocchio, slovenská herečka Emília Vášáryová, skotský herec a režisér Peter Mullan nebo španělská herecká ikona Carmen Maura, která si svým bezprostředním vystupováním získala srdce festivalových diváků už na slavnostním zahájení festivalu. Pátého Kristiána převzal na zakončovacím ceremoniálu jeden z nejžádanějších scenáristů současnosti, autor Královny nebo Rivalů, Peter Morgan. Na festival přijel i jeden z nejlepších evropských herců mladší generace Daniel Brühl, který zde uvedl i zbrusu nové drama Kolonie.

 

 

Trocha statistiky

Letošního ročníku Febiofestu, který se konal především v multikině CineStar Praha – Anděl, se zúčastnilo aktuálně více než 62 tisíc návštěvníků, projekce pro veřejnost budou ještě v pátek pokračovat.

Letos podruhé organizátoři pořádali vybrané projekce také v CineStaru na Černém Mostě, o něž byl ze strany diváků opět velký zájem. Dílčí projekce proběhly i v kinech Lucerna, Aero a Dlabačov. Slavnostní zahájení včetně úvodního filmu se konalo letos poprvé v Obecním domě, zakončení pak v CineStaru na Andělu a v přilehlém hotelu andel’s, kde probíhala po tři večery i filmově-gurmánská sekce Culinary Cinema. Součástí festivalu byl i hudební doprovodný program Febiofest Music Fest.

 

Febiofest baví i pomáhá

Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest každoročně podporuje charitativně zaměřené společnosti. Letos se jedná o organizaci Život 90, jež pomáhá seniorům v tísni způsobené zanedbáváním či domácím násilím. Festival jí věnuje 17 680 korun, část ze vstupného vybraného na Projekcích charitativního partnerství na něž mohli přispět sami diváci zakoupením vstupenky za 129 Kč na projekce označené jako „Projekce charitativního partnerství“, z níž 40 Kč putovalo na konto komunitního centra pro seniory a jejich blízké Život 90. 

 

Velikonoční nadílka v regionech

Vybrané filmy budou moci filmoví fanoušci zhlédnout hned po Velikonocích v rámci Regionálních ozvěn Febiofestu od 29. března do 21. dubna ve čtrnácti českých městech:

Hradec Králové (29. 3. – 31. 3.), Pardubice (30. 3. – 1. 4.), České Budějovice (31. 3. – 2. 4.), Ostrava (4. 4. – 6. 4.), Olomouc (5. 4. – 7. 4.), Plzeň (6. 4. – 8. 4.), Děčín (7. 4. – 9. 4.), Chomutov (11. 4. – 13. 4.), Karlovy Vary (12. 4. – 14. 4.), Jablonec nad Nisou (13. 4. – 15. 4.), Mladá Boleslav (14. 4. – 16. 4.), Mikulov (15. 4. – 17. 4.), Brno (18. 4. – 20. 4.) a Zlín (19. 4. – 21. 4.).

 

Další informace najdete na www.febiofest.cz

 

Zdroj: Febiofest

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.