Dorotheum zahájí aukční sezónu Ladovou zimou, kolekcemi loutek i Sutnarovými a Saudkovými akty

Česká pobočka aukčního domu Dorotheum zahájí novou aukční sezónu nabídkou více než třech stovek uměleckých děl a starožitností, které bude dražit  5. března od 14 hodin v pražském hotelu Marriott. V rámci předaukční výstavy si zájemci mohou v galerii Dorotheum prohlédnout až do 5. března dvě díla Josefa lady se zimní tématikou, dvě ze Sutnarových Venuší, Dívčí akt s charakteristickým rukopisem Káji Saudka, ale i poetický snímek Josefa Sudka či svébytnou tvorbu Bohuslava Reynka. Ze starožitností pak kolekci největších loutek z Rakouska-Uherska, sbírku chladných a palných zbraní i kuriozity jako je rituální lampa na jačí máslo.

Ladislav Sutnar - Venus Come Hitherv Foto: archiv Dorotheum, oficiální zdroj

Ladislav Sutnar – Venus Come Hitherv Foto: archiv Dorotheum, oficiální zdroj

 

„Ladislav Sutnar se v tuzemsku těší stále větší oblibě, svůj podíl na tom mají úspěšné projekty a výstavy v uplynulých letech, které představily Sutnarovu tvorbu v rozmanitých polohách. Těší nás, že tentokrát můžeme nabídnout hned dvě jeho díla. Velkoformátovou Venuši / Come Hither z roku 1965 s vyvolávací cenou 750 tisíc korun a menší Venuši ze 70. let, která se začne vyvolávat na 340 tisících korun. Oba akryly jsou velmi působivou ukázkou autorova citu pro barvu a dokonalý tvar. Že jejich tvůrce byl geniální designér a typograf se smyslem pro jednoduchý tvar a přesnou proporci, to prostě nezapřou,“ seznamuje se stěžejními díly blížící se aukce ředitelka české pobočky Dorotheum Dr. Mária Gálová, MBA a dodává „V našich aukcích se už prodalo několik atraktivních Venuší. Autorský rekord drží dílo Venuše tančící go-go, která se v roce 2010 vydražila za 2,76 milionu korun. Jsme tedy v očekávání, jak osloví dražitele tyto nové kousky.“

Sutnarovy Venuše s rafinovanými geometrickými křivkami mohli lidé v Česku vidět poprvé v roce 2003 během velké retrospektivy v Jízdárně Pražského hradu, posléze v roce 2011 v pražském Rudolfinu. Naposledy Venuše zazářily na loňské expozici v Galerii města Plzně, kde byly vystaveny i obě díla z nabídky Dorothea. Sutnar svoje krásky na akrylu vytvářel jako Joy Art – zrodily se v reakci na americký pop art, eroticky působivé idoly pop-kultury, ale i agresivní reklamu, jíž byl paradoxně svým „vynálezem“ reklamních letáků nemalým průkopníkem.

Jedním dílem je zastoupen i stěžejní představitel československého komiksového žánru – Kája Saudek. Jeho Dívčí akt se bude dražit od 40 tisíc korun.

Kája Saudek - Dívčí akt Foto: archiv Dorotheum, oficiální zdroj

Kája Saudek – Dívčí akt
Foto: archiv Dorotheum, oficiální zdroj

 

 

K nejdražším draženým dílům budou patřit i dva klasické akty – olej Odpočívající od Emila Orlika
s vyvolávací cenou 150 tisíc korun a Odpočívající dívčí akt, jehož autorem je Vladimír
Stříbrný. Dražba tohoto oleje začíná na 80 tisících korunách.

Aktem, který na sebe strhne pozornost vazbou umělkyně, je olej Před zrcadlem. Autorkou je dcera a žačka Vlaha Bukovace, jehož dílo patřilo k hitům jedné z předchozích aukcí Dorothea,  Ivanka. Dražba díla začína na 30 tisících korunách.

Ivanka Bukovac - Před zrcadlem Foto: archiv Dorotheum, oficiální zdroj

Ivanka Bukovac – Před zrcadlem
Foto: archiv Dorotheum, oficiální zdroj

 

 

Pestrá plejáda českých výtvarníků

Další atraktivní položkou v aukci Dorothea je rozměrné dílo Zima na vsi od Josefa Lady z roku 1942. Tento kvaš s vyvolávací cenou 300 tisíc korun pochází z nejhodnotnějšího období hrusického rodáka, jehož zvlášť oblíbeným tématem byla právě zima.

Josef Lada - Zima na vsi Foto: archiv Dorotheum, oficiální zdroj

Josef Lada – Zima na vsi
Foto: archiv Dorotheum, oficiální zdroj

 

Ani tentokrát nebude chybět František Kupka, který patří mezi sběrateli k nejvyhledávanějším autorům. Akvarel Klytaimnéstra, jež vznikl v letech 1906 – 1908 pro knihu Erynie francouzského básníka Leconta de Lisles. Dorotheum jej nabídne za 140 tisíc korun. 

V březnové aukci je zastoupen také svérázný Bohuslav Reynek, jehož úspěšnou duchovně založenou výstavu hostila v roce 2014 pražská Valdštejnská jízdárna. Obdivovatelé Reyneka mají šanci získat alespoň jeden ze tří originálních leptů na papíře za vyvolávací ceny v rozmezí 16 až 34 tisíc korun.

Míč v krajině, takový je název olejomalby Kamila Lhotáka, která bude pravděpodobně lákadlem pro fanoušky originálního autora. Vyvolávací cena je 80 tisíc Kč.

Kamil Lhoták - Míč v krajině Foto: archiv Dorotheum, oficiální zdroj

Kamil Lhoták – Míč v krajině
Foto: archiv Dorotheum, oficiální zdroj

 

Zvláštní poetikou přitáhne pozornost i osm krajinek od Františka Drtikola, jejichž vyvolávací ceny pohybuji mezi 14 a 18 tisíci.

Velkou kolekcí je zastoupen Viktor Stretti. Zájemci v ní najdou od portrétů přes tradiční květinová zátiší a krajinky po žánrové náměty.

V aukčním katalogu najdete dále jména stěžejních českých malířů 19. a 20. století jako Švabinský, Muzika, Zrzavý, Váchal, Boudník, Tichý, Špála,  jíra, Bauch, janeček, Liesler, Cyril Bouda, který je prezentován i jednou netypickou krajinkou.

František Drtikol - Krajina se skalami Foto: archiv Dorotheum, oficiální zdroj

František Drtikol – Krajina se skalami
Foto: archiv Dorotheum, oficiální zdroj

 

 

Klasika trochu jinak

Pro všechny, kteří chtějí doplnit svůj stylový interiér odpovídajícím kouskem výtvarného umění, ale rádi by sáhli po něčem méně zprofanovaném než je váza s květinami nebo lovecké zátiší máme pár redakčních tipů, pro které navíc nebudou muset sáhnou až tak hluboko do kapsy.

Pohled do Interiéru, který zajistil Gustav Kullrich, vyjde budoucího majitele minimálně na 8 tisíc Kč. Olej zobrazující Dámu před zrcadlem, jehož autorem je pravděpodobně rakouský malíř kolem 1900, má vyvolávací cenu už poněkud vyšší – 18 tisíc korun.

Z interiéru se přeneseme do exteriéru, kde nám nevšední Pohled na Uměleckoprůmyslové museum zprostředkuje svým olejem Adolf Kohn za 7 tisíc korun a výše. U kostela sv. Anny v Praze se pak může na libovolně dlouhou dobu zastavit s dívčinou v květinovém kloboučku nový majitel stejnojmenného obrazu od Františka Vavřiny, jehož dražba začíná na 12 tisících korunách. Rytmický Městský motiv, jenž snese i novodobější interiér je dílem Naděždy Papouškové Melnikové. Olej se draží za 6 tisíc korun a výše.

Preislerovy lyrické akty evokuje pohled na lept Plavení koní od Georga Jahna. Vyvolávací cena je 3 tisíce Kč. Ten, koho potěší svěží dívčí společnost může zkusit štěstí v dražbě Odpočívajícího dívčího aktu rafinovaně skrytého v přicházejícím šeru. Autorem oleje, jenž ser draží od 6 tisíc korun je Karel Skála.

 

Předaukční výstava představí raritní obraz Josefa Mánesa

Aukční dům připravil na začátek sezony ještě jednu perličku. V rámci předaukční výstavy v galerii Dorotheum, která potrvá od 27. února do 5. března, je k vidění mimo všech dražených položek také raritní a zcela neznámá práce slavného českého malíře Josefa Mánesa. Portrét sester Kolowrat-Krakowských z roku 1841 půjde koncem dubna do aukce vídeňského paláce Dorotheum.

 

Více informací včetně aukčního katalogu najdete na webu Dorotheum.

 

Zdroj: Dorotheum

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.