Co neopomenout při nákupu jízdenek na internetu

Když se rozhodnete použít pro cestu na dovolenou autobus nebo vlak některého z český dopravců, můžete si pořízení jízdenky zjednodušit a zrychlit nákupem on-line. Vzhledem k časové úspoře si vyšetřete chvilku a přečtěte si smluvní podmínky, byť jsou sebenudnější, aby se vám nestalo, že peníze takzvaně vyhodíte oknem.

 

podminky-dopravcu_perex_autorlukas-3z

 

Některý přepravce totiž vyžaduje jízdenku vytištěnou, jinému stačí jen její zobrazení v mobilu, další požaduje dostavit se k autobusu s předstihem. Všechny tyto záludnosti čekají na cestující v předlouhých a krkolomně sestavených větách přepravních podmínek, která si mnohdy nezadají s pokyny pro vyplnění daňového přiznání. Přesto se vyplatí obrnit se trpělivostí a dočíst do konce. Pokud nejde o jednorázovou záležitost jako je dovolená, ale třeba pravidelné cesty studentů domů na víkend apod., zajistíte si tak klid na cesty dlouhodobě.

 

Právně jsou podmínky v pořádku

Při nákupu na internetu musíte odkliknout souhlas s obchodními či přepravními podmínkami, ty pak většinou odkazují ještě do dalších dokumentů. Spotřebitelský časopis dTest prověřil smluvní přepravní podmínky známých dopravců, což v některých případech nebyla jednoduchá záležitost. U většiny prodejců čítají desetitisíce znaků, ale v rozporu se zákonem nejsou. České dráhy jsou rekordmanem, své smluvní přepravní podmínky mají na celkem 172 stranách, k tomu 74 stránek tarifu a 9 stran podmínek e-shopu. Jejich pozorný čtenář ale zjistí, že smluvní přepravní podmínky jsou v jednom z dokumentů dvakrát za sebou. Pokud to má zákazníka odradit od jejich přečtení, věříme, že to opravdu funguje. Právní poradce dTestu Miloš Borovička k tomu dodává: „U Českých drah jsme ve smluvní dokumentaci napočítali přes půl milionu znaků. Záludnosti či nezákonné pasáže jsme v podmínkách nenašli. Za zvláštní lze považovat ustanovení Student Agency, podle kterého cestující musí zaujmout své místo nejpozději pět minut před odjezdem. Kdo je zvyklý dobíhat autobus na poslední chvíli, může být nemile překvapen – na místo ztrácí nárok. Pokud je spoj již obsazen, Student Agency vrátí jízdné, ovšem strhne si z něj storno poplatek.“

 

Tisknout netisknout

U většiny dopravců postačí číslo jízdenky nebo její zobrazení například na mobilním telefonu. „Pouze Eurolines vyžadují vytištěnou jízdenku vždy. Při nákupu přes portál AMSBUS záleží na jednotlivém dopravci, zda mu stačí pouze kód, což se zákazník dozví během nákupu,“ vysvětluje Miloš Borovička.

 

Kdy lze jízdenku stornovat

Prodejci jízdenek si podle zákona mohou určit, zda a jak umožní svým zákazníkům storno. Právníci časopisu dTest se zaměřili na obchodní podmínky největších prodejců jízdenek v oblasti vnitrostátní železniční i autobusové dopravy, aby zjistili, jaké podmínky tento úkon doprovázejí. „Stornovat jízdenku lze nejčastěji do půl hodiny před odjezdem, ale podmínky a poplatky se mezi jednotlivými dopravci liší,“ uvádí Miloš Borovička. Při vyplňování objednávky je třeba dávat pozor na zadávané údaje, protože České dráhy a LEO Expres dle přepravních podmínek nevracejí jízdné za špatně vyplněné elektronické jízdenky.

 

storno-podminky-doprava

 

Zdroj: dTest

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.