Roaming – Ohlídejte si účtovaný tarif

Ceny volání v zahraničí se díky členství ČR v Evropské unii přeci jen rok od roku snižují, funguje zde i ochrana proti vysokým účtům. Stačí však vydat se za její hranice a exotické nebudou jen zážitky z dovolené, ale i účty, neboť ceny za jednotlivé hovory naskakují po desítkách korun. 

autor-tel0000-mobil

 

Od července letošního roku opět klesly regulované ceny pro roaming v Evropské unii. Takzvaný „eurotarif“ má mít automaticky nastaven každý uživatel roamingových služeb, a dokud ho sám nezmění, nemusí mít obavu, že jej volání u nejbližších sousedů finančně zruinuje. „Všichni operátoři zareagovali, ceny snížili a do tarifu zahrnuli i nového člena EU –  Chorvatsko. V cenách jsou ovšem až dvoukorunové rozdíly,“ vysvětluje Miloš Borovička z dTestu a dodává: „Během našeho průzkumu jsme objevili jen drobné a spíše formální chyby v cenících. Pokud by operátor přesto místo regulovaného tarifu účtoval vyšší cenu, zákazník má právo vyúčtování reklamovat a požadovat své peníze zpět.“ Nepříjemné obšem je, vyřízení reklamace roamingových služeb může trvat až dva měsíce.

 

Není tarif jako tarif

Eurotarif je pojistkou proti drahému roamingu v EU, ale při cestě do konkrétní země se najdou leckdy i levnější varianty telefonování. „Pokud operátor nabízí více variant roamingu, vyplatí se prostudovat podmínky a tarif měnit dle potřeby. Dokonce i v Evropě lze dosáhnout výhodných cen mimo eurotarif,“ radí Borovička.

 

Pozor na mobilní data

V zahraničí se mohou velmi prodražit mobilní data. „Evropská úprava chrání proti „šoku z vyúčtování“, a tak nám operátor služby zablokuje, pokud vyčerpáme limit blížící se částce 50 eur, více lze účtovat jen s výslovným souhlasem zákazníka,“ říká Borovička. Pravidlo ovšem platí jen v rámci EU, za jejími hranicemi již žádná varování nepřicházejí a zákazníci si musí stahování dat ohlídat sami. Za 1 MB stažených dat v exotičtějších destinacích přitom operátoři požadují i necelých pět set korun. Spadá sem často i turisty oblíbené Turecko či Tunisko. Lepší je tak chytrým telefonům úplně zakázat stahování dat nebo si předplatit jejich balíček.

 

Orientační ceny

Za příchozí hovor by zákazník neměl platit více než 2,19 Kč za minutu, minuta odchozího by neměla stát víc než 7,50 Kč, SMS 2,50 Kč a cena 1 MB dat nesmí přesáhnout 14,06 Kč. Stačí vyjet o něco dále a účty za jednotlivé hovory naskakují po desítkách korun. Poradci dTestu proto srovnali ceny roamingu v několika destinacích.

 

Srovnání nabídek jednotlivých operátorů

Zeleně jsou označené nejvýhodnější ceny.

dtest-roaming1_0

dtest-roaming2

dtest-roaming3_0

dtest-roaming4_0

 

Srovnání roamingových tarifů a datových balíčků je rovněž k dispozici na www.dtest.cz/roaming.

 

Zdroj: dTest

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.