Jak se bránit pokutám od mobilních operátorů

Chtěli jste ukončit smlouvu s operátorem kvůli změně podmínek a operátor vám k odchodu naúčtoval tučnou částku za předčasné ukončení? Vyúčtování reklamujte a neuspějete-li, obraťte se na Český telekomunikační úřad, radí spotřebitelská organizace dTest.

Mobil, změna všeobecných podmínek Foto: e-Newspeak

 

Operátor O2 zásadně změnil podmínky omezeného čerpání mobilních dat. To by za normálních okolností mělo vést k tomu, že informuje zákazníky a umožní jim ukončit smlouvy na dobu určitou bez sankce. To se však nestalo. „Jak jsme již informovali, z našeho pohledu tím společnost O2 porušila zákon, a proto jsme na ni podali žalobu. Zákazníci, které postup operátora zasáhl, mají ale vlastní možnost obrany,“ vysvětluje Miloš Borovička, právní poradce dTestu, a dodává: „Prvním krokem musí být vždy reklamace položek a služeb, se kterými nesouhlasíme, a pokud neuspějeme, pak má následovat námitka proti vyřízení, jež se podává Českému telekomunikačnímu úřadu.“

 

Odchod se sankcemi

Zákazníkům, kteří trvali na ukončení smlouvy na dobu určitou, operátor naúčtoval pětinu smluvených paušálů do konce trvání původního závazku. „V reklamaci je třeba uvádět její důvod – neoprávněnost poplatku za předčasné ukončení smlouvy kvůli související změně podmínek,“ radí Borovička. Zákazníci, kteří smlouvu neukončili, by mohli reklamovat poplatky, které jim operátor účtuje za dodatečně zakoupené balíčky dat. „Zde je možné argumentovat tím, že zákazník změnu nepovažuje za platnou, protože nebyla splněna zákonná kritéria, a tudíž se má smlouva řídit starými podmínkami,“ informuje Borovička a vysvětluje: „Podle původního znění podmínek měl po vyčerpání dat jít internet omezenou rychlostí, s čímž zákazník počítal. Aby nyní dostal alespoň nějaká data, musí si kupovat dodatečné balíčky a lze usuzovat, že za takových podmínek by smlouvu ukončil, kdyby o té možnosti byl podle zákona informován.“ Operátor musí reklamaci vyřídit a informovat spotřebitele do jednoho měsíce od uplatnění.

 

 

Žeňte to výš

Zákazník má od vyřízení reklamace další měsíc na to, aby Českému telekomunikačnímu úřadu podal námitku. „Nepředpokládáme, že by operátor sám od sebe námitkám vyhověl, změnu nepovažuje za důležitou, a i proto ho žalujeme,“ upozorňuje Borovička a dodává: „Námitka je zpoplatněná stokorunovým poplatkem a úřad pak rozhodne o oprávněnosti postupu operátora při vyřizování reklamací.“ Z mediálních prohlášení ČTÚ zatím vyplývá, že postup, který operátor zvolil, nepovažuje za správný a zákazníci by s námitkami měli uspět.

 

 

 

Zdroj: dTest

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.