Champs-Élysées Film Festival 2015

Týden bude Paříž hostit filmový festival, který se již čtvrtým rokem stává pomyslným mostem mezi americkou a francouzskou filmovou tvorbou i kulturou jako takovou. Soutěžní část se soustřeďuje zejména na nezávislé celovečerní a krátkometrážní filmy, kterým tak pootevírá dveře do francouzské distribuce. V další sekci se vzpomíná na filmové lahůdky uplynulého půlstoletí. Svoje malé filmové přehlídky tu mají také prezident a prezidentka festivalu, kterými jsou letos Jeremy Irons a Émilie Dequenne.

Plakát Champs-Élysées Film Festival 2015 Oficiální zdroj Champs-Élysées Film Festival

 

Champs-Élysées Film Festival se uskutečnil poprvé v roce 2012 z podnětu francouzské filmové distributorky Sophie Dulac. Vzhledem k tomu, že Paříž již měla několik dalších filmových festivalů, jen pomalu si získával renomé. Dnes ho již berou jako mladšího bratra, v kterém přeci jen něco je.

 

Trochu jiný pohled

V hlavní sekci budou soutěžit americké filmy, které zatím nejsou distribuovány do francouzských kin. Sophie Dulac vysvětluje výběr těchto soutěžních filmů tak, že nepatří mezi typickou americkou produkci. Jedním z filmů je například drama 6 let, pod jehož scénářem i režií je podepsána Hannah Fidell, mapující zprvu ideální nástup mladého páru na společnou cestu životem.

Ústředním motivem chiilsko-amerického dramatu Nasty Baby je dítě, které se ještě nenarodilo a o něž usilují poněkud nestandardní rodiče – dva muži a jedna žena. Film natočil chilský režisér Sebastián Silva s jehož tvorbou, konkrétně snímkem služebná se mohli čeští filmoví fanoušci seznámit na karlovarském filmovém festivalu v roce 2009.

Hvězdné obsazení má snímek o mužské krizi, nu řekněme středního věku, kterou si šedesátník v podobě Richarda Gera chce léčit skrz mladý pár, který tvoří Dakota Fanning, jenž filmem dala sbohem dětským rolím a britská „Hvězda zítřka“ Theo James.

Stinking Heaven je pro změnu studií jedné komunity. Je možné vytvořit jeden velký šťastný domov pro společenské vyděděnce?

A proč kdosi posílá krvavé balíčky, z nichž si lze jako z puzzle poskládat někoho, komu jednotlivé části patřili? Všechno začalo pravidelnou večerní rozhlasovou talk show, kterou Stevie Bricks uvádí, a v níž vyzval posluchače, aby se s ním podělili o své příběhy. V New Yorku žije 8 milionů lidí a každý je podezřelý. To má za úkol rozluštit komediální drana Applesauce, které si napsal, zrežíroval a hlavní role se v ní i ujal Onur Tukel. .

Dokument Cartel Land Matthewa Heinemana v americko-mexické koprodukci, který měl premiéru na letošním ročníku festivalu Sundence, vypráví příběh maloměstského lékaře mezi lidmi známého jako El Doctor, který vede soukromou válku proti mexickému drogovému kartelu.

A nakonec je tu o trochu více komedie než drama s názvem The Road Within, do češtiny převedená jako OUTsideři je klasickou road movie ovše ne zcela klasických teenagerů. V hlavní dívčí roli se představí dcera velmi slavného otce Zoe Kravitz.

Francouzští producenti naopak volí festival jako generálku před MMF v Cannes. Takovou cestu si razí například snímek Údolí lásky, v němž ústřední dvojici ztvárnili Isabelle Huppert a Gerard Depardieu

 

V hlavní roli Detroit

Jedna z festivalových sekcí je věnována ponuré atmosféře amerického Detroitu. Na tu se zaměřují zejména dokumenty Detropia a  The Ghosts of Detroit, který rozpadající se či přímo umírající město představuje jako autentickou kulisu, kterou filmaři využili v mnoha notoricky známých snímcích. V rámci celovečerních filmů se, kromě Eastwoodova Gran Torina, diváci setkají s dnes už klasickým hrdinou Robocopem. 8. míle je pak inspirován životem rappera Eminema.

 

Krátký film po francouzsku

Z krátkometrážních francouzských snímků, a to doslova, se na festivalu představí třináctka. Od hraných po animované. Ty zastupuje Duo o nesoustředěných akrobatech. Bradburyovský základ si v sobě nese sci-fi L3.0 o robotovi, který se po záhadném zmizení všeho živého z Paříže ukrutně nudí  Smutný, leč realistický pohled na manželství po letech přináší Marthe.

 

 

Návraty

Filmový fanoušci si jistě nenechají ujít „znovuobjevené“ skvosty kinematografie či dnes již kultovní snímky, které jsou promítány v paralelních sekcích. Najdeme mezi nimi kultovní Blues Brothers s Johnem Belushim a Danem Aykroydem, Wellesova Občana Kanea, stejně jako současnému divákovi již neznámý Shoot the Moon, kde pár ztvárnila Diane Keaton a Albert Finney,  Langův Cloak and Dagger s Garrym Cooperem či dodnas vysoce ceněný muzikál Růže, kde za hlavní roli rockové hvězdy byla Bette Midler poprvé nominována na Oscara. Z návratů do zlatého věku francouzské kinematografie nelze nezmínit film Bláznivý Petříček, v originále Pierrot le fou, z roku 1965, kde se pod režijní taktovkou Jeana-Luca Godarda prosazuje jiná poloha herectví věčného svůdníka Jeana-Paula Belmonda.

 

Festivalový týden

Champs-Élysées Film Festival 2015 se koná od 10 do16. června. Více informací ve francouštině a angličtině najdete na festivalových stránkách.

 

Zdroj: Champs-Élysées Film Festival

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.