Art Books Wanted

Máte tvůrčího ducha, rádi píšete příběhy, kreslíte, fotíte atd? Pak by vám nemělo uniknout vyhlášení 2. ročníku mezinárodní výzvy nakladatelství EDITION LIDU pro autory s názvem Art Books Wanted, která je otevřena umělcům, ilustrátorům, grafickým designérům, fotografům, spisovatelům, studentům umění a designu, nově také nezávislým nakladatelům a všem tvůrčím duším. Přihlášky lze vzhledem k prodloužení termínu posílat až do 28. května 2013.

 

abw-poster-cz_perexb

 

2. ročník přináší nejen hlavní cenu pro vítěze 1000 € (tedy 25 000 Kč), ale také mnoho zajímavých tvůrčích příležitostí pro přihlášené autory. Vyhlášení letošního ročníku je doprovázeno uvedením nových webových stránek a vizuální identity projektu ART BOOKS WANTED 2013.

 

Mezinárodní porota a ocenění

HLAVNÍ CENA 25 000 KČ
MOŽNOST PUBLIKOVÁNÍ VAŠÍ TVORBY
MEZINÁRODNÍ PREZENTACE A VÝSTAVY
PRODEJNÍ PLATFORMA PRO LIMITOVANÉ EDICE

Přihlášená díla budou hodnocena ve 2 kolech. Umělecké vedení EDITION LIDU v 1. kole posoudí všechna předložená díla, z nichž vybere 50 projektů. Tato díla postoupí do 2. kola a budou prezentována na webových stránkách projektu a komunikována v oficiálním mezinárodním Newsletteru.

Ve 2. kole budou vybraná díla posuzována mezinárodní porotou, jež bude složena z umělců, kurátorů a odborníků na poli designu a knižní kultury. Porota vybere 12 nejzajímavějších projektů, jejichž autoři získají ocenění ABW Award 2013 v příslušné kategorii a další možnosti tvůrčí spolupráce. Členové poroty budou následně hlasovat o vítězi, jehož dílo nejvíce zaujalo kvalitou zpracování, námětem a originalitou. Autor vítězného díla obdrží hlavní cenu 1000 € (25 000 Kč).

Mezinárodní porota bude zasedat 7. června v Praze. Výsledky budou vyhlášeny 8. června v B1 – Centre for contemporary design (Centrum pro současný design) v Praze, kde proběhne také výstava oceněných knih.

Oceněným autorům bude vyhrazena kvalitní prezentace na webových stránkách projektu. Výsledky budou také vyhlášeny prostřednictvím mediálních partnerů na mezinárodní úrovni. Vybraní autoři budou mít dále příležitost prezentovat svá díla na prestižních výstavách. EDITION LIDU také společně s autory zváží vydání vybraných děl.

 

Jaká díla můžete přihlásit

Do projektu ART BOOKS WANTED můžete přihlašovat autorské knihy, originální komiksy, ziny, typografické knihy, ručně tištěné knihy, ilustrované povídky, knihy pro děti, fotografické katalogy, interaktivní knihy využívající elektronická média (PC, epub, iBooks, aplikace apod.) a další originální knižní formy.

Přihlášená díla mohou mít podobu návrhů či maket určených k publikování. Může jít také o knihy (sešity, složky, desky apod.) tištěné v limitovaných edicích nebo o unikátní umělecká díla a konceptuální projekty využívající knihu jako umělecké médium. Díla mohou mít libovolný námět a použitou techniku, s texty v češtině, angličtině a dalších světových jazycích nebo díla zcela bez textu.

 

Jak se přihlásit

Každý účastník může přihlásit více děl. Pro každé dílo musí být vyplněna samostatná přihláška a zaplacen registrační poplatek (Studenti 10 € / 250 Kč,  Profesionálové 25 € / 625 Kč).
Můžete si vybrat ze 3 možností přihlášení a zaslání Vašich děl:  A – Online přihláška, B – Elektronická přihláška, C – Papírová přihláška

Uzávěrka přihlášek je prodloužena do 28. května 2013.

Více informací včetně přihlášek získáte na webových stránkách EDITION LIDU.

 

 

Minulý ročník

Výzva pro autory ART BOOKS WANTED 2012 byla organizována nakladatelstvím EDITION LIDU s cílem podpory a prezentace současné umělecké tvorby, designu a knižní kultury v mezinárodním měřítku. Do soutěže byla přihlášena díla autorů z celého světa: Velká Británie, USA, Francie, Švýcarsko, Itálie, Španělsko a další. Bylo oceněno celkem 12 výjimečných projektů.

Mezi oceněnými autory zazářila také řada českých jmen: Martina Hamouzová (oceněna za autorskou knihu Radost a Žalost), Františka Lachmanová (oceněna za komiks Sicktown), Tereza Vostradovská (oceněna za knihu a krátký film Duše), Kateřina Sechovcová (oceněna za interaktivní knihu Cirkus Scartoni) a Studio Kultivar (oceněno za knihu My leporello).
Ocenění autoři byli prezentováni prostřednictvím médií a také na mezinárodních výstavách a festivalech s celkovou návštěvností přesahující 250 000 diváků. Nakladatelství EDITION LIDU navázalo tvůrčí spolupráci také s dalšími účastníky soutěže. Projekt ART BOOKS WANTED nabídl skvělou příležitost autorům limitovaných edicí, jejichž knížky se díky kvalitní prezentaci na výstavách EDITION LIDU s úspěchem vyprodaly.

 

Kdo je EDITION LIDU

EDITION LIDU je mezinárodní nakladatelství se sídlem v Praze. EDITION LIDU spolupracuje s českými i zahraničními autory, umělci, ilustrátory a designéry. Společně s nimi pracuje na tvorbě krásných, originálních a inspirativních knížek, které povznášejí ducha, otevírají mysl a přinášejí svěží kulturní vítr.

V roce 2011 EDITION LIDU založila Kolekci uměleckých knih, do které pečlivě vybírá nové akvizice společně s renomovanými umělci a odborníky (také v rámci projektu ART BOOKS WANTED). Knihy zařazené do této kolekce představují unikátní autorské počiny s výjimečnou výtvarnou kvalitou, koncepcí a zpracováním. EDITION LIDU je rovněž otevřena spolupráci s uměleckými kolektivy a vydavateli, kteří se podílejí na inovativním myšlení v knižní kultuře a umění obecně.

 

Zuzana Ottová

Zdroj: TZ EDITION LIDU

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.