Hledá se nevěsta

Původní muzikál Nevěsta, jehož premiéra se uskuteční ve čtvrtek 23. května v Divadle Na Fidlovačce vznikl na motivy hry Adolfa Hoffmeistera.

 

nevesta3_perex

 

New York 1930, 24 hodin, swingová hudba, svůdné tanečnice, bar, kam chodíval Charlie Chaplin. To vše vymezuje prostor, kde se odehrává příběh o velké lásce a závratném dědictví, kterému se do cesty postaví zdánlivě malá podmínka, která se ovšem ukáže téměř nesplnitelnou.

Hlavní hrdina, mladík Harry, je vystaven zkoušce doslova ďábelské a pokušení v podobě úspěchu, peněz a krásných žen. Podlehne mu, ožení se s krejčovskou figurínou, aby dostál strýcově podmínce nebo získá lásku i ruku dívky Anny? Odpověď je jasná, každý správný muzikál končí happyendem. Než k němu však inscenace dospěje, projdou hrdinové, a s nimi i diváci příběhem na pomezí reality a snu.

 

Nevěsta nejen od Hoffmeisterů

Původně šlo o hříčku z roku 1927, která vznikla snad jako ozvěna úspěchu a stylu Vest pocket revue Voskovce a Wericha. Vytvořil ji jejich generační souputník a jejich velmi příležitostný spoluautor a především autor jejich kreslené podoby – Adolf Hoffmeister.

Autory muzikálové adaptace hry Nevěsta jsou – libreta Radek Balaš a hudby Ondřej Brousek, kteří podtrhli poetičnost původní hry a rozvíjeli ji jako specifickou kvalitu díla, které je faustovské i fantaskní. Oproti tomu ponechali stranou dobový satirický rozměr textu, pro Hoffmeistera typický. Režie se zhostil umělecký vedoucí Divadla Na Fidlovačce Pavel Šimák. Choreografii měl Pavel Strouhal.

Není bez zajímavosti, že kostýmy k inscenaci navrhla snacha Adolfa Hoffmeistera, výtvarnice Xenie Hoffmeisterová.

Hrají: Lukáš Rous, Marta Sovová, Petr Batěk, Denny Ratajský, Daniel Rous, Barbora Mošnová, Nina Horáková, Marie Doležalová, Lukáš Pečenka, Matěj Kužel, Martina Šťastná, Martina Randová, David Voráček, Zdeněk Palusga, Jaroslav Slánský / Matěj Nechvátal.

 

 

Více info o inscenaci, termínech představení a možnost zakoupení on-line vstupenek na stránkách Divadla Na Fidlovačce.

 

Zuzana Ottová

Zdroj: Divadlo Na Fidlovačce

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.