Vinný bar VELTLIN – bašta Autentistů

V klidné, secesní atmosférou dýchající části pražského Karlína se za nenápadnou výlohou ukrývá osobitý vinný bar navazující na odkaz tradičního vinohradnictví z dob Habsburské monarchie. Sortiment vín tvoří výhradně produkce vinařů zachovávajících neinvazivní tradiční postupy. Vinný bar VELTLIN je prvním podnikem svého druhu v Praze a je inspirován podobnými podniky v Londýně, Paříži či Japonsku.

veltlin-interier_perex-ofizdroj

Bar VELTLIN zároveň prezentuje a propaguje vinařskou tvorbu uskupení Autentistů, jehož členem je i jeho majitel Bogdan Trojak. Autentisté jsou prvním vinařským spolkem na Moravě, jež se koncentruje právě na přípravu vín neinvazivními, tradičními postupy. Jeho cílem je tvorba poctivých, přírodu respektujících vín, v nichž se naplno odráží duch vinařské krajiny zachycený osobitou rukou vnímavého vinaře.

Autentisté se řadí mezi podobná evropská sdružení jako je např. VinNatur či I Dolomitici, s nimiž také čile spolupracují. I díky této kooperaci se dnes můžete s víny označenými symbolem „A“ setkat v italském Trentu, Paříži a brzy i v New Yorku. Uskupení Autentisté se řídí vlastní Chartou, jež obsahuje pravidla závazná pro všechny členy.

Skutečné víno by mělo být podle Autentistů hodnověrným nápojem získaným toliko z hroznů, bez nadbytečných technologických zásahů a přidávaných látek – selektovaných kvasinek, enzymů, taninů či čiřidel. Ve vinicích pak dodržují pravidla platná pro bioprodukci. Autentisté vnímají svoji práci jako poslání. Nejde pouze o podnikání – důležité je, aby někdo zachoval na Moravě chuť tradičních vín a dal díky šetrným postupům vyniknout skutečnému terroiru. Ze stejných pohnutek se rozhodli vytvořit z VELTLINu pomyslnou archu či ochrannou baštu pro středoevropská vína s hodnověrnou chutí.

 

Osobitý prostor

Osobitá vína si zaslouží osobitý prostor, a tím bar VELTLIN bezesporu je. Na první pohled zaujme architektonickým řešením místností, jež korunují valené klenby a nosné oblouky v přízemí i suterénu, pod nimiž stěny ožívají zakázkovými tapetami se stylovými výjevy z dob Rakouska-Uherska. Stěnu přiléhající k barovému pultu zdobí originální mapa mocnářství zobrazující nejen zeměpisné údaje, ale i historické památky, osobnosti či technické a gastronomické speciality pocházející z daného místa.

Základ vybavení přízemní části baru tvoří, jak jinak, masivní regál na láhve ve výrazné vínové barvě. Minimalistické stolky doplňují elegantní thonetky, které jsou v barové podobě hostům k dispozici i u barového pultu, který je téměř uměleckým artefaktem. Stěny tvoří silné tabulové sklo, vnitřní část vznikla vrstvením barevných písků, čímž celek získal podobu jakoby vyřezanou z obřího achátu. Pavoukovité sestavy svítidel jsou jednoduchým, a přesto vtipným řešením osvětlení, které navíc nenarušuje čistotu bílých kleneb.

Vinný sklípek v suterénu využívá přirozenou atraktivitu odhaleného zdiva z pálených cihel, Kterým je ideálním partnerem dřevěný masiv, z něhož jsou vyrobeny stoly a židle. Za prosklenou stěnou se pak ukrývá vinotéka.


Nejen o víně

Zákazníci vinného baru nemusí mít obavy, že by jim kvalitní mok stoupal rychle do hlavy díky prázdným žaludkům. Z vytříbeného menu drobných lahůdek si vybere každý.

 

Virtuální nabídka

Těm, kteří nemají příležitost přijít vína do baru ochutnat, nabízí možnost jejich objednání ve vlastním e-shopu, který je součástí internetových stránek VELTLINu.

 

Akce baru

VELTLIN pravidelně připravuje degustace, ale i gastronomické večery při nichž se hosté baru seznámí s kuchyní některé evropské vinařské oblasti a samozřejmě i s jejími víny.

Nejbližší akcí je Degustace vín Jaroslava Osičky, která se koná 25. září v 19 hod. Představí neotřelá a charakterní vína na každodenní popíjení, ale i hloubání. Degustaci povede Luboš Osička. Vstupné činí 300 Kč.

Více o baru včetně aktualit a e-shopu najdete na webových stránkách www.veltlin.cz.

 

Zuzana Ottová

Zdroj: VELTLIN

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.