Ervín a Vinětka – Letní láska pokračuje

V letních měsících se začal v některých osvěžovnách objevovat nový pár – Ervín a Vinětka. Přestože je Ervín retro fešák s pěstěným knírem a Vinětka dívka s útlým pasem a černou hřívou, nejde o tak úplně klasický pár. Existuje pouze na vinětách vůbec prvních lahvových vinných střiků na českém trhu, které do vybraných barů a dalších podniků od letošního léta dodává vinařský spolek Autentistů.

plakat-ervin-a-vinetka

Suchý, nízkokalorický vinný střik z bioprodukce moravského vinařství Milana Nestarce z Moravského Žižkova se vyrábí ve dvou variantách, bílý Ervín a červená Vinětka. Víno doplňuje kvalitní voda sycená CO2, obsah alkoholu činí 6,5 %. Střik je distribuován ve skleněných lahvích o objemu 0,275 l, opatřených pro snadnou manipulaci otočnou korunkou.

V nápojové nabídce ho má kromě domovského baru Autentistů VELTLIN např. Bajkazyl>náplavka, Bistro 8, Výletní kino Smíchov, vegetariánská a veganská restaurace Plevel, fresh bary a salaterie mangaloo. Již brzy se objeví i v síti farmářských prodejen Sklizeno – opravdové jídlo, v omezené distribuci se počítá i s hypermarkety jako je Globus.

 

Něco málo z historie

Vinný střik je součástí naší tradiční nápojové kultury. Vedle kostky cukru či vídeňského řízku bezesporu patří k nejpřednějším středoevropským vynálezům z potravinářské a gastronomické oblasti a je neodmyslitelně spjat se starým Rakouskem-Uherskem, kde platil za takřka národní nápoj.

Rakouský spritzer, český střik anebo maďarský fröccs, který ve své nejčistější, puristické podobě sestává toliko z bílého vína a sodovky, vznikl díky uherskému mnichu slovenského původu Štefanu Jedlíkovi, jenž v roce 1829 vynašel sifonovou láhev. Svůj převratný vynález oslavil požitkářský plebán nejlepším možným způsobem: do poháru bílého vína, který měl vždy po ruce, nastříkal z lahve perlivou vodu. Tak vznikl geniální, osvěžující mok, jejž od oněch dob náruživě popíjeli nejenom Maďaři a Rakušané, ale i Češi. Nejpropracovanější střikové názvosloví se vyvinulo v Jedlíkově otčině – Maďaři dodnes rozlišují podle poměru ředění vína sodovkou několik druhů střiku. K nejznámějším patří Dlouhý krok, Domovník či Zástupce domovníka. Je pravda, že již staré středomořské národy ředily víno vodou, aby jim hlava přespříliš neztěžkla, ale teprve naši společní předci z centrální Evropy dovedli tento směsný mok k dokonalosti pomocí svěžího sifonu.

veltlin_ervin-a-vinetka

 

S vinnými střiky Ervín a Vinětka se můžete  seznámit na jejich facebookovém prodilu O bioprodukci vína spolku Autentistů a baru VELTLIN se dočtete více zde.

 

Zuzana Ottová
Zdroj: VELTLIN

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.