Což takhle portské?

Portské víno, označované ve své domovině jako Vinho do Porto nebo jen zkráceně Porto či anglicky Oporto, je víno pocházející ze severní části Portugalska, konkrétně z údolí podél řeky Douro. Název má ochrannou známku pro portugalskou produkci, tudíž vína tohoto typu z jiných zemí nezle označovat za portská. Je pro ně typický vyšší podíl zbytkového cukru, dělí se na suché, polosuché a méně tradiční bílé. Označení ruby a tawny vychází z barvy vína, přičemž oba druhy vín zrají v dřevěných sudech, ruby kratší dobu než tawny. Oboje zároveň označuje, že se jedná o směs vín, nikoli víno z jedné úrody. Výjimku tvoří ročníková tawny a také Colheita, která se vyrábí pouze z vybrané jedinečné sklizně a zraje po dobu minimálně 7 let (uváděno bývá i 5 let). Portské víno může nést i označení Vintage pro nejlepší ročníková vína nebo Late Bottled Vintages (L.B.V.) pro sezónní ročníková vína. Pro portské platí skladování v tmavém a suchém místě, podle druhu při teplotě 16ºC až 18ºC.

porto_image_douroporto_image_douro_zdroj_foto_global_wines_1

 

Vinařství Real Companhia Velha je výjimečné svou dlouhou historií. Počátky vinařství se datují již k roku 1756, kdy byla portugalských králem založena společnost Real Companhia Velha, která vlastnila rozlehlá vinařství, a která se tak automaticky spojuje s historií portského vína, a je tudíž nejstarší tradiční společností zabývající se jeho výrobou a vývozem. Vlajkovou lodí vinařství Real Companhia Velha je značka Royal Oporto.

 

Royal Oporto Tawny
Celosvětově pravděpodobně nejoblíbenější druh portského, které zraje v dubových sudech. Royal Oporto se tak může pochlubit jasnou jantarovou barvou s plnou vůní a zralou chutí. Doporučuje se podávat při pokojové teplotě, během horké sezóny o teplotě 16°C. V maloobchodní síti je k dostání za doporučenou cenu 279 Kč.

royal_oporto_tawny_zdroj_foto_global-winescz

 

Royal Oporto Colheita
Filtrované portské víno, které zraje 20 i více let v dubových sudech. Díky delšímu procesu zrání má nádhernou barvu topazu, příjemnou komplexní a sametovou chuť s jemnými tóny dubovosti. Colheitas jsou portská vína té nejvyšší kvality, vyráběná pouze ve výjimečných ročnících. Na etiketě je vždy uveden rok sklizně. Dekantace vína není nutná, Colheita může být otevřena i několik týdnů. Doporučuje se podávat při teplotě 18°C.
Cena v maloobchodní síti je cca 990 Kč.

ro_colheita_zdroj_foto_global-winescz

 

Royal Oporto Rosé
Prémiové růžové portské víno, které fermentuje v nerezových tancích bez dalšího zrání. Royal Oporto Rosé spojuje sladkost a plnost červených portských, kterou doplňuje živost a svěžest vín bílých. Doporučuje se servírovat do velké vinné sklenice na kostky ledu. Díky tomu může víno rozvinout své delikátní aroma a stává se příjemně osvěžujícím nápojem, který je vhodný nejen pro horké letní dny.
Doporučená cena v maloobchodní síti činí 439 Kč.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Vína lze objednat i on-line přímo na stránkách dovozce Global Wines.

 

Zdroj: Global Wines

1 komentář

    • Tonda on 1.6.2017 at 15:28

    Odpovědět

    Portské víno bylo jedno z nejlepších vín, co jsem kdy osobně měl!! Navíc věc, co mě fakt porazila, bylo to, že se víno samo o sobě začalo dělat v 17. století (více tady: https://www.portuguesa.cz/smartblog/8_historie-portskeho-vina). :OO Je to velice nezvyklé :) I když asi ne, nevím….

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.