Velikonoční speciál: Velikonoce v odlesku ušlechtilých kovů

O Velikonocích, podobně jako o Vánocích, se výzdoba často ocitá za hranicí vkusu. Ostatně, ony se už samotné svátky dají označit za kýč, ale připravit se o jedinečnou atmosféru, která ovládne naše domovy, by byla ve jménu nejspíše pokryteckého vzývání estetična, přeci jen škoda. A neomluvitelná, pokud jsou v domácnosti děti, které by byly ošizeny o nevšední zážitky, na něž budou vzpomínat celý život. Nicméně určitá uměřenost je na místě, a platí zde víc než kdy jindy, že méně je více.

blomus-cz_umbra_sperkovnice-foresta-bunny-chrom-cena-659-kc

 

Jak může dopadnout snaha o útulno a rozjasnění interiéru veselými barvami, dokládají nejlépe fotografie z nejrůznějších čtenářských soutěží. Fotky vlastní výzdoby bývají často tristní, neboť z nich leckdy nabudete dojmu, že autorky snesly na hromadu celou domácnost nebo vykoupily obchod. Ještě tristnější ovšem je, když taková fotografie nevkusu a přeplácanosti vyhraje, tudíž jí autoři soutěže dali zelenou a hospodyňky se budou příště snažit na tuto laťku dosáhnout.

 

Méně je tak akorát

Minimalisty nebo každého, kdo si potrpí na střídmý luxus, pravděpodobně osloví dekorace z kovu. Další variantou jsou ozdoby z bílého porcelánu nebo keramiky či dřevěného masivu v jednoduchých liniích. Ale o těch zase příště.

Puristické interiéry, kde se klade důraz nejvíce na design a kvalitní materiály, jsou stále více v oblibě. Důvody jsou dva. První, jsou prostě „in“. Druhý, s osobnějším přístupem, je o upřednostnění minimalistického interiéru pro snadnou údržbu a navození klidu po rušném dni a nejspíš i večeru. Je to styl mladých, ale i starších párů či soliterů, pro něž je domov sice přístavem, v němž ale podobně jako námořníci, tráví jen nezbytně nutnou dobu.

Známým faktem je, že v těchto interiérech stačí jediný pohozený kousek oblečení nebo časopis a rázem vnikne nepořádek. Obdobný efekt může paradoxně vyvolat i nevhodně zvolená dekorace nebo jejich větší množství, které naruší řád střídmosti.

 

Nápadně nenápadná výzdoba

K zařízení strohých geometrických tvarů můžeme volit buď tvarově zajímavý předmět nebo opět maximálně jednoduchou dekoraci, ale s výraznějším barevným akcentem. Velmi dobrou službu odvede kov nebo kovový vzhled, který dodá minimalistickému tvaru bytového doplňku právě onu dekorativnost. Spojení stříbřitého kovu s nejdokonalejším organickým tvarem, jakým je bezesporu vejce, dá vzniknout elegantní velikonoční výzdobě. Zlaté vejce je pak zajímavým odkazem na známou pohádku, ale také luxusním řešením pro starožitné interiéry.

georg-jensen_vejce

K Velikonocům patří i tradiční zvířátka. Nemusí vždy jít jen o pouhou dekoraci. Například šperkovnice nebo zátka na lahev v podobě velikonočního králíčka slouží a zároveň i zdobí po celý rok.

Chladnou ocel vhodně doplní svěží zeleň mladého osení, listů rašících na větvičkách nebo rychlených cibulovin se zářivými barvami květů. Zlatavé a měděné tóny vyžadují decentnější společnost, ideální jsou opět rašící nebo rozkvetlé větvičky.

blomus-cz_umbra_uzaver-lahve-zajic-menagerie-chrom-cena-275-kc

 

 

Zuzana Ottová

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.