Velikonoce bezpečné pro děti i domácí mazlíčky

Touha přinést si domů kousek jara v podobě narychlených květin, ale i zelenajících se větviček, vrcholí právě v čase Velikonoc. Spolu s křehkými dekoracemi mohou být ty živé životu nebezpečnými pro domácí mazlíčky, zejména  pro kočky. Při snadné dostupnosti na stole, okenním parapetu či komodě ale mohou zlákat i malé dětské průzkumníky.

Kočkám chutnají i jedovaté narcisy Foto: e-Newspeak

Kočkám chutnají i jedovaté narcisy
Foto: e-Newspeak

Naprostá většina jarních cibulovin jako narcisy, hyacinty, ocúny, ale i další rostliny jako sasanky, koniklece, hlaváčky či větvičky zlatého deště neboli štědřence či nevinně vypadající ozeleněné vrbové větvičky mohou jako tradiční velikonoční výzdoba způsobit namísto radosti nejednu svízel či dokonce neštěstí v souvislosti s domácími zvířaty. Zejména kočky, které mají trvalou potřebu konzumace trávy za účelem vyčištění žaludku, aby se na ni v žaludku nabalily chlupy a ty mohla kočka následně vyvrhnout, hledají v domácím prostředí jakoukoliv náhražku, často i tehdy, když mají vlastní tzv. kočičí trávu k dispozici. Někdy je dokonce láká i vůně květin. Všechny uvedené jsou však pro kočky velice jedovaté, otravy mohou způsobit i přeci jen odolnějším pejskům. Ti se však na většinu rostlin umístěných na nábytku nemají šanci na rozdíl od koček dostat. Některé rostliny mohou být nebezpečné například i pro kanárky a papoušky a další doma chovaná zvířátka.

Jen o něco menší nebezpečí představují pro batolata, pokud mají „ochutnávací“ tendence. Zářivě barevné květy je lákají podobně jako barevné hračky a chvilka nepozornosti ze strany rodičů může mít nemilé následky. V případě dětí, kromě důsledné výchovy, je nejlepší prevence, tady květiny stavět na vyšší nábytek, kde se na ně dítko nedostane ani z přisunuté židle, umístit je mezi okny apod.

K dekoraci na stůl je pak ideální použít narychlené obilí, nebo třeba pažitku či trs trávy vyrýpnutý na zahradě nebo ve volné přírodě. Případná ochutnávka neuškodí žádnému z ochutnávačů.

 

Křehké dekorace hrozí úrazem

 I taková velikonoční kraslice může v sobě ukrývat potenciální nebezpečí. Skořápka se láme na kousky s velice ostrými hranami, které mohou při požití vážně poradit trávicí ústrojí. Děti i mazlíčci je mohou mylně pokládat za hračku.

Také u méně stabilní skleněné nebo keramické vázy hrozí převržení a následné roztříštění na ostré střepy. Proto i aranžmá v nich je lépe instalovat z dosahu dětských ruček a zvířecích tlapek. Vhodnými materiály pro dekorace jsou pak textilie, filc, dřevo, papír, ale i sláma.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.