Test: SOLO Pěnový čistič krbových skel a lampiček

Pohled na zasněženou nebo alespoň jinovatkou se třpytící krajinu za okny má své nepopíratelné kouzlo. Ideální protiváhou mu je sledování poskakujících plamenů v krbu nebo krbových kamnech. Musí na ně ale být vidět.  Za tímto účelem jsme vyzkoušeli novinku značky SOLO určenou speciálně na čištění krbových skel, ale také cylindrů lampiček. Jak náš malý test dopadl se dočtete v následujících řádcích.

 Atmosféra živého ohně je nenahraditelná. Chce to ovšem čisté sklo krbových dvířek Foto: SOLO, oficiální zdroj

Pálení nedostatečně vysušených polínek, dřeva jehličnanů či oheň příliš blízko u dvířek způsobuje zčernání krbových skel, a pokud nezasáhneme, můžeme se s kocháním z ohníčku rozloučit. Občasnou údržbu však potřebují i ty modely, u nichž skutečně funguje systém oplachování skla předehřátým vzduchem.

Ať už je důvodem vzniku neprůhledného tmavě hnědého povlaku skla s napečenými částečkami nevhodné topivo nebo absence samočistícího systému, jeho odstranění se stává nelehkým úkolem. Po nejrůznějších více či méně úspěšných pokusech jsme dostali možnost vyzkoušet pěnový čistič krbových skel a lampiček od české značky SOLO a výsledek se opravdu dostavil.

 

Jak čistič funguje

Pěnový čistič se prodává se v půllitrovém balení s praktickým rozprašovačem, po nastříkání roztok díky své konzistenci snadno přilne k čištěnému sklu a poradí si se sazemi, mastnotou i s dalšími nečistotami. Obavy z možného stékání se ukázaly zbytečné. Nástřik jsme provedli ze vzdálenosti asi 25 cm a nechali podle návodu výrobce působit půl hodiny, protože sklo krbovek bylo opravdu silně znečištěné. Po uplynutí doby původně tuhý nános dostatečně změkl. Vrstva si však žádala seškrábnutí stěrkou, namísto setření vlhkým hadříkem nebo houbičkou, jak doporučuje návod pro běžné znečištění. Tu jsme použili až následně. Na skle zůstaly ještě nějaké zbytky zvlášť odolných napečených nečistot, proto jsme nástřik aplikovali znovu a po cca 10 minutách jsme uvolněné nečistoty bez problémů setřeli.

Plusem je i to, že na skle zůstal jemný film, který ho částečně chrání před přilnutím nových nečistot. Ty pak jdou celkem snadno setřít.

Po dvou dnech, které uplynuly od našeho testovacího čištění pěnovým čističem SOLO, si stále vychutnáváme pohled na plápolající oheň, což při klasickém a velice fyzicky náročném škrábání a vydrhnutí skla běžně míváme maximálně několik hodin.

Takže sečteno suma sumárum, SOLO pěnový čistič krbových skel skutečně odvedl dobrou práci, a to bez námahy, a aniž by poškrábal čištěný povrch. Splnil tedy očekávání, nebo spíše příjemně překvapil, protože jsme k účinnosti nejrůznějších „čistících zázraků“ po mnoha zkušenostech značně skeptičtí.

SOLO Pěnový čistič krbových skel a lampiček Foto: SOLO, oficiální zdroj

 

Kde ho všude použít

Novinka si poradí také s vyčištěním očazených skleněných svícnů a petrolejových lamp, ať už doma či venku. Její použití je tak celoroční a víceúčelové.

Pěnový čistič SOLO je k dostání v hobby obchodech za cenu cca 89 Kč. Více na www.solo.cz

 

Zuzana Ottová

Zdroj: SOLO

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.