Před Muzeem hlavního města Prahy vyrostly barikády

Samozřejmě ne skutečné. Na festovních výstavních panelech, za něž by stavitelé barikád během Pražského povstání děkovali na všechny strany, jsou instalovány zvětšené historické fotografie, podle nichž si můžete udělat představu o podobě stavěných barikád v Praze, a na nichž možná (ne)poznáte i okolí svého bydliště nebo notoricky známé pražské lokace. Fotografie doplňují tehdejší plány Prahy s vyznačenými zabarikádovanými místy, které jednotlivé záběry uvedou do kontextu. Výstava Stavte barikády bude je k vidění do konce května a znovu se před muzeum vrátí o prázdninách.

Již částečně rozebraná barikáda před Národním divadlem Foto: Josef Voříšek/MHMP, oficiální zdroj

Již částečně rozebraná barikáda před Národním divadlem
Foto: Josef Voříšek/MHMP, oficiální zdroj

 

Vystavené snímky ze sbírek Muzea hlavního města Prahy mnohdy velmi názorně zachycují nejen improvizovaná opevnění zbudovaná zejména z dlažebních kostek, převrácených tramvají, traverz či domácího nábytku, ale i jejich obránce, včetně jejich výzbroje a výstroje. Na fotografiích uvidíte  jak to během Pražského povstání před 70 lety vypadalo u Národního divadla a na mostě Legií, před Rudolfinem, okolo Smíchovského nádraží, v Karmelitské, kam na barikádu shlížel chrám sv. Mikuláše, u vinohradské vodárny, v Libni, Vršovicích, Strašnicích, Bubenči atd. Celistvou představu o až neuvěřitelném množství barikád – bylo jich postaveno více jak dva tisíce – poskytne historický plán nacisty okupované Prahy, do něhož budou s využitím moderních grafických metod vyznačeny všechny zdokumentované barikády. Takto vytvořený plán představuje první kartografické ztvárnění jedinečného pramene k pražským barikádám, kartotéky barikád zpracované již v 60. letech 20. století péčí někdejších bojovníků, která je uložena v Muzeu hlavního města Prahy.

 

Od kdy do kdy

Projekt Stavte barikády! / Výstava k 70. výročí Pražského povstání nahradí před hlavní budovou muzea výstavu věnovanou Těšnovskému nádraží, která zde měla být do 31. 5. 2015. Výstava Těšnovské nádraží / Třicet let od demolice, sto čtyřicet let od otevření se zpět před hlavní budovu muzea vrátí 1. 7. a potrvá do 31. 8. 2015.

Instalace výstavy Stavte barikády! před MHMP Foto: e-Newspeak

 

Zdroj: MHMP

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.