Nestárnoucí vlna

 

Přírodní materiály nevychází z módy. Jsou kvalitativně nestárnoucí, vzhledově nadčasové a disponují mnoha jedinečnými vlastnostmi. I módní ikony mají ve svém šatníku bezesporu ukryto několik kousků čisté vlny. I když letošní zima zatím není hrozivá, zahřát se vlněným plédem přijde vhod.

Vlna nabízí bezpočet možností tvorby Foto: Barbora Šabartová, e-Newspeak

Mluvíme-li o vlně, představíme si většinou vlnu ovčí. Když zapátráme hlouběji v paměti, určitě si vzpomeneme na vlnu z angorských králíků, kašmír či mohér z kašmírských a angorských koz či alpaku z lamy. Na zeměkouli existuje nespočet chovu schopných zvířat, jejichž srst obsahuje textilní vlákno. Ne všechny se sice vyplatí zpracovávat na vlnu, za to ale mnohdy netušíme, že máme kvalitní vlnu na dosah ruky, snadno dostupnou a zpracovatelnou.

Milovníci domácích mazlíčků určitě ví, jak je někdy náročné udržovat v čistotě domácnost, ve které přebývají chlupatá stvoření jako kočky či psi. Možná jim někdy při vysávání či zametání blesknou hlavou myšlenky na to, zda by se daly chomáče srsti nějak využít. Odpověď je téměř jednoznačně kladná, pokud se jedná o dlouhosrstého spolubydlícího jakým je např. německý ovčák, dlouhosrstá kolie, bobtail, retrívr či špic.

Psí srst se na vlnu zpracovávala již odedávna v Indii, Kanadě či severozápadní Americe. K úspěšnému spřádání je nutné vyčesat alespoň 4 cm dlouhou srst. Jestliže vyčesaná vlákna obsahují také podsadu, docílíme hebké, měkké a hřejivé vlny. Spředením srsti bez podsady dosáhneme vlny hrubší, zato ale s vyšším leskem. Je možné použít i srst stříhanou, musíme však počítat s tím, že vlna bude tzv. kousavá. Oproti ovčí vlně je ta psí několikanásobně hřejivější.

Světová spotřeba vláken ze srstí v současné době stagnuje. Jsou nahrazena vlákny umělými. Ta ovšem oproti přírodní vlně postrádají několik klíčových vlastností. Od tepelné izolace, přes odpudivost vody a špíny (může pojmout vlhkost až do jedné třetiny vlastní váhy, aniž by bylo pociťováno, že je mokrá) po pružnost, tvárnost a nesnadnou hořlavost. Současně má vlna hojivé účinky, váže jedovaté látky a neutralizuje je.

I když možná ve vašem šatníku vlna chybí, mohlo by se stát, že v drogerii nebo lékárně narazíte na její vedlejší produkt lanolin – složitý voskovitý tuk. Získávání vlny nezatěžuje životní prostředí. Ve své podstatě mu naopak prospívá. Její zpracovávání, ať už třeba ruční či strojové pletení nebo plstění může blahodárně sloužit i naší mysli jako relaxace během dlouhých zimních večerů.

 

Barbora Šabartová

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.