Nejlepší domov pro seniory

Domov důchodců. Strašák nebo nejlepší možné řešení? Pokud se dostanete do situace, kdy stojíte před rozhodnutím odejít do domova pro seniory nebo v něm ubytovat své rodinné příslušníky, jistě budete shánět informace, aby jste sobě nebo dotyčnému seniorovi zajistili důstojné životní podmínky. Určitým vodítkem se může stát soutěž SENIOR CENTRUM ROKU. Letošní první ročník připravil Nadační fond Veselý senior, jehož patronkou je herečka Tereza Kostková, ve spolupráci s firmou Foxmarts a.s. a dalšími partnery.

senior-centrum

Cílem projektu bylo zmapovat seniorská zařízení a organizace v ČR. Do soutěže se podle stanovených kritérií mohli přihlásit managementy zařízení, klienti a rodinní příslušníci. Odborní garanti podle zaslaných materiálů a přihlášek hodnotili mimo jiné ubytování, vybavenost pokojů a místností, stravování, přístup ke klientům, poskytování sociálních, zdravotních služeb, možnost aktivizačních programů a nabídku dalších nadstandardních služeb v uplynulém roce.

Nadační fond Veselý senior obdržel celkem 132 přihlášek ke zpracování. Z toho klienti zastupovali 72 přihlášek z různých typů zařízení a 65 přišlo od managementu. „Jsme rádi, že se do pilotního projektu zapojilo takové množství zájemců a mohli jsme je motivovat. Na základě obdržených emailů jsme byli potěšeni ohlasem. Zařízení pro seniory jsou místem, kde se žije, což jsme poznali nejen z fotografií,“ říká Lenka Kopecká, spoluautorka projektu a předsedkyně správní rady NF Veselý senior.

 

Vítězové soutěže SENIOR CENTRUM ROKU 2012

Vítězové v kategorii Domovy pro seniory
1. Domov Chvalkov Trhové Sviny
2. Domov pro seniory Chodov Praha 4
3. Domov pro seniory Šanov

Vítězové v kategorii Domovy se zvláštním režimem
1. Domov Jabloňová, Diakonie ČCE, Vsetín
2. Centrin CZ, s.r.o. Domov se zvláštním režimem Zruč n./Sázavou
3. Manemi, o.p.s. Dům dobré vůle Žáry, Albrechtice

Vítězové v kategorii Denní stacionáře
1. Domov sv. Karla Boromejského, Praha – Řepy
2. Senior Teplice – Proboštov
3. Denní stacionář, Středisko sociálních služeb, Praha

Vítězové v kategorii Týdenní stacionář
1. Domov Pod Lipami Smečno
2. Domovinka – sociální služby, o.p.s., Plzeň

Zvláštní kategorie soutěže: Nejlepší domov pro seniory
certifikovaný Značkou kvality se stal Domov pro seniory Kamenec, Slezská Ostrava.

Čestné uznání za mimořádný přístup k osobám se zdravotním postižením si odnesl Domov Pod Lipami Smečno

 

Pro aktivní život seniorů

Součástí soutěže je i dlouhodobá veřejná sbírka DMS VESELYSENIOR na tel. č. 87 777 (více na www.darcovskasms.cz a www.darujspravne.cz ). Odesláním 30 Kč formou SMS je možno společně s námi pomoci seniorským zařízením a projektům pro seniory, kteří nejsou schopni žít sami, ale přesto mohou být aktivní a sdílet vzájemně své koníčky a zájmy.

Více informací o projektu i nadačním fondu najdete na www.veselysenior.cz a www.seniorcentrumroku.cz.

 

Zdroj: Nadační fond Veselý senior

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.