Na co máte právo při krachu cestovní kanceláře

Jedním ze strašáků, který může narušit poklidný průběh dovolené je krach cestovní kanceláře. Každoročně kvůli němu zůstávají odříznuti od svých domovů mnozí zákazníci nezodpovědných cestovek. Je proto důležité vědět již před cestou, jak lze nejlépe takové situaci zabránit, a pokud přeci jen nastane, jakých práv a kde se domáhat.

krach-cestovky_user_mattes_wikimedia

 

Základní poučkou je zkontrolovat, zda je kancelář pojištěna proti úpadku. Doklad o tomto pojištění je podle Asociace cestovních kanceláří nedílnou součástí uzavřené cestovní smlouvy. Pokud tedy nabídnutá smlouva tuto skutečnost neprokazuje, je cestovní kancelář povinna vám na vyžádání pojištění prokázat. Vymlouvá-li se, běžte raději jinam.

 

Prověřte si pojištění sami

Informaci o pojištění proti úpadku si můžete ověřit buď na internetových stránkách pojišťovny, která CK měla pojisit nebo na stránkách Ministerstva pro místní rozvoj, kde je uveden seznam cestovních kanceláří, a pod nimi výpis CK aktuálně u nich pojištěných proti úpadku. Nenajdete-li mezi nimi tu „svou“, neměli byste vůbec o podepsání smlouvy uvažovat.

 

Zákonný nárok

V případě, že by přeci jen cestovní kancelář úpadek postihl, měli byste vědět, na co vše máte nárok. „Cestující může požadovat zajištění dopravy zpět do České republiky, vrácení zaplacené zálohy či ceny zájezdu, pokud se neuskutečnil, případně zaplacení rozdílu mezi tím, co za zájezd zaplatil a co mu bylo poskytnuto,“ vypočítává Lukáš Zelený z časopisu pro spotřebitele dTest a doplňuje: „Spotřebitelé by měli uplatnit svá práva u příslušné pojišťovny podle pokynů, které obdrželi spolu s cestovní smlouvou.

 

Žeňte to výš

Pokud pojišťovna nechce plnit s odůvodněním, že cestovní kancelář byla podpojištěna, nezbývá než se obrátit na soud. „V současné době je schvalována novela zákona o cestovním ruchu, ve které je výslovně zajištěno, že spotřebitel obdrží od pojišťovny veškeré zaplacené finanční prostředky,“ dodává Lukáš Zelený. Postavení zákazníků se tak v budoucnu výrazně zlepší. I za současného právního stavu si můžete nárokovat celou, nikoliv zkrácenou částku. Příslušný soud by měl při rozhodování přihlížet k evropským požadavkům na ochranu spotřebitele. Dalšími, byť velmi výjimečnými kroky, které mohou následovat po případném neúspěšném soudním jednání, je podání žaloby na stát o náhradu škody z důvodu, že Česká republika nezajistila spotřebiteli potřebnou úroveň ochrany. Kromě toho se lze kdykoliv zdarma obrátit na Evropskou komisi se stížností pro neplnění povinností, které České republice vyplývají z jejího členství v EU.

 

Zdroj: dTest

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.