Na Čezetě kolem Afriky: Martin Magnusek chystá druhou část cesty

Motorkář Martin Magnusek již příští měsíc vyjíždí na druhou část svého dobrodružství kolem Afriky, které započal v prosinci roku 2015. Zatímco v prvním úseku procestoval západní pobřeží Afriky od severu k jihu, nyní povede stopa jeho železného oře – více než padesátileté Čezety po východním pobřeží od Kapského Města až do Izraele. Na tuto cestu se jako vždy vydá sám.

Čezetou kolem Afriky: Martin Magnusek na pláži v Maroku Foto: Martin Magnusek, oficiální zdroj

Čezetou kolem Afriky: Martin Magnusek na pláži v Maroku
Foto: Martin Magnusek, oficiální zdroj

 

Dobrodruh, inženýr, IT odborník, workoholik, flegmatik a především milovník motorek vyjede 25. března na druhou pouť Afrikou. Po roce se vrátí do Kapského Města – místa, ve kterém ukončil první část trasy. Tu uskutečnil na přelomu roku 2015/2016. Trvala celých pět měsíců, během nichž procestoval 17 států a najel přes 24 000 km. Nyní má před sebou přibližně 18 000 km východního pobřeží a minimálně 6 měsíců neopakovatelných zážitků.

Myšlenka objet Afriku kolem dokola na obyčejné Čezetě z roku 1963 vznikla náhodou. Po několika úspěšných dobrodružstvích na BMW GS 1200 Adventure, při nichž Martin objevoval mimo jiné kouty Mongolska, Maroka a Islandu, došel k závěru, že není schopný dostatečně popsat krásy vlastní domoviny náhodným kolemjdoucím a rozhodl se vydat na toulky Českou republikou. Oprášil proto Čezetu, kterou jeho otec skladoval v garáži, provedl na ní malé úpravy, nastartoval ji ještě se starým benzínem v nádrži a při cestách propadl jejímu kouzlu.

Jeho nynějším cílem je objet celý kontinent kolem dokola. Při cestě ovšem neklade důraz na rychlost, ale požitek, poznání a především zachování Čezety v jednom kuse. Zároveň chce zprostředkovat pohled na měnící se Afriku. Její nezadržitelný vývoj je ovlivněn mnohými společenskými  aspekty a bortí veškeré předsudky, které česká společnost o Africe má, což samotný Martin potvrzuje: ,,Jedete do Nigérie a čekáte, že to bude jedním slovem tragédie a nebezpečí na Vás bude číhat na každém rohu. Pak tam přijedete, a všechno je přesně naopak.“

 

 

 

Kdo je Martin Magnusek

Ing. Martin Magnusek se narodil 30. 5. 1987 v Náchodě. Profesně působí ve firmě v Blueberry v Praze jako Ruby on Rails senior developer. Během svého volného času se věnuje motocyklismu, v jehož rámci se vydává na různorodé dobrodružné výpravy. Původní BMW GS 1200 Adventure, cestovní enduro, na níž procestoval kouty Mongolska, Maroka a Islandu, vyměnil za třiapadesátiletou Čezetu 175, na jejichž kolech projel části Evropy a nyní se chystá dokončit okruh kolem Afriky.

 

 

Zdroj: Martin Magnusek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.