Muzeum gastronomie: Cesta chuti od pravěku po současnost

Ojedinělé soukromé muzeum, které je, jak už tomu často bývá, známější v zahraničí než ve své domovině, sídlí v centru Prahy ve středověkém domě, jenž pro expozice vytváří přirozené kulisy s nenahraditelnou dobovou atmosférou. Obsahové má co nabídnout jak dítkám školou povinným, tak sběratelům věcí s duší, a samozřejmě laickým kuchařům i odborníkům – jednoduše všem kultivovaným milovníkům dobrého jídla. Není totiž strnulým svědkem ubíhajícího času, ale živým organismem propojujícím historii se současností.

muzeum-gastronomie_logo_perex

Možná si po přečtení úvodních vět přesto položíte, podobně jako diskutující nejznámějšího serveru, kde o se muzeu dostalo publicity v rozhovoru s jeho spoluzakladatelkou akad. mal. Ninou Provaan, otázku: „K čemu je takové muzeum dobré?“ Gastronomii je v televizi věnováno nespočet pořadů, recepty a další informace si dnes lze snadno stáhnout z internetu. To je právě onen kámen úrazu. Jednotlivé televizní stanice se sice předhánějí v tom, jak diváka zaujmout, ale kvalita sděleného bývá žalostná. A to jak prezentovanými pokrmy a jejich přípravou, tak zejména z hlediska aktérů pořadů. Sebechutnější a zajímavě naaranžovaný pokrm nemá s vysokou gastronomií nic společného, když chybí kultivovaný tvůrce a hostitel. Sebeúžasnější hostina pak vždy zůstane na úrovni pouhé žranice.

V žádném z televizních pořadů už vůbec není čas na cesty do minulosti, na detailnější odkrývání souvislostí mezi přípravou jídel a jejich servírováním, na sledování proměn společnosti v jejím přístupu k jídlu. Čas není ani v domácím prostředí, není tudíž žádný div, že znalost i základních pojmů z kultury stravování je zejména u nejmladších katastrofická, byť někdy zábavná. O této zkušenosti by mohli majitelé Nina a Ladislav Provaan, kteří muzeem návštěvníky také provázejí, vyprávět opravdu dlouze.

Stitched Panorama

 

Proč Muzeum gastronomie?

Muzeum gastronomie se v základu neliší od zavedených institucí, jakými jsou Národní nebo Náprstkovo muzeum. Také zde začíná prohlídka v době, kdy se člověk naučil vyrábět nejjednodušší nástroje a pokoušel se využívat oheň. Dál pak sleduje cestu vývoje v oblasti, která prakticky nejzásadněji ovlivnila jeho život, dala postupně vzniknout mnoha profesím a zasáhla všechny obory lidské činnosti.

Přínos Muzea gastronomie lze sledovat ve dvou liniích, dějepisné a vzdělávající veřejnost v oblasti zdravé a chutné výživy i kultury přípravy a servírování pokrmů. Tomu jsou podřízeny dva výstavní okruhy. Přízemí zprostředkuje zejména dětem názornou a zábavnou formou pohled na každodenní život předků, na jejich zvyky. Ocení je ale i milovníci starých časů a bydlení v retro či venkovském stylu.

Jednotlivé expozice vyprávějí o tom, jak se vyvíjely nejprve lidské chutě a v návaznosti na čím dál větší požadavky na kvalitu přípravy jídel a jejich trvanlivost pak prostory vymezené vaření, kolik uběhlo času než se vyvinulo praktické uspořádání kuchyně jak ji známe dnes, jak se řešila potřeba stále větších úložných prostor pro zásoby surovin, ale i o postupné kultivaci chuti pokrmu a jeho podávání.

Nezapomíná se zde ani na průkopníky kuchařského, pekařského, cukrářského a lahůdkářského umění, jimž jsou věnovány samostatné výstavní prostory v patře muzea. K jídlu samozřejmě patří i dobrý mok. Návštěvníci tak mohou na vlastní chuťové pohárky zažít klasickou hospodu, bar, vinný sklípek. Celek dokresluje kupecký krámek, při jehož prohlídce se nejvíce ukazuje, jak málo informací o minulosti se dnešním dětem dostává. Zcela neochvějně ho totiž většina z nich označuje jako supermarket. Skutečnou tečkou za prohlídkou unikátního muzea dělá moderní kuchyně, kde probíhají nejrůznější kulinářské akce.

 

Historie tentokrát muzea

Muzeum gastronomie bylo otevřeno 23. 5. 2012, je řádným členem Asociace muzeí a galerií. V roce 2013 byla sbírka Muzea gastronomie evidována Ministerstvem kultury pod značkou SMG/013-03-08/397013.

Velkou ctí pro Muzeum gastronomie se stal zisk prestižního ocenění „Travellers´Choice Attractions“ (Turistická zajímavost) od mezinárodního cestovatelského portálu TripAdvisor (1), které bylo v roce 2013 udělováno poprvé a rozšířilo ceny „Travellers´Choice“ udělované hotelům a restauracím. Muzeum gastronomie se tak zařadilo během své krátké existence mezi desítku nejdoporučovanějších turistických zajímavostí našeho hlavního města.

Vše však má i svůj rub. Kromě prvotní jednorázové dotace je muzeum zatím z 90 % financováno ze soukromých zdrojů zakladatelů. Není třeba dodávat, že návratnost takovýchto kulturních počinů je běh na dlouhou trať, kdy je cíl vzdálen v nedohlednu. A tak se i nad Muzeem gastronomie vznáší otazník existence, pokud se nenajde další způsob financování, ať už formou dotačního programu nebo sponzoringu například firem, pro něž by podpora kulturně historického projektu byla nejen chvályhodným počinem, ale i dobrou reklamou. Prostory muzea umožňují uspořádat i různé gastronomické akce, tiskové konference apod.

 

Doprovodné programy

V letošním roce se návštěvníci mohou těšit na speciality ze zemí Evropské unie. Dále na tradiční komentované prohlídky, komentované prohlídky s řízenou degustací, podvečerní prohlídky, ochutnávky, workshop o stolování, nejmenší pak na hledání myšky kuchařinky.

Upozornění na další speciální akce najdou zájemci na pravidelně aktualizovaných webových stránkách, ale malou ukázku přinášíme již nyní:

 

Netradiční velikonoční program „Ochutnávka PUČÁLKY“

Symbolicky začal na první postní neděli zvanou „Pučálka“, jež letos připadla na 16.3. Ochutnávky pro velikonoční čas typického prastarého pokrmu (lehce opražený naklíčený hrách, který se může ochutit solí nebo cukrem) budou probíhat i následující dva víkendy 22. – 23. 3. a 29. – 30. 3.

 

Dubnové neděle

5. 4. a 19. 4. – komentovaná prohlídka s výkladem o velikonočních zvycích + zdobení cukroví ve tvaru vajíček

6. 4. a 13. 4. a 20. 4. – zdobení cukroví ve tvaru vajíček

12. 4. – velikonoční vaření – speciality tradiční i netradiční připraví Střední škola živnostenská Sokolov

Připravena bude inspirace na velikonoční tabuli včetně velikonočního menu. Speciální komentovaná prohlídka rozšířená o velikonoční tradice. Možnosti ochutnání velikonočních specialit a mnoho dalších zajímavostí.

muzeum-gastronomie-pribory-vytvarnika-tomase-paula

 

Praktické informace

Muzeum gastronomie  sídlí na adrese Jakubská 12 ( za OD Kotva), Praha 1. Otevřeno úterý – neděle včetně státních svátků 10 – 19 hod.
Více informací a aktualizace na www.muzeumgastronomie.cz, www.facebook.com/MuzeumGastronomiePraha

 

Zuzana Ottová

Zdroj: Muzeum Gastronomie

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.