Fenomén Igráček se zabydlí na Chvalském zámku

Vyslanci slavného klanu figurek, s nimiž si hraje již několikátá generace českých dětí, putují již 2 roky po celé zemi. Od soboty 12. dubna tyto kreativní hračky pro kluky i holky, které byly odpovědí na panáčky Playmobil či ty ze stavebnice LEGO, obsadí Chvalský zámek. Jak by také ne, vždyť  mezi nimi nechybí rytíři. A i když jsou jen malí a plastoví, v zámeckých prostorách se budou cítit jako doma. Souběžně s nimi čekají na další zámecké výstavě na své fanoušky další české, ale tentokrát kreslené star, které všichni známe jako Čtyřlístek.

igrace3_perex

Usměvavé figurky Igráček spatřily světlo světa v roce 1976 jako výsledek spolupráce německého návrháře Hanse Becka a českých designérů družstva IGRA Jiřího Kaliny a Marie Krejchové. Zrodil se tak fenomén figurky mnoha profesí.

V devadesátých letech však pod tlakem boomu hraček dovážených z východu došlo k utlumení a následnému zastavení výroby. O necelých dvacet let později přišel s nápadem obnovy výroby pan Miroslav Kotík, majitel společnosti EFKO, do té doby známé především díky svým společenským hrám. V roce 2010 tak došlo ke znovuzrození Igráčka. Ten dostal oproti původním figurkám několik vylepšení – největšími z nich je otočné zápěstí, podobně jako je mají figurky právě od Playmobilu, dále vystouplý nos, kvalitnější materiály a potisk.

igracek1

 

Igráček s přidanou hodnotou

Kromě toho získaly postavičky nové příslušenství v podobě aut a originálních herních prostředí – skládacích kufříků, které umožňují dítěti vzít si policejní stanici, pekárnu nebo třeba obchod kamkoli bude chtít. V současné době se vyrábí několik desítek figurek mnoha profesí a rolí a další jsou postupně uváděny na trh. Vyrábějí se i dárkové sady, které jako humornou či vzpomínkovou věc uvítají i dospělí. Jedná se například o řadu Promiň, jejíž figurky mluví za dárce: omlouvají se, vyznávají city nebo gratulují.
igracek2

 

Igráček na cestách

Díky své bohaté historii a současnosti dokáže figurka zaujmout děti i dospělé. Společnost EFKO se tak rozhodla celý svět Igráčka za pomoci pracovníků Technického muzea v Brně spojit v obsáhlou výstavu, která od roku 2012 putuje po zajímavých místech České republiky. A po dvou letech se opět vrací do Prahy, kde se na dva měsíce usídlí v krásném prostředí renesančního Chvalského zámku v Horních Počernicích.

Od 12. dubna do 1. června zde budou návštěvníci moci zhlédnout expozici, která mapuje historii i současnost hračky. Děti se mohou těšit třeba na maketu města obydleného těmito funkčními figurkami, dospělé jistě zaujmou detaily ze zákulisí výroby Igráčka. Velkou pozornost všech návštěvníků na sebe strhávají originální kreativní vize vývojářů.

 

A ještě Čtyřlístek pro štěstí

Oproti jiným místům konání přináší chvalské zastavení výstavy unikátní možnost zhlédnout zároveň i souběžně konanou výstavu další české legendy, komiksu Čtyřlístek. Nenechte si uniknout možnost užít si dvě jedinečné výstavy, které zaujmou děti i dospělé. Ať už si půjdete zavzpomínat na svoje dětství nebo ukázat dětem rozsáhlý svět usměvavé figurky a známé čtyřky komiksových postaviček, téměř jistě odejdete s dobrým pocitem, že lety prověření dětští hrdinové mají i dnešním dětem co nabídnout. A to rozhodně není málo.

ctyrlistek_dum2

 

Zahájení s plnou parádou

Slavnostní otevření obou výstav se koná v sobotu 12. dubna 2014 od 14 hod. na Chvalském zámku, Na Chvalské tvrzi 857, Praha 9 – Horní Počernice. Přítomen bude i otec slavného Čtyřlístku Jiří Němeček. Na děti čeká také divadelní představení Čtyřlístek v pohádce.
Více informací najdete na zámeckých stránkách.

 

 

Zdroj: Chvalský zámek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.