Festival LUSÓFONA zve na první Portugalsko-český Design Market

Jubilejní , 10. ročník festivalu portugalského jazyka Lusófona, který opět počítá s rozličnými kulturními počiny od hudby a tance až po gastronomii, tento rok nově zahrne i design. Akce probíhá od 22. do 24. června 2017 ve spolupráci s festivalem United Islands of Prague a projektem Bohemia Design Market. Vstup je zdarma.

Tiskárna na vzduchu Foto: Skryté světy, oficiální zdroj

 

Festival pořádaný Portugalským centrem/ Camões I.P. v Praze se snaží být prostorem pro dialog mezi milovníky portugalsko-jazyčných kultur a českou veřejností. Pro Lusófonu je typické putování po různých pražských prostorech. Od roku 2011 spolupracuje s festivalem United Islands of Prague s cílem seznámit s jazykem básníka Camõese širší publikum.

Festival zahájí 22. 6. vystoupení kapely Camões house band v rámci Klubové noci United Islands v dejvickém Jamm klubu. Pražské uskupení, které si vydobývá svoje místo na české scéně, je složené z hudebníků z ČR, Brazílie a Francie. Pojí je společný zájem o hudbu z portugalsky mluvících zemí a společně vytvářejí svěží fúzi popu, jazzu, moderní bossy, kapverdské morny nebo portugalského fada.

V pátek 23. 6. proběhne pestrá multižánrová akce nazvaná „Festa Popular“ v Tiskárně na Vzduchu. Party bude v duchu dvou lusofonních hudebních a tanečních stylů nerozlučně spjatých s červencovými pouličními lidovými slavnostmi typickými
pro Portugalsko a Brazílii – portugalská música popular (Leonel Nunes) a brazilské forró (DJ Marcus Vinícius, Forró Prague).

Legendárně první Portugalsko-český design market představí výběr ze současného portugalského a českého nezávislého
designu.

Z české originální a nezávislé tvorby se můžete těšit na karafy z křišťálového skla od Lucie Nepasické, budou představeny i autorské šperky od Petry Hamplové, Sylvie Majerové a Aleny Heinrichové tvořící pod značkou byAdrianet. Nebudou chybět ani vynily od Ivana Jurečky a móda v zastoupení značek K.BANA a Košilela.

Z portugalských tvůrců se můžete těšit na originální produkty od mladého designérského studia O João e a Maria, kteří jsou mimo jiné součástí OFF PORTUGAL s jejich produktem CMYK a momentálně se věnují i jejich novému projektu 360º UNDER WATER, kde vytvořili keramickou 3D tiskárnu, která se pohybuje silou vody přes vodní mlýn, současně aktivuje hrnčířské kolo a extruder, který tiskne keramické nádoby.

Nebudou chybět ani porcelánové doplňky od Margaridy Fabriky, jejíž inspirací je atmosféra kuchyně, jídlo, vaření, tradiční řemeslo i život.

Z bytových doplňků představíme dřevěné rámečky od SUGI z Azorských ostrovů, který se zaměřujeme hlavně na výrobu rámů nejlepšími dostupnými technikami pro zpracování dřeva. Největší důraz klade na původ dřeva, které používá. Hlavním cílem v jeho tvorbě je propojení estetiky a etiky.

Barru Pottery , vytváří přírodní keramiku s moderním designem, kde je každý kousek pečlivě ručně vyráběný místními řemeslníky. Tato mladá značka pochází z Redondo v oblasti Alentejo, což byl vždy kraj portugalských hrnčířů. Nejen z respektu k tradicím, ale i z touhy tvořit nádobí přizpůsobené požadavkům moderního života se Barru Pottery zavázala pokračovat v umění ručně vyráběné keramiky a tvořit nádobí s novou duší a designem.

Potěší Vás i autorské ilustrace a doplňky z recyklovaného papíru od Purple Pineapple, nebo kolekce ručně vyráběných náhrdelníků inspirované portugalskými tradicemi od Nerikan.

Proběhne také představení studentů divadelního kurzu Portugalského centra a neformální setkání s významným mladým portugalským spisovatelem Josém Luisem Peixotem, který je v Praze na umělecké rezidenci v rámci programu
organizace UNESCO. Nebude chybět ochutnávka z portugalské a brazilské gastronomie, pečené sardinky nebo vinho verde.

Hlavním headlinerem letošního ročníku bude portugalsko-angolská kapela Throes +The Shine, která vystoupí ve 21h v sobotu 24. 6. 2017 na Rohanském ostrově na ČT art stage festivalu United Islands. Čerstvý zjev na portugalské hudební scéně
originálním způsobem kloubí tradiční angolský žánr kuduro s rockem a elektronikou. Rockuduro se ostatně jmenuje i jejich debutové album z roku 2012.

Během soboty budou moci návštěvníci degustovat portugalské a brazilské speciality na stánku Portugalského centra v Křižíkově ulici nebo si zahrát na Rohanském ostrově hru jogo da malha, která se hraje po portugalských venkovech a vzdáleně
připomíná francouzský petanque, nebo si vyzkoušet brazilský tanec forró v rámci workshopu, který povedou lektorky ze skupiny Forró Prague.

Lusofón 2017 Oficiální zdroj Portuglské centrum v Praze 

 

Program festivalu
22.6. Klubová noc United Islands | Jamm Club
19-19.40 hod. Camões house band

23. 6. FESTA POPULAR | Tiskárna na Vzduchu
17-00 hod. Portugalsko-český Design Market > Bohemia Design Market / sardinhada
17 hod.  Setkání se spisovatelem J. L. Peixotem
18 hod. představení divadelního kurzu CLP
19-00 hod. música popular portuguesa (Leonel Nunes) / forró (DJ Marcus Vinícius, Forró
Prague)

24.6. Křižíkova a ČT art stage
13-20 hod. Stánek CLP (gastronomie, portugalský design, workshop forró, jogo da malha)
21 hod. Throes + The Shine | ČT art stage – Rohanský ostrov, Karlín

 

 

Praktické informace

Tiskárnu na vzduchu naleznete v areálu pražského Výstaviště, v přední části na levé straně.

Bližší informce najdete zde na fb festivalu.

 

Zdroj: Portugalské centrum, Skryté světy

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.