Den Dyslexie: Jubilejní 5. ročník v Národní galerii nese podtitul Dar dyslexie

I s handicapem jdou dělat zázraky. Přijďte se přesvědčit 7. nebo 9. září 2014 od 10 – 21 hodin do Veletržního paláce, kde bude probíhat interaktivní 3D hra s workshopy. Dále bude na programu také divadelní představení na téma DYS, workshopy s dys umělci, odborníky a vynálezci.

Den dyslexie ve Veletržním paláci Foto: DYS, oficiální zdroj

Den dyslexie ve Veletržním paláci
Foto: DYS, oficiální zdroj

Den dyslexie je počin o to chvályhodnější, že se ním u nás nevyčkávalo, až ho ustanoví kdesi ve světě a my ho budeme moci, tak jak je poslední dobou zvykem, s velkou pompou kopírovat. Den dyslexie totiž dosud neexistuje nikde ve světě, slaví ho jen děti v ČR.

Tento rok je navíc jubilejní a poprvé také mezinárodní, účastní se naši sousedé ze Slovenska či odborníci z USA. Interaktivní 3D prostředí bude děti motivovat splnit všechny úkoly, za něž získají mnoho dárků. Po celý den budou probíhat workshopy s lidmi, kteří s dyslektiky, dysgrafiky a hyperaktivitou žijí a pracují, představí se výtvarní umělci, tvůrci pomůcek, odborníci a další.

Dr. Alena Kupčíková, zakladatelka Dne Dyslexie, vysvětluje: „Tento rok je výjimečný tím, že se jedná již o pátý ročník, proto jsme se rozhodli, že bude realizován dva dny, abychom vyšli vstříc všem. Zařadili jsme i workshopy, které na první pohled nevypadají jako workshopy pro dyslektiky, ale jsou důležitou součástí, jak na svět nahlížet jinak. Samozřejmě se zde objeví i všichni ti, jenž přispívají k pomoci v handicapu dys, tvůrci pomůcek i odborníci, ale také např. neslyšící a nedoslýchaví a jejich způsoby výuky. Budeme se snažit tento rok poukázat na vše, co pomáhá lidem v jiných oborech a mohlo by pomoci i nám dyslektikům.“

Den dyslexie - Jiří Lábus, Alena Kupčíková Foto: DYS. oficiální zdroj

Den dyslexie – Jiří Lábus, Alena Kupčíková
Foto: DYS. oficiální zdroj

 

5. ročník přinese mnoho nového

Vzdělávání a praxe

Až z USA na něj s přednáškou zavítá Kevin Pendergast, ředitel školy The Kildonan School v New Yorku, která je určena pro studenty trpící dyslexií a jinými výukovými poruchami. Jedná se o školu s dlouholetou tradicí (založena roku 1969).

Další velice důležitou složkou pro každého dyslektika je najít dobrou práci, umět se prezentovat a vyzdvihnout svoje plusy. O tom všem si budou účastníci moci promluvit na workshopu Integrace dyspopulace do firemního prostředí aneb jak z dysznevýhodnění udělat přednost. Workshop povedou HR specialistky Erika Prachařová a Lucie Hurychová.

Otázkami podnikání se bude zabývat workshop Jak podnikat s dysznevýhodněním aneb když strach má krátké nohy Robina Vašnovského a přednáška Business a dyslexie Aleše Vyky. O své zkušenosti se na nich s návštěvníky podělí tito mladí podnikatelé-dyslektici z Ostravy.

Z řad odborníků se představí speciální pedagožky – poradkyně a tvůrkyně pomůcek Drahomíra Jucovičová a Jaroslava Budíková v rámci workshopu Mýty nejen o dyslexii.

Jak na dyskalkulii, třeba přes metodiku Montessori, předvede Martina Štanclová, ředitelka školy, která má sama zkušenosti s dyslexií.

Úplně z jiného pohledu, vizuálně vnímají text ti, jejichž vnímání je odlišné. O tom bude prezentace ASNEP – Asociace organizací neslyšících, nedoslýchavých a jejich přátel v čele s Marií Doležalovou.

Další z novinek bude Workshop čínštiny, aneb je jednodušší naučit se čínsky než anglicky? Filip Mráček a jeho učebnice Hravě čínsky se zaměřují na vizuální aspekty jazyka. Jde o zapojení pravé hemisféry, kterou lidé s dysznevýhodněním zpravidla využívají pro vnímání věcí více. Jak na angličtinu pro dyslektiky pak ještě prozradí Alena Krömerová a její workshop Nebojte se angličtiny.

Den dyslexie - interaktivní pomůcky Foto: DYS, oficiální zdroj

Den dyslexie – interaktivní pomůcky
Foto: DYS, oficiální zdroj

 

Dyslexie jako dar

V  projektu DAR DYSLEXIE se objeví i absolventi DAMU, FAMU a AVU. Roman Štabrňák pohovoří o tom, jak se naučit text a být hercem s DYS. Tématu Jak správně mluvit aneb o rétorice bude věnován workshop s hercem Václavem Legnerem. Výtvarník Ivan Komárek názorně ukáže svůj přístup kolážemi ze všeho kolem a workshopem „Slova jsou obrazy“. O prevenci dyslexie a dysgrafie již v předškolních letech bude hovořit umělkyně a zakladatelka Dne Dyslexie Alena Kupčíková, která představí svůj interaktivní slabikář a testy DYS na interaktivních tabulích, o nich říká, že kdo neumí písmenka, zde jim porozumí. 3D hry v běžném životě a motorické dovednosti přiblíží úspěšný dyslektik Ing. Rudolf Kutina. 

S dyslexií neméně úspěšně bojuje po celý život také absolvent FAMU Jaroslav Černý. Píše knihy a má za sebou již 300 dokumentů. O dobře známém problému – každodenním životě lidí s DYS napsal divadelní představení Kaviár na chodníku. Na Dni dyslexie bude možno shlédnout jeho film DAR DYSLEXIE, který vznikl v koprodukci s Českou televizí.

Mnoho dyslektiků či dysortografů je i v profesi architektury, o čemž návštěvníky přesvědčí slovenská architektka Barbora Vachová na svém workshopu, kde si účastníci vyzkouší tvořivou složku práce architekta.

Den dyslexie - Výtvarník Ivan Komárek na svém workshopu  Foto: DYS, oficiální zdroj

Den dyslexie – Výtvarník Ivan Komárek na svém workshopu
Foto: DYS, oficiální zdroj

 

S dyslexií nevážně

Co takhle si navrhnout vlastní nočník s ředitelkou muzea nočníků Renatou Sedláčkovou, jež sama zná život dyslektika?

Lásku ke knize i u dyslektiků snad pomůže nalézt projekt Celé Česko čte dětem.

 

Program Dne Dyslexie 7. a 9. 9. 2014

V základním rozvrhu budou oba dny probíhat stejně.

od 10.00 hodin – zahájení, představení všech účinkujících na workshopech

10 až 16 hodin – workshopy

16 až 19 hodin – přednášky českých i zahraničních účastníků(tlumočení zajištěno) – přesný časový rozvrh přednášejících najdete na www.dys.cz

19.30 – 21.00 hodin divadlo DYS Kaviár na chodníku

po celý den – Kino DYS s filmem Dar dyslexie od J.Černého

 

Vstup na akci je po oba dny zdarma.

 

Den dyslexie - Veletržní palác se promění v jeden velký kreativní prostor Foto: DYS, oficiální zdroj

Den dyslexie – Veletržní palác se promění v jeden velký kreativní prostor
Foto: DYS, oficiální zdroj

 

 

Zdroj: NG v Praze, DYS

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.