designSUPERMARKET: Jubilejní ročník představí téměř dvacítku zcela nových projektů i designerských stálic

Tradiční předvánoční festival současného autorského designu designSUPERMARKET se letos uskuteční již po desáté. Svou tvorbu zde představí přes 90 českých i zahraničních designérů a značek z oblasti bytového designu, módy, šperku, grafiky, ilustrace, skla a porcelánu či dětského designu. Již tradičně se otevře jedinečné knihkupectví, výstavy či pop-up bistro s kavárnou.

Foto: archiv designSUPERMARKET, oficiální zdroj

designSUPERMARKET: Deelive
Foto: archiv designSUPERMARKET, oficiální zdroj

 

Letošní ročník hostí od 8. do 11. prosince Kafkův dům nedaleko Staroměstského náměstí. Jubilejní designSUPERMARKET nabídne na jednom místě tvorbu začínajících designérů, ale i etablovaných značek, které společně s festivalem dozrály. Vedle zavedených značek, jako je Buffet Clothing, Zorya nebo Durch Duo se představí téměř dvacet zcela nových projektů, například typografka Petra Dočekalová se svým písmomalířským projektem, designérky MY DVĚ s dřevěnými hračkami nebo módní značka MIM Michaely Čapkové. Designéři a značky byli vybráni kurátorským týmem ve složení Veronika Ruppert, Tereza Vernerová Volná a Darina Zavadilová.

designSUPERMARKET: ZORYA  Foto:©Patrik Borecký/designSUPERMARKET, oficiální zdroj

designSUPERMARKET: ZORYA
Foto:©Patrik Borecký/designSUPERMARKET, oficiální zdroj

 

 

 

V kategorii módy a módních doplňků uvedou nové kolekce známá jména jako je SISTERSCONSPIRACY, IMRECZEOVA nebo slovenští Buffet Clothing. „Hned dvě značky, ODIVI a Jakoby, představí vedle šatů i vlastní řadu kosmetických produktů. Svěží novinkou je například značka MIM Michaely Čapkové, studentky ateliéru Liběny Rochové na UMPRUM, a její kolekce HOODIEMONKS denimových bund, plášťů a mikin, inspirovaných rapujícími mnichy z Japonska,“ uvádí kurátorka Veronika Ruppert.

designSUPERMARKET: Imreczeova  Foto: archiv designSUPERMARKET, oficiální zdroj

designSUPERMARKET: Imreczeova
Foto: archiv designSUPERMARKET, oficiální zdroj

 

 

Markéta Dvořáková, absolventka workshopu modrotisku, který předloni pořádal designSUPERMARKET, představí pod značkou Made by Ordinary kolekci pohodlného oblečení pro každodenní nošení v reinterpretaci této tradiční textilní techniky. Již potřetí bude součástí festivalu také trojice holandských autorů, které vybírali kurátoři designSUPERMARKETU na prestižním festivalu FASHIONCLASH v Maastrichtu. Tentokrát bude jejich společným tématem upcyklace a udržitelná móda.

 

Z oblasti šperku se vedle stálic české scény jako je Zorya, Janja Prokić, Eva Růžičková, Nastassia Aleinikava, Kristýna Malovaná nebo UNOSTO, představí i několik zcela nových značek a jmen. „Například Jana Voňková, čerstvá absolventka šperku na bratislavské VŠVU, uvede šperky a drobné objekty z kolekce Snové prostory. Minimalistické šperky ze stabilizovaného dřeva představí pod značkou LESS}MORE designérky Markéta Šumová a Adéla Wiesenbergová, které spojuje studium v ateliéru K.O.V. na UMPRUM. Kromě toho přiveze své prodejní kolekce hned 5 autorů z Izraele,“ vysvětluje kurátorka Tereza Vernerová Volná.

designSUPERMARKET: Jana Voňková Foto: archiv designSUPERMARKET, oficiální zdroj

designSUPERMARKET: Jana Voňková
Foto: archiv designSUPERMARKET, oficiální zdroj

 

 

 

V rámci prezentace produktového designu a doplňků se návštěvníci mohou těšit například na studio Durch Duo, absolutního vítěze loňských cen festivalu designSUPERMARKET v kategorii nejlepší produkt. V loňském roce studio Durch Duo poprvé představilo kolekci ručně šitých vlněných koberců PASTVA, které letos vyrábí již z vlny z vlastního chovu a kolekci rozšiřuje i o dětské motivy. Ani v této oblasti nebude chybět řada novinek – za všechny experimentální projekt Craft Brut designéra Adama Turečka, který je založený na zkoumání estetických a funkčních kvalit objektů vyrobených brutalistním způsobem, tedy za pomoci fyzické síly a základních dílenských nástrojů.

designSUPERMARKET: Durch Duo Foto: archiv designSUPERMARKET, oficiální zdroj

designSUPERMARKET: Durch Duo
Foto: archiv designSUPERMARKET, oficiální zdroj

 

 

Čerstvá absolventka ateliéru Typografie na UMPRUM Petra Dočekalová uvede první písmomalířský stánek na designSUPERMARKETU, kde si návštěvníci budou moci na počkání nechat ručně napsat plakát, ceduli nebo popisky na dárky.

designSUPERMARKET: Petra Dočekalová Foto: archiv designSUPERMARKET, oficiální zdroj

designSUPERMARKET: Petra Dočekalová
Foto: archiv designSUPERMARKET, oficiální zdroj

 

 

 

V kategorii produktů pro děti se představí množství známých i nových jmen. „Grafický projekt Alfabeta zaměřený na motoriku představí ilustrátor Patrik Antczak. Galaktickou kolekci dřevěných hraček s názvem Mimozem přiveze nové duo MY DVĚ. Objekty na pomezí hraček a uměleckých artefaktů s tématikou vodní říše uvede projekt Lupus in Fabula,“ upřesňuje kreativní ředitelka festivalu Darina Zavadilová.

designSUPERMARKET: Patrik Antczak - Alfabet Foto: archiv designSUPERMARKET, oficiální zdroj

designSUPERMARKET: Patrik Antczak – Alfabet
Foto: archiv designSUPERMARKET, oficiální zdroj

 

 

 

Ve speciální sekci designSUPERMARKETU budou letos poprvé k vidění také prezentace pražských design obchodů – například české hračkářství Hugo chodí bos nebo nově připravovaná prodejní galerie českého designu Deelive.

designSUPERMARKET: Hugo chodí bos  Foto: archiv designSUPERMARKET, oficiální zdroj

designSUPERMARKET: Hugo chodí bos
Foto: archiv designSUPERMARKET, oficiální zdroj

 

 

 

Praktické informace

designSUPERMARKET 2016 se bude konat od 8. do 11. 12. 2016 v Kafkově domě u Staroměstského náměstí na Praze 1.

 

Otevřeno:

čtvrtek / 12 – 21 hodin

pátek / 12 –21 hodin

sobota / 10 –21 hodin

neděle / 10 –18 hodin

 

Vstupné:

130,- Kč v předprodeji goout.cz, 150,- Kč na místě. V ceně festivalový katalog.

Vstup zdarma pro děti do 12ti let a ZTP a také do knihkupectví.

 

Podrobné informace najdete na www.designsupermarket.cz nebo na jeho facebooku

 

designSUPERMARKET: PAF  Foto: archiv designSUPERMARKET, oficiální zdroj

designSUPERMARKET: PAF
Foto: archiv designSUPERMARKET, oficiální zdroj

 

 

Co je designSUPERMARKET

Pprodejní festival autorského designu a nabízí návštěvníkům jedinečnou příležitost zhlédnout pod jednou střechou to nejlepší z autorské tvorby mladých českých i zahraničních designérů z oblastí módy, šperku, bytových doplňků, grafiky a ilustrace. Festival je zároveň akcí se společenským přesahem – plní funkci centra neformálního setkávání osobností českého designu se všemi, kdo projevují zájem o současné kulturní dění a urban scénu. Klade si za cíl co nejzodpovědněji přiblížit design širší veřejnosti a propagovat tvorbu mladých autorů. Design je přitom prezentován v širším měřítku jako součást životního stylu každého jedince. Pro designSUPERMARKET je charakteristická příjemná a přátelská atmosféra. Festival tak nabízí alternativu k předvánočnímu stresu a shonu. 

 

 

 

Zdroj: designSUPERMARKET

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.