ART BOOKS WANTED International Award 2013 – Vyhlášení vítězů

Mezinárodní soutěž ART BOOKS WANTED International Award 2013, kterou již druhým rokem organizuje nakladatelství EDITION LIDU s cílem podporovat a prezentovat současnou uměleckou tvorbu, design a knižní kulturu v mezinárodním měřítku, má své vítěze. O vyhlášení soutěže si můžete přečíst v našem článku.

 

abw-poster-cz_perexb_0

 

Do soutěže byly přihlášeny autorské knihy, komiksy, výtvarné katalogy a interaktivní projekty z celého světa. Zastoupeny byly: USA, Kanada, Mexiko, Brazílie, Austrálie, Japonsko, Jižní Korea, Singapur, Čína, Taiwan, Izrael, Afrika, Velká Británie, Itálie, Španělsko, Portugalsko, Francie, Lucembursko, Švýcarsko, Belgie, Nizozemí, Německo, Rakousko, Norsko, ČR, Slovensko, Slovinsko, Ukrajina, Bělorusko, Polsko, Maďarsko, Turecko a Řecko.

 

O vítězích rozhodovala 2 soutěžní kola

Vzhledem k vysoké úrovni přihlášených prací bylo vybráno 117 projektů do 1. kola hodnocení mezinárodní poroty, které proběhlo 8. 6. 2013 v Centru současného designu B1 v Praze. Ve 2. kole porota ocenila výjimečné projekty v 11 kategoriích, udělila hlavní cenu a další čestná uznání.

 

abw-clenove-mezinarodni-poroty

Členové poroty: Sergio Caruso ( Itálie) – Lucie Vlčková (ČR) – Stephan Bult (Holandsko) – Ludmila & Sylvain Favardin (ČR / Francie) – Alina-Gabriela Tutueanu (asistentka poroty) – Stanislaw Jagiello (Belgie)

Vítěz hlavní ceny ART BOOKS WANTED International Award 2013 a další ocenění autoři byli vyhlášeni 18. června v Centru současného designu B1 v Praze.

Fotoreportáž z hodnocení mezinárodní poroty si můžete prohlédnout zde.

 

Vítězná akrobatka

Vítězkou hlavní ceny se stala Yeni Kim z Jižní Korey. Cenu převzal v zastoupení pan Yoon Jong-suk, konzul ambasády Jižní Korey v Praze.

Mladá umělkyně Yeni Kim pochází ze Soulu (Jižní Korea), v současné době dokončuje studium vizuální komunikace na Royal College of Art v Londýně. Kim pracuje s různými médii, jako jsou ilustrace, animace a ruční tiskové techniky. Jejím hlavním zájmem je však vyprávění příběhů. Kim se inspiruje příběhy každodenního života, které obohacuje o osobní postřehy a emoce.

Ilustrovaná kniha „City Acrobat“ (Městská akrobatka) je příběhem o životě ve velkoměstě vyprávěným zcela beze slov jen za pomoci jemných pohyblivých částí s ilustracemi, které umocňují poetiku a sílu celého příběhu.

Hlavní postava, žena-akrobatka, představuje autoportrét člověka hledajícího smysl v současné společnosti. Nekonečné silnice, přeplněné autobusy a mrakodrapy navozují pocit rušného a zároveň nudného života obyvatele velkoměsta, který se snaží vymanit z rutiny každodenních činností.

Porota ocenila nejen autorčinu invenci a originalitu, s jakou autorka propojila pohyblivé části (pop-up) knihy s mimořádně kvalitními celostránkovými ilustracemi, ale také velmi nosný obsah díla, který je zároveň prolnut jemnou poetikou.

 

Dále bylo oceněno 11 projektů v následujících kategoriích:

Umělecká publikace – katalog
The Path to Modernity: Mexican Modern Painting / Danne Ojeda – Singapore Art Museum (Singapur / Holandsko)

Autorská kniha
My Dear Omi! / Maruša Račič (Slovinsko)

Kniha pro děti
Ako zajkovia mrkvu hladali / Zuzana Gálová (Slovensko)

Komiks
Arana / Sofia Drescher (Velká Británie)

Koncept
Made by Rain / Aliki van der Kruijs (Holandsko)

Dokumentární publikace
I Wouldn’t Wish War on My Worst Enemy / Jim Lommasson (USA)

Grafický design
Signs & Symbols by Vladimir Nabokov / Yeni Kim (Jižní Korea / Velká Británie)

Ilustrace
La descente / Benjamin Courtault (Francie / Německo)

Interaktivní kniha
Cannes 08. 09 / Elsa Mroziewicz (Francie)

Nová média
Machinarium / Amanita Design (ČR)

Fotografická publikace
Found photos in Detroit / Arianna Arcara & Luca Santese (Itálie)

 

Porota udělila také 8 čestných uznání mimo kategorie:

Slečny + pinkabinet / Barbora Baronová, Dita Pepe (ČR)

Plim / Joana Rosa Bragança (Portugalsko)

Porno subito / Fulvia Monguzzi (Itálie)

Shadow Atlas / Hora Krug – Strane Dizioni (Itálie)

Distant Place / Sputnik Photos (Polsko)

Open / Natalie Sarraute & Dasha Zaichenko (Bělorusko / Rakousko)

Samozvání / Petr Váně & Michaela Casková (ČR)

Exchange No. 044640 / Sofya Karash (USA)

 

Oceněné a nominované projekty a další mimořádné knižní projekty, které se účastnily letošního a minulého ročníku soutěže prezentovala výstava ART BOOKS WANTED v Centru současného designu B1. Prohlédnout si je můžete tady.

 

Zdroj: EDITION LIDU

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.